Pyyhkeen arvon huomaa vasta sen puuttuessa – mutta silloinkaan ei kannata hätäillä

Kulttimaineeseen noussut tieteiskirja neuvoo kokeilemaan imukykyistä tekstiiliä myös ihon kuivaamiseen.

Pidä aina pyyhe mukana ja vältä paniikkia, Marko Helin neuvoo. Mervi Pasanen

Mervi Pasanen

Jos kesän matkasuunnitelmissa on Traal-planeetta tai Jaglan Beta, tiedät mitä pakata mukaan. Maailmankaikkeudesta ei paljon tiedä, mutta ainakin sen, että pyyhe pitää olla mukana. Näin neuvotaan kirjailija Douglas Adamsin kulttiteoksessa Linnunradan käsikirja liftareille.

Pyyhe on monikäyttöinen esine. Se eristää, sen päällä voi makoilla, kostutettuna se toimii lähitaistelussa aseena ja huomattavaa on, että sillä voi jopa kuivata ihoa. Maailmalla vietetään juhlapäivää tämän tiedon kunniaksi. Sen nimi on tietysti Pyyhepäivä.

Liftareiden oppikirjan innostamat fanit myös kokoontuvat pyyhkeineen useissa eri kaupungeissa. Lahdessa geokätköilijät tapaavat kauppatorilla perjantaina 25. toukokuuta kello 16.42–17.42. Siitä siirrytään yhteiseen illanviettoon johonkin maailmanlopun ravintolaan kuten kirjassa tehdään. Tapaamisajan minuutit viittaavat kirjassa esitettyyn kysymykseen elämän tarkoituksesta, joka on tietenkin 42.

Lahden teematapahtuman kokoonkutsujana on scifi-harrastaja ja geokätköilijä Marko Helin. Viime vuonna kutsu houkutteli paikalle noin 30 henkeä aina Kouvolaa ja Kotkaa myöten.

– Halusin kutsua ihmisiä kokoon, koska Lahdessa on aika hiljaista tällä rintamalla. Kyllä täällä scifi-faneja on, mutta he ovat ehkä vähän piilossa, Marko Helin pohtii.

Tampereella Pyyhepäivä on iso tapaus. Siellä muun muassa kirjoitetaan ja luetaan maailman huonoimpia runoja.

– Ehkä Lahdessakin joku kerta saataisiin avoin mikrofoni, Helin suunnittelee.

– 42 ei muuten ole lopullinen vastaus kysymykseen elämän tarkoituksesta, hän paljastaa. Ensi vuonna numero on merkityksellinen Helinille.

– Olen nyt 41-vuotias, ja etsin edelleen elämän tarkoitusta, hän vinkkaa.

Helin opiskelee Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulussa julkistaloutta ja tekee graduaan kriisikuntien oikeudellisesta asemasta. Scifi-harrastus tuo paljon hauskuutta elämään, johon kuuluu myös Marvelin Avengeria, Tohtori Whota ja Tähtien sotaa. Viime aikoina hän herkutellut todellisella aarteella, eli alkuperäisellä Star Trekillä.

Tällä viikolla ajatukset keskittyvät pyyhkeeseen.

– Pyyhe on tosi hyvä olla olemassa, mutta yleensä asian huomaa vasta sitten, kun sitä ei ole, Helin pohtii pyyhkeen olemusta.

– On käynyt niin, että kuntosalilla olen tullut suihkusta ja huomannut, ettei minulla olekaan pyyhettä mukana. Käytän pyyhettä monipuolisesti, mutta en ikinä lähitaisteluaseena.

Saksassa huumoripuolue esittää Pyyhepäivän julistamista kansalliseksi juhlapäiväksi, ja samaa on ehdotettu Suomessa. Silloin lipputankoon vedettäisiin luonnollisesti pyyhe lipun sijaan. Ranskassa järjestetään pyyheolympialaiset, jossa tämä tärkeä tekstiili on kilpailuvälineenä.

Ensimmäistä pyyhepäivää vietettiin 25. toukokuuta vuonna 2001 eli vain pari viikkoa kirjailijan kuoleman jälkeen. Douglas Adams tunnettiin paitsi kirjailijana, myös käsikirjoittajana. Hän on ollut tekemässä Tohtori Whota, Monty Pythonin Lentävää Sirkusta ja piirrossarjaa Tohtori Sykeröä.

Pyyhepäivän viettäminen on helppoa, tarvitsee vain pitää pyyhettä mukana ihan koko päivän. Ja muista – älä hätäile!

The Towel Day – Pyyhepäivä 25. toukokuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 2. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 3. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterissa oli kolme henkilöä
 4. Päivysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 5. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 6. Kaunismäkien perhe remontoi vanhasta vesibussin rotiskosta rohkeasti itselleen laivamökin – "Ei ollut mitään käsitystä siitä, kuinka iso projekti lopulta on kyseessä"
 7. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 8. Asuntokauppaan putkahtanut uusi koronaehto askarruttaa – voiko myyjä jäädä asumaan asuntoon ja maksaa vain juoksevat kulut?
 9. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 10. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 11. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 12. "Lähetyssaarnaaja" markkinoi laskuvarjoharrastustaan taivaalla – "En ole laskenut sen omakotitalon hintaa, joka harrastukseen on uponnut"
 13. Näppis: Rakkaat kanssaihmiset, ettehän pyri (tori)kahviloissa vieraiden ihmisten pöytiin istumaan
 14. Pahin punkkiaika on nyt: Jaana, 57, joutui viikoksi sairaalaan puutiaisen purtua kesäpaikalla – "Tuntui kuin päähän olisi isketty isoa rautanaulaa"
 15. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.