Alkolukkovalmius on pian pakollinen uusissa henkilöautoissa

Henna Virkkusen mukaan asetus alkolukoista olisi myös saattanut kääntyä sitovammaksi.

Alkolukko Ari Peltonen

Timo Nieminen

Euroopan unionin toimielimissä viime talvena valmisteltu esitys pakollisesta alkolukkovalmiudesta uusissa henkilöautoissa etenee. Myös Euroopan neuvosto on nyt hyväksynyt alkolukot osaksi samaa liikenneturvallisuuden pakettia, johon jo kuuluvat esimerkiksi pakolliset nopeusrajoittimet.

EU.n tavoittena on saada asetus voimaan vuonna 2022.

Euroopan liikenneturvallisuusneuvoston (European Transport Safety Council) tiedotteessa määritellään alkolukkovalmius seuraavasti: ”Vuodesta 2022 Euroopassa myytävissä uusien autojen mallisarjoissa tulee olla johtosarjat ja liitännät, jotka mahdollistavat alkolukon käytön autossa välittömästi, jos esimerkiksi viranomaiset sitä vaativat”.

Ilmaus alkolukkovalmius tarkoittaa siis, että autossa pitää olla valmiina suhteellisen monimutkaiset johdotukset, liiketunnistimet ja kytkentävalmius alkolukon piuhalle.

Volvossa alkolukkovalmius lisävarusteena

Turvallisuuden edelläkävijä Volvo on jo jonkin aikaa myynyt autoihinsa lisävarusteena niin sanottua alkolukon esivalmisteluyksikköä, jonka avulla alkolukon voi integroida auton toimintojen kanssa. Alkolukon ohjeet ja ilmoitukset näkyvät Volvoissa auton päänäytössä. Tiedoissa muun muassa ilmoitetaan, kun kuljettajan on tehtävä puhalluskoe ennen moottorin käynnistämistä.

– Järjestelmä on melko työläs asentaa, koska auton lattialle on vedettävä paljon johtoja ja tietenkin on asennettava asianmukainen ohjelmisto takaamaan järjestelmän toiminta. Kaikki tuo on kuitenkin selvästi helpompi tehdä tehtaalla auton valmistusvaiheessa kuin jälkiasennuksena. Alkolukkovalmiuden vuoksi autoon ei tarvitse tehdä muita teknisiä muutoksia, sanoo Petri Salo Volvo Cars Finland Oy:stä.

Salo ei halua arvioida, mitä alkolukkovalmiuden askarteleminen autoon maksaa.

Yrittäjä Marko Hienola pitää tehtaalta lähtevien uusien autojen alkolukkovalmiutta hyvänä tapana edistää liikenneturvallisuutta. Hienolan mukaan alkolukon asentaminen jälkiasenteisena on suuri työ. Timo Nieminen

Yrittäjä Marko Hienola Mittarihuolto Hienola Oy:stä ei myöskään halua lähteä arvioimaan operaation hintaa, jos se tehdään auton valmistusvaiheessa.

– Meidän yrityksessämme alkolukkovalmiuden ja itse alkolukon asentaminen jälkiasenteisena maksaa noin 1 800 euroa. Työn määrä on tietenkin siinä vaiheessa paljon isompi, sillä autossa pitää ensin purkaa paljon pois asennuksen tieltä, sanoo Hienola.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) kertoo, että alkolukkovalmius olisi saattanut kääntyä myös alkolukkopakoksi.

–  Parlamentin pääneuvottelijan mukaan neuvottelussa mietittiin myös alkolukkopakkoa, mutta koska alkolukkoja on erilaisia, jäsenmaita ei haluttu liiaksi sitoa tähän. EU-tasolla siis velvoitetaan, että asennuksen on oltava mahdollista kaikissa uusissa ajoneuvoissa, jäsenmaat saavat itse päättää velvoittavatko myös alkolukkoa, sanoo Virkkunen.

Samaan aikaan alkolukkovalmiuden kanssa kaikkiin uusiin autoihin edellytetään asennettavaksi esimerkiksi kuljettajan väsymyksen ja tarkkaavaisuuden tunnistin, hätäjarrutuksen merkkivalo, peruutustutka sekä onnettomuustietotallennin.

– Pidän tätä lainsäädäntöä hyvänä. Liikenneturvallisuudessa on paljon tehtävää, ja siinä kannattaa hyödyntää uutta teknologiaa, toteaa Virkkunen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulutyö jatkuu kotona, liikuntatunti vie vaikka retkelle – tällaista on etäkoulu nastolalaisessa nelilapsisessa perheessä
 2. Hartolassa sijaitsevan Linna Hotellin vuokrasopimus purettiin riitaisissa tunnelmissa
 3. Kevään peruutuksista yli puolen miljoonan tappiot Lahden kaupunginteatterille
 4. 4.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Ei muutosta koronatartuntojen määrässä, yksi tartunnan saaneista on kotihoidon työntekijä
 5. Klikkaa itsesi tästä jutusta Sinfonia Lahden pilateskonserttiin
 6. Nastolalaislähtöiset Kuloset luottavat Sveitsin systeemiin: "Emme harkinneet paluuta Suomeen"
 7. Henkilöauto törmäsi moottoritienopeuksilla liikenneopasteeseen Tähtiniemen sillalla Heinolassa
 8. Saksassakin tehdään nyt etäkoulun digiloikkaa, etelärajan kylän kaupoista katosivat sveitsiläiset – näin saksansuomalaiset kertovat arjestaan
 9. SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Pertti Paasio on kuollut
 10. Poliisi pysäytti luvattoman maakuntarajan ylittäjän Orimattilassa - nippu muitakin asioita oli pielessä
 11. Koronakriisi voi olla myös mahdollisuus – lahtelainen kauneusalan yritys sai enimmäistuen virtuaaliselle meikkikoululle
 12. Tältä kuulostaa kun 62 Sinfonia Lahden muusikkoa esittää yhdessä Sibeliuksen Finlandian - kukin kotonaan
 13. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 14. Saako virpoa? Koronavirus karkotti virpojat virtuaalimaailmaan
 15. Marraskuu kääntyi maaliskuussa kevääksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.