Lahdessa järjestetään lauantaina Pimeästä valoon -tapahtuma ja Surunauhan kynttiläkulkue

Suru yhdistää. Lauantaina sen ääreen voi hiljentyä Pimeästä valoon -tapahtumassa tai Surunauhan kynttiläkulkueessa. Sami Kuusivirta

Milja Kungas

Lahtelaisen Pia Parikan elämään on mahtunut monenlaista surua, joista suurin oli esikoispojan itsemurha. Hän sai apua surussaan muun muassa Merja Seppälä-Mäkiseltä, joka on kriisipsykoterapeutti ja Lahden seurakuntien diakoniatyöntekijä.

– Surua pelätään. Etenkin jos on kyse itsemurhasta, päihdekuolemista tai rikoksen kautta tulleista kuolemista, ne ovat ihmisten silmissä kauhistuttavia, Merja Seppälä-Mäkinen sanoo.

Itsemurha on edelleen tabu.

– Kirkkomaahan ei voinut ennen siunata itsemurhan tehneitä, Parikka sanoo.

– Kirkko on tehnyt pahoja tihutöitä asian kanssa aikoinaan, Seppälä-Mäkinen jatkaa.

Parikka ja Seppälä-Mäkinen ovat mukana järjestämässä Pimeästä valoon -tapahtumaa Lahden Ristinkirkossa 16.11. kello 16.

Tilaisuus on tarkoitettu kaikille, joiden elämää murhe, suru, mielenterveyden järkkyminen, päihderiippuvuus ja monet muut elämän kipukysymykset koskettavat.

– Toivoisin, että sinne tulisi myös niitä, joilla ei välttämättä juuri nyt ole surua. Ja toivoisin, että paikalle tulisi päättäjiä, Seppälä-Mäkinen sanoo.

Tilaisuudessa musisoivat Miikka Kallio Band, Mikael Saari, Filianna, Lahden Mieskuoron Reilu tusina ja Lauluyhtye Caya. Tapahtuman jälkeen Surunauha ry:n kynttiläkulkue itsemurhan tehneiden muistoksi lähtee Ristinkirkon portailta Vanhalle Hautausmaalle kello 18. Kulkueeseen osallistutaan oman kynttilän kanssa.

Pimeästä valoon -tapahtuman järjestävät Päijät-Hämeen mielenterveys- ja surujärjestöt yhdessä Lahden seurakuntayhtymän kanssa. Tapahtuma järjestetään kolmatta kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.