Isännöitsijän vaihto ei ole rakettitiedettä - katso, miten kannattaa tarvittaessa toimia

Isännöitsijän valinta on taloyhtiöiden hallitusten tärkeimpiä tehtäviä. Kuvassa Lahden Ankkurin aluetta. Pertti Louhelainen

Yksi taloyhtiön hallituksen tärkeimmistä tehtävistä on isännöitsijän valinta. Aina hallituksilla ei ole valinnanvaraa, sillä etenkin pienet taloyhtiöt saattavat jäädä kokonaan vaille isännöintitarjouksia.

– Iso yhtiö on usein isännöitsijöille kiinnostavampi kohde. Tässä vaikuttaa bisneslogiikka, sillä isännöintiin liittyy tehtäviä, jotka ovat samanlaisia yhtiön koosta riippumatta, Kiinteistöliiton pääekonomisti Jukka Kero sanoo.

Isännöintipalveluiden saatavuutta pitää Keron mukaan huonona tai kohtalaisen huonona jopa kolmannes pienistä taloyhtiöistä. Pieniä, alle kymmenen huoneiston taloyhtiöitä Suomessa riittää. Niitä on yli puolet maan 88 000 taloyhtiöstä.

Ilman isännöintitarjouksia jääneitä tai vain yhden vastauksen tarjouspyyntöönsä saaneita pieniä taloyhtiöitä oli vähiten pääkaupunkiseudulla. Muualla Etelä-Suomessa tarjouspulaa oli kokenut jopa puolet vastanneista yhtiöistä, selviää Kiinteistöliiton viimevuotisesta nettikyselystä. Siihen vastasi vajaat 500 korkeintaan kymmenen asunnon taloyhtiötä.

Periaatteessa isännöitsijä löytyy kaikille taloyhtiöille, arvioi Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä.

– Kaikki yritykset eivät tee tarjous- ta pienille yhtiöille, mutta ehkä taloyhtiö ei ole osannut pyytää oikeilta tahoilta. Kysymys voi olla myös siitä, että pieni yhtiö kokee isännöinnin hinnan kalliiksi.

Vaihtuvuus suurta, ei tutkintovaatimuksia

Isännöitsijän vaihtoa harkitaan usein silloin, kun taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän yhteistyössä koetaan kitkaa. Pienissä yhtiöissä viimeistään lähestyvät remontit ajavat palvelun hankintaan. Osa taloyhtiöistä menettää isännöitsijänsä eläköitymisen vuoksi.

– Vaihtuvuus on nyt alalla suurta. Isännöinti on ala, jolle on helppo tulla mutta vaikeampi menestyä, Heikkilä sanoo.

Koulutus- tai tutkintovaatimuksia ei ole.

Isännöintiyrityksen näkökulmasta taloyhtiön kiinnostavuutta vähentävät esimerkiksi pitkään jatkunut osakasisännöinti ja se, jos talossa ei ole huoltoyhtiötä. Molemmat ennustavat lisätöitä isännöitsijälle.

Isännöinnin vaihto ei ole rakettitiedettä, mutta tarjouspyyntöjen laatiminen vaatii perehtymistä, sanoo Kiinteistöliiton Kero.

Isännöintiliitto puolestaan on koonnut nettisivuilleen taloyh-tiöille yksityiskohtaiset ohjeet tarjouspyynnön tekemiseen. Vähempikin voi riittää, arvioi toimitusjohtaja Heikkilä.

– Perustiedot yhtiöstä pitää pystyä kertomaan, mutta ostajat eivät ole alan ammattilaisia. Isännöintiyrityksen tulisi pystyä näkemään, millaista palvelua kyseinen taloyhtiö tarvitsee, Heikkilä sanoo.

Isännöintiliitto ei kommentoi hintoja

Kiinteistöliitto selvitti viime vuonna isännöinnin hintoja. Kiinteä isännöintipalkkio oli 40 asuinhuoneiston taloissa keskimäärin 700 euroa kuukaudessa ja 20 asuinhuoneiston taloissa 426 euroa.

Isännöintiliitto ei ota hinnoitteluasioihin kantaa, sanoo Heikkilä. Liitto on parhaillaan osallisena Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tarkastuksessa, jossa selvitetään, ovatko liitto ja isännöintiyritykset syyllistyneet kilpailulain vastaiseen toimintaan.

Heikkilän mukaan kyse on erityisesti tiedotteista, joissa liitto oli kommentoinut alan hinnankorotuspaineita. KKV ei keskeneräistä tutkintaa kommentoi.

– Tarkastus ei ole osoitus siitä, että sen kohteena oleva olisi syyllistynyt lainvastaiseen toimintaan, sanoo KKV:n tutkimuspäällikkö Juuli Broms.

Mari Areva/STT

Muistilista

Huomioi nämä, kun haluat vaihtaa isännöitsijää

Johtuuko vaihtotarve taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kitkaisesta yhteistyöstä? Ehkä tavoitteiden uudelleenmäärittelystä ja neuvottelusta olisi vielä apua.Pohtikaa huolellisesti, mitä palveluita taloyhtiössä lähivuosina tarvitaan ja millainen budjetti isännöintiin varataan. Palveluista sovitaan isännöintisopimuksessa, joka kannattaa laatia mahdollisimman tarkaksi, mutta myös joustavaksi.Kartoita sopivalta kuulostavia isännöintiyrityksiä ja lähetä niille tarjouspyyntö.Käy läpi saadut tarjoukset. Huomioi, mitä palveluita kuuluu kiinteään kuukausiveloitukseen ja mikä on erillisverotuksen piirissä. Esimerkiksi isännöitsijätodistukset ja isännöitsijän kokouspalkkio kuuluvat yleensä erillisveloitukseen, jossa saattaa olla huomattavia hintaeroja.Haastattele kiinnostavimmat hakijat. Hyvä on myös kysyä suosituksia muilta taloyhtiöiltä.Huolehdi uusi isännöintisopimus valmiiksi ja irtisano vanha vasta sen jälkeen. Toimi rakentavasti, sillä taloyhtiön tietojen siirto uuden ja vanhan isännöitsijän välillä voi kestää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.