Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

"Laittautuminen on osa kanssaihmisten ja ravintoloitsijan arvostamista" – ESS:n lukijat toivovat pukukoodia noudattavaa ravintolaa Lahteen

"Pieruverkkarit", paidattomuus, rantamekot ja väärinpäin päässä olevat lippikset ovat monille kauhistus, kun yrittää nauttia kalliimmasta illallisesta.

Lahdessa kaivataan selvästi ravintolaa, jonne pitää ja saa pukeutua normaalia juhlavammin.

ESS.fi kysyi tällä viikolla lukijoiltaan, kaivataanko Lahteen ravintolaa, jossa olisi käytössä pukukoodi. Verkkokyselyyn tuli useita satoja vastauksia, yli 400, ja suurin osa vastaajista oli sitä mieltä, että pukukoodi pitäisi ottaa käyttöön edes joissakin ravintoloissa.

Enemmistö ehdotti pukukoodiksi miehille pikkutakkia ja siistejä suoria housuja, naisille mekkoa tai hametta. Cocktail ja varsinkin smart casual saivat kannatusta laajalti. Valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, ettei ravintolaan pitäisi päästä ainakaan verkkarit jalassa.

Kysyimme myös, onko joku tullut käännytetyksi ravintolan ovelta pukeutumisensa takia. Noin 20 prosenttia vastasi kyllä, mutta suurin osa tällaisista kokemuksista oli vuosikymmenten takaa. Esimerkiksi vuonna 1972 puukengät riittivät pääsyn epäämiseksi. Myös lenkkikengät, sandaalit, t-paita, farkut ja kravatin tai pikkutakin puuttuminen olivat takavuosina syitä jäädä oven ulkopuolelle. Opiskelijahaalaritkin ovat olleet joissakin paikoissa ehdoton ei.

"Väärän moottoripyöräkerhon pipo päässä", vastasi yksi lukijoista.

Yhtä kaikki, 86 prosenttia koki pukeutumiskoodien löyhentyneen takavuosista.

Keräsimme tähän joitakin kommentteja kyselystä.

Pukukoodin puolesta

Joskus olisi mukava laittautua vähän enemmän (muuallekin kuin työpaikan järjestämiin tilaisuuksiin) olematta muiden seurassa ylipukeutunut. Tämä onnistuisi juuri sillä, että asiakkaat tietäisivät etukäteen ravintolan pukukoodin ja ravintola todella pitäisi linjastaan kiinni. Tietynlainen glamour (ei tarkoita ökykallista ja pröystäilevää) on harmillisesti katoamassa juhlapukeutumisesta, ja olen nähnyt hääjuhlissakin vieraita rantamekkoa muistuttavissa hameissa, jaloissaan kulahtaneet ballerinatossut (= samat vaatteet joilla mennään maanantai-iltana ruokaostoksille). Olisiko paikallaan palauttaa pukukoodien arvostus?

Olisi hyvä, että edes parissa paikassa olisi jonkinlainen taso taattu myös pukeutumisen puolesta.

Miehille puku ja naisille hame/housupuku, miellyttävät silmää. Farkut ja legginsit pannaan, ovat yksinkertaisesti vain niin tyylittömiä. Edellyttäisi toki tyylikästä miljöötäkin, mihin kehtaisi täällä Lahdessa jalallaan astua.

Kyllä pukukoodille, etenkin kesäisin, kun ihmiset tulevat ravintoloihin välillä uimarantavaatteissa, etenkin terasseille. Miesten ei pitäisi esiintyä paidatta missään oman pihan tai uimarannan ulkopuolella. Ja naistenkin pitäisi katsoa, mikä sopii tilanteeseen.

Tilaisuudelle antaa arvoa, että se tapahtuu paikassa, missä kaikki ihmiset ovat vähintään siististi pukeutuneita.

Pukukoodi voisi olla kellonaikaan tai illan tapahtumaan liittyen, josta ravintola voisi infota etukäteen. Euroopassa on paljon ravintoloita, jotka vaativat coctail- tai iltapuvun ja miehiltä puvun tai vastaavan. Asiakas voi itse päättää meneekö silloin ravintolaan. Pukukoodin ei tarvitse olla aina velvoitteena, vaan toisinaan voisi mennä sellaisena kuin on esimerkiksi ennen klo 19.

Siisti pukeutuminen vähän parempaan ravintolaan. Kun toiset vaivautuvat tekemään hyvää ruokaa, voisi sitä kunnioittaa ja pukeutua/käyttäytyä fiksummin. Eri tyylisiä paikkoja on hyvä tarjolla erilaisiin tarpeisiin.

Roux ja Taivaanranta voisi ohjeistaa pukeutumisella. Taannoin mentiin iltaa viettämään Rouxiin, joka Suomen ykkösravintoloita. Viereisessä pöydässä oli miesporukka epäsiistit t-paidat ja tatuoinnit esillä ja lenkkarit jalassa. Silloin tuli mieleen, että upea ravintola vedetään asiakkaiden toimesta vessanpöntöstä alas. Itse pukeudun Rouxiin ykköset päällä ja odotan illalta paljon. Rouxin henkilökunta pukeutuu myös todella hyvin.

Mielestäni elämässä ei voi koskaan olla liikaa juhlaa ja on ihanaa, jos kerrankin pääsee laittamaan ykköset päälle.

Siistejä vaatteita. On mukavampi nauttia kalliista illallisesta, kun vieressä ei ole joku pieruverkkarit jalassa ja lippis väärinpäin päässä.

Olen esteettinen ihminen ja nautin laittautumisesta. Se on osa kanssaihmisten ja ravintoloitsijan arvostamista. Olisi hyvä, että samanhenkisille ihmisille olisi edes yksi paikka ylipäänsä koko Päijät-Hämeessä, missä pukeutuminen tilanteen mukaan olisi itseisarvo.

Vaatteiden pitää olla siistejä, ei likaisia. Olen tavannut sellaisia likaisia asiakkaita, joilla on likaisuuden vuoksi täitä, jotka sitten leviää muille asiakkaille.

Yleensä pukeutuminen ja sivistys kävelevät yhdessä. Kunnolla pukeutunut porukka pääsääntöisesti omaa kunnolliset pöytätavat, ei käyttäydytä kuin sikolätissä. Siis vähintään pikkutakki ja suorat housut + muu siihen liittyvä (miehet).

Mahdollisimman tiukka pukukoodi.. kaipaisin hienoa ravintolaa.. olen ollut sitä mieltä, että Lahdessa ei sellaista ole.

Hieman fiinimpiin paikkoihin voisi olla verkkarikielto. Suomalaiset eivät ole niin urheilullisia kuin näyttävät. Kesällä paitapakko miehille. Paidattomana voi olla kotona ja uimarannoilla.

Pukukoodi pistää porukan vähän tsemppaamaan pukeutumisen kanssa, jos haluaisi tähän tiettyyn paikkaan. Ja silti taatusti riittää niitä rennomman pukeutumisen paikkoja, jos ei suorat housut tai mekko houkuta.

Ihmiset pukeutuvat arjessa jo ihan tarpeeksi huonosti, olisi kiva joskus pukeutua kauniisti ja jopa loisteliaasti.

Lahdessa nykyään pääsee joka paikkaan vaikka missä vaatteissa. Olisi hienoa että olisi edes joku paikka, johon laittautua.

Pukeutuminen on kohteliaisuus muita, myös ravintolaa kohtaan. Pukeutumisella tehdään ero arjen ja juhlan välille. Olisi ihanaa lähteä ravintolaan niin, ettei tarvitsisi aina miettiä, mihin voi mennä paremmin pukeutuneena ilman, että pistää silmään ja saa jopa "mikä sä luulet olevas" -kommentteja osakseen.

Pukukoodien soisi olevan tarpeettomia, eikä kenenkään pidä mielestäni snobiksi ryhtyä. Siitä huolimatta, olisi mukavaa jos Lahdessakin olisi ravintoloita, joihin nuorikin mies voisi illalla mennä pikkutakissa ja kravatti kaulassa ilman, että henkilökuntakin tiedustelee joka kerralla juhlan aihetta. Toki olisi parempi jos tällainen muutos tulisi pikemminkin asiakkaiden kuin ravintoloiden suunnalta.

Mielestäni jokaiseen päivällisravintolaan ei miesten tarvitse päästä t-paitahihasillaan tai muissa lenkkivaatteissa. Naisten suhteen rajanveto lienee pukeutumisensa monimuotoisuuden tähden hankalampaa, muttei heidänkään toivottavasti tarvitse pelkissä urheiluvaatteissa liikkua. Naisten pukeutuminen kuitenkin pääsääntöisesti vaikuttaa Lahdessakin hivenen pidemmälle mietityltä kuin miesten, joten korjaamistarvetta ei niin paljoa mielestäni ole.

Tähänastisen kokemukseni mukaan ainoita lahtelaisia paikkoja, jossa noudatettiin jonkinlaista pukeutumisstandardia, on Jackalope. Ainakin vielä muutamia vuosia sitten joutuivat pinttyneimmätkin lahelaiset siellä hylkäämään kallisarvoiset edustuslippansa narikkaan sisään päästäkseen.

Pukukoodia vastaan

Pukukoodi ei oikein sovi enää nykypäivään ainakaan ravintoloihin. Katumuoti on niin monipuolista ollen kuitenkin siistiä ja jopa juhlavaa. Yksittäiset tapahtumat tai juhlat voivat mielestäni olla pukukoodillisia, sillä kuka, mitä tai ketä juhlistetaan voi toivoa juhlilleen ilmeen mukaista pukeutumista. Kenen käsissä on loppupelissä määritellä siistin pukeutumisen rajat? Ymmärrys hyvästä ja asianmukaisesta pukeutumisesta, tilanteessa kuin tilanteessa, pitäisi tulla muualta kuin pakon sanelemana. Sitä paitsi, ravintolaan mennään viihtymään, juhlimaan omaa tapahtumaa ja nauttimaan illasta ja seurasta. Jokainen tekee sen tyylillään. Jos oma ilo ja juhla on muiden pukeutumisesta kiinni, niin ehkä elämänsisältöjä ja -arvoja olisi siinä vaiheessa hyvä miettiä uudestaan.

Hieman vaikea määrittää, koska nykyisin urheiluvaatteen näköisetkin vaatteet voivat olla juhlavan näköisiä. En kuitenkaan haluaisi nähdä miesten tyypillistä farkku-college-yhdistelmää. Ehkä mieluiten haluaisin tiukempaa suhtautumista varsinaisiin tapahtumiin, joihin on ilmoitettu pukukoodi – sinne ei siis mennä siinä rupuisessa collegessa. Tai ei pitäisi mennä.

Liiallinen rajaaminen pukukoodia katsellen rajaa kävijämäärää, ja aiheuttaa asiakkaille turhia paineita "olenko tarpeeksi hyvä sinne". Totta kai voidaan pyytää siistiä pukeutumista, mutta sen pitäisi olla ilmiselvä asia kalliiseen ravintolaan astuttaessa. Mutta suora kielto farkuille tai tatuoinneille luo ravintolasta huonon kuvan, ihan kuin kaikki ihmiset eivät olisi samassa arvossa.

Ihmiset osaavat kyllä pukeutua ilman pukukoodejakin. En myöskään itse menisi paikkaan, joka sanelee, miten ihmisten pitää pukeutua.

Turhaa pinnallisuutta. Kyllä ihmisen täytyy osata pukeutua järkevästi ilman pukukoodejakin. Sitä paitsi itse ainakin viihdyn paremmin kun vedän siistit, rennot kuteet ylle, eikä tarvitse olla kuristavassa kauluspaidassa. Menee tunnelma pilalle tuollaisesta.

Sellainen baari, johon kaikki voi tulla omana ittenään ja ihan missä vain vaatteissa, pääasia että on vaatteet. Vanhaa Dublinia ikävä, se oli just semmonen.

Tiukka pukukoodi on turhaa pelleilyä – takavuosina eräs upporikas ystävä ei päässyt kanssamme ravintolaan kun hänellä oli farkut, vaikka oli kallis turkki päällä ja farkutkin huippubrändiä. Merkkiverkkareihin voi mennä moninkertainen määrä rahaa dressmannien pikkutakkeihin verrattuna.

Enemmän tilannetajua niin asiakkailta kuin ravintolaltakin, siinä on ratkaisu johon ei tarvita tiukkoja paperinmakuisia sääntöjä. Siisti ja tyylitelty verkkarimies on aina homssuisen mutta kravattikaulaisen pukumiehen väärtti.

Pukukoodeja ei tarvitse olla, mutta hyvä olisi jos asiallisesti pukeutuminen ei tuottaisi hämminkiä. Siististi pukeutunut mies on Lahdessa sellainen poikkeus, että aina luullaan joko syntymäpäiväsankariksi tai kokaiinikauppiaaksi kun erehtyy ravintolaan nappaskengissä ja pikkutakissa.