Hollolasta löydetyt vanhat luut kertovat suomalaisnaisten alkuperästä

Keskiaikainen hauta Venäjän Karjalan Hiitolasta. Stanislav Belskiy

Pirjo Kamppila

Helsingin ja Turun yliopistojen uusi geenitutkimus osoittaa, että rautakauden lopulla Suomea asuttivat erilliset, toisistaan poikkeavat asukasryhmät. Ne ovat kaikki vaikuttaneet nykysuomalaisten perimään.

Kyseessä on toistaiseksi laajin muinais-DNA-tutkimus Suomen alueella asuneista ihmisistä.

Tutkimuksessa selvitettiin geeniperimää yli sadan yksilön arkeologisista luunäytteistä. Suurin osa näytteistä on rautakaudelta (noin vuosina 300-1300 jaa) ja keskiajalta (noin 1200-1500).

Yksilöistä on eristetty äidiltä lapsille periytyvää mitokondrioiden DNA:ta (mtDNA) ja siten selvitetty naisten väestöhistoriaa.

Hollolassa metsästäjiä

Erityisesti rautakaudella eri kalmistoihin haudattujen perimät poikkesivat toisistaan merkittävästi. Hollolan Kirkk'ailanmäelle ja Euran Luistariin haudatuilla olivat yleisinä kivikautisille metsästäjä-keräilijöille tyypilliset mtDNA-linjat.

Nyky-Venäjän Karjalassa Hiitolassa ja Mikkelin Tuukkalassa olivat taas yleisimpänä linjat, jotka ovat ominaisia Euroopan muinaisille viljelijäväestöille.

Viides tutkimuksessa mukana ollut rautakautinen kalmisto sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla Levänluhdassa. Sinne haudatuista suuri osa edusti nykysaamelaisiin yhdistettyjä mtDNA-linjoja.

Nyt toisin päin

Yllätys oli, että erot ovat päinvastaiset kuin nykysuomalaisilla. Nykyisin länsisuomalaisilla on enemmän muinaisiin maanviljelijöihin yhdistettyjä linjoja, kun taas metsästäjä-keräilijöihin liitetyt linjat ovat yleisimmillään Itä-Suomessa.

Maanviljelijäpopulaatioita on ilmeisesti saapunut Suomen alueelle lännen ja etelän lisäksi myös idästä.

Hollolan Kirkk'ailan kalmisto sijaitsee Untilan kylässä kuntakeskuksen länsipuolella. Paikka on yksi maamme merkittävimmistä kalmistolöydöistä. Kalmistosta on löydetty yli sata hautaa.

Periytyneet nykyihmisille

Tulosten perusteella muinaisihmisillä esiintyi samoja mitokondriolinjoja kuin nykysuomalaisilla.

– Kaikki edellä mainitut, alkuperältään erilaiset linjat, ovat yleisiä Suomessa myös nykyään. Tämä viittaa siihen, että tutkitut rautakautiset populaatiot ovat vaikuttaneet nykysuomalaisten perimään, kertoo tiedotteessa tohtorikoulutettava Sanni Översti Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisestä tiedekunnasta.

Erot länsi- ja itäsuomalaisten perimässä ovat yhä selvät, mutta eivät niin kaukana toisistaan kuin rautakaudella.

Lisää Hollolan kalmistosta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 2. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 3. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 4. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 5. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 6. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 7. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 8. Yön uutiskooste: Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta - pakettimatkan rahat varmimmin takaisin
 9. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 10. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 11. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 12. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 13. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 14. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 15. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.