Etlarin eväät: Parsakeitto

Kun parsa on kylvetty, satoa päästään korjaamaan vasta muutaman vuoden kuluttua. Herkkää kasvia on käsiteltävä hellävaraisesti, ja työvaiheet kitkemisestä korjuuseen sekä niputtamiseen vaativat paljon käsityötä.

Parsakeitto

2 nippua parsaa

6 dl vettä

1 tl suolaa

1 tl sokeria

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rkl voita tai öljyä

2 dl pakaste herneitä

2 dl kuohukermaa tai kasvikermaa

0,5 sitruunan mehu

rouhittua mustapippuria

1. Huuhtele ja kuori parsat ohuelti. Napsauta kuiva tyvi pois.

2. Kuumenna vesi kattilassa ja lisää suola, sokeri sekä parsan kuoret ja kannat.

3. Keitä noin 10 minuuttia ja siivilöi liemi talteen.

4. Leikkaa parsoista nuput ja laita ne syrjään. Leikkaa varret muutaman sentin mittaisiksi paloiksi.

5. Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota siinä sipuleita hetki.

6. Lisää parsan varret, liemi ja herneet. Keitä, kunnes parsat ovat pehmenneet ja soseuta sauvasekoittimella sileäksi.

7. Lisää kuohukerma sekä sitruunamehu ja mausta mustapippurilla. Keitä muutama minuutti miedolla lämmöllä. Maista ja tarkista suola.

8. Paahda parsan nuppuja hetki pannulla ja lisää keiton päälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Lahtelaisen Purkupihan suurpalon syystä alustava käsitys - "Itsestään tavara ei ole syttynyt"
  2. Lahden lomautustarve supistui murto-osaan arvioidusta 1 500:sta
  3. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
  4. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
  5. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
  6. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
  7. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
  8. 1.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei ilmi uusia koronatartuntoja viikkoon
  9. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
  10. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
  11. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
  12. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
  13. Korona ei ole säikäyttänyt ulkomaille tutkinto-opiskelijoiksi mieliviä – määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla
  14. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi
  15. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.