Luontokuvaaja herkistyi, kun emo etääntyi vasoistaan ja kuvaaja onnistui tallentamaan parin sekunnin painovoimaa uhmaavan loikan

Kohteen tuntemisella on toisinaan lähes ratkaiseva merkitys luontokuvaajalle.

Vasan loikka pitää painovoimaa pilkkanaan. Jussi Murtosaari

Jussi Murtosaari

Urjala 20.7. Olimme kotimatkalla Lounais-Suomeen tehdyltä kuvausreissulta. Pellolla suorastaan parveili valkohäntäpeuroja.

Otukset olivat komeasti vastavalon puolella, niitä piti koettaa kuvata. Ikkunat auki, auto parkkiin, putket pihalle ja töihin.

Alkuun peurat olivat epäluuloisia ja muutaman minuutin päästä jonkun hermot sitten pettivätkin. Se nosti häntänsä pystyyn ja otti muutaman näyttävän loikan meistä poispäin. Muut luulivat, että oli tosi kyseessä ja hetkessä pellolla vilkkui ainakin parikymmentä häntää.

Lopputuloksena löytyi muutama käyttökelpoinenkin ruutu, mutta hieno valo ja muutenkin mukava tilanne jäi melko lailla vaatimattomasti hyödynnettyä.

Heinäkuussa pukkien sarvet olivat vielä nahkapeitteiset. Jussi Murtosaari

Urjala 22.9., pilvipoutainen iltapäivä. Paikka oli mielessä, kun matkasimme ulkosaaristoon syyskuun lopulla. Nytkin peuroja oli samalla aukealla, mutta eri puolella tietä.

Nyt ei porukassa ollut heikkohermoisia hätäilijöitä. Vajaassa tunnissa muistikorteille tallentui satoja ruutuja.

Porukassa oli myös yksi melko hentorakenteinen yksilö, jonka seurassa pysytteli tiukasti kaksi vasaa. Tällä peuralla oli kuitenkin pienet sarvet. Ilmeisesti myös vanhemmilla naarailla voi olla hennot sarvet. Välillä se teki tuttavuutta myös paikalle osuneiden muiden aikuisten yksilöiden kanssa.

Meininki oli hyvin kansainvälistä: aluksi poskisuudelmat kahden puolen ja sitten kohteliasta tuijottelua – ennen kuin molemmat jatkoivat matkaa taholleen.

Vasa huomasi äidin lähteneen kauemmas

Urjala 27.9, puolipilvinen iltapäivä, paluumatka Utöstä kotiin.

Taas olivat valkohäntäpeurat meitä vastassa samalla peltoaukealla. Päätien vierestä löytyi hieman hiljaisempi hiekkatie, joka vei sopivasti peurapaikan läpi. Nyt väki oli pääosin keskemmällä peltoa ja yksilömääräkin selvästi pienempi.

Lähimpänä oli yksi naaras ja sen kaksi vasaa. Vasat olivat vilkkaita ja täynnä energiaa, aivan kuin mitkä tahansa lapset. Äiti siirtyi pikkuhiljaa lähemmäs metsänreunaa, samalla kun toinen vasoista jäi hieman kauemmas.

Nyt kuvaajanvaistoni herkistyivät, tilanne oli käymässä päälle. Ei menisi montakaan hetkeä, kun toinen vasoista havahtuisi äidin etääntyneen turhan kauas. Säädin kameran täydelle aukolle ja ryhmätarkennukselle eli valmistauduin liikkuvan kohteen kuvaamiseen mahdollisimman hyvin. Sitten se tapahtui. Varsa huomasi olevansa liian kaukana äidistään. Se otti muutaman juoksuaskeleen kohti metsänreunaa. Kamera seurasi vasaa ja sormi koukistui laukaisimelle. Vauhtiin päästyään peura teki juuri sen, mitä olin odottanutkin. Laukaisin pohjassa kamera raksutti koko tapahtumahetken eli kokonaiset 30 ruutua.

Sarvipäiseksi naaraaksi tulkitsemani peura ja kaksi vasaa. Jussi Murtosaari

Kotikoneella sitten selvisi, mitä oikein tapahtui tuon reilun parin sekunnin aikana. Vasa lähti juoksuun ja riittävässä vauhdissa ponnisti ilmaan. Tämän seurauksena sain talteen sen painovoimaa uhmaavan loikan, sulavan laskeutumisen ja loppukävelyn, kun emo oli saatu kiinni.

Taas kerran oli kokemuksesta kiistatonta hyötyä. Olen muutaman kerran onnistunut näkemään kyseisen loikan ennenkin, mutta kuvia en moisesta suorituksesta juurikaan ollut itse onnistunut saamaan. Nyt nappasi.

Kohteen tuntemisella on toisinaan lähes ratkaiseva merkitys hieman erilaisten kuvien saamisessa, kun osaa ennakoida, mitä voi olla tulossa tai tapahtumassa. Silti lopullinen onnistuminen on aina osin onnenkauppaa. Mikäli emä olisi kulkenut minusta poispäin, olisin saanut kuvan vain vasan pomppivasta peräpeilistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi
 2. Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus
 3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 4. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 5. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 6. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 7. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.