Jäätelö oli pitkään kuninkaallisten keittiöiden herkku

Kruunupäiden herkusta nauttivat nykyään kaikki. Mikko Makkonen

Määttänen Laura

Jäätelön juuret ovat kreikkalaisten ja roomalaisten ylellisissä pidoissa. Vilvoittavia juomia tehtiin hedelmämehuista ja lumesta jo tuhansia vuosia sitten.

Hovikokkien välityksellä jäätelöreseptit levisivät lopulta ympäri Eurooppaa, mutta pitkään niistä pääsivät nauttimaan vain kuninkaalliset. Pariisiin perustettiin kaikille avoin jäätelökahvila 1600-luvun puolivälissä.

Suomeen jäätelö tuli 1800-luvulla. Sana on mainittu Elias Lönnrotin 1850-luvulla toimittamassa sanakirjassa, Ruokatieto-sivusto kertoo. Jäätelön teollinen valmistus käynnistyi Suomessa 1930-luvulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.