Monilahjakkuus Konsta Hietanen tähtää huipulle vaikeimman kautta - "Haluan olla tunnettu artisti"

Hietanen elättää perheensä cover-keikoilla, mutta haaveilee suuresta tähteydestä. Hän vaihtoi aikoinaan mikin jalkapalloon juuri, kun esiintyjän ura oli hurjassa nosteessa. Kannattiko?

Saara Larkio

Konsta Hietanen vastaa puhelimeen Ikeassa vaimon, neljän lapsen ja kolmen kukkuroillaan olevan kärryn kanssa. Perhe on juuri muuttanut uuteen kotiin, vähän tilavampaan kuin edellinen, sillä viidennen lapsen pitäisi syntyä heinäkuussa.

Moni tuttava kammoaa Ikea-reissuja niin, että syöksyy parkkipaikalta suoraan varastohalliin ostoslistan kanssa, lastaa tavarat kärryyn sivuilleen katsomatta ja ottaa jälkeenpäin autossa pari rauhoittavaa (jos siippa ajaa, tietenkin). Saati jos mukana on lapsilauma. Mutta kun Hietaselle soittaa uudelleen myöhemmin samana iltana, hän ei kuulosta ollenkaan järkyttyneeltä.

– Ei siellä kiukutelleet muut kuin minä.

Hietanen pahoittelee, ettei muistanut soittaa takaisin, vaikka lupasi. Hän on ollut kuulemma lapsesta asti ”törkeän hajamielinen”.

– Minua kutsutaan monilahjakkuudeksi. Ehkä siihen liittyy jonkinlainen adhd, sillä tavalliset arkiasiat ovat aina olleet minulle hankalia. Saatan ajaa jonnekin ja huomata olevani väärässä paikassa. Ja Prismassa saattaa mennä kaksi tai kolme tuntia. Muistia pitäisi kehittää.

Hietanen tavoittelee unelmaansa vaikeimman kautta

Konsta Hietanen soitti ja lauloi Miikka Kallion kanssa Lahti Energian maksuttomassa 110-vuotisjuhlakonsertissa viime vuonna. Kuva: Leevi Vähälä

Kun Hietanen saapuu tapaamiseen Hollolan Messilään, hän näyttää siltä kuin pelaisi edelleen aktiivisesti, vaikka lopetti jalkapallouransa vuonna 2013.

– Tämä ulkonäkö on hämäystä. En hoida kuntoani mitenkään, Hietanen väittää.

Monilahjakkuus Hietanen eittämättä on. Hän on nyt 33-vuotias ja laulanut, soittanut, säveltänyt, näytellyt, tehnyt äänirooleja, pelannut futista jalkapallon Veikkausliigassa, tehnyt opettajansijaisuuksia ja personal trainerin töitä. Viime vuonna hän ilmoitti haluavansa tehdä musiikkia nimellä Konsta, ja julkaisi omakustanteena biisejä. Hietanen on sittemmin keskittynyt pelkästään musiikin tekoon ja muusikkona keikkailuun. Hän esittää cover-biisejä pääasiassa yksityiskeikoilla kuten firmojen juhlissa, häissä ja syntymäpäivillä, palvelutaloissa ja naisten juoksutapahtumassa.

Töitä on riittänyt. Hietanen heitti viime vuonna 140–150 keikkaa, ja tänäkin vuonna viikonloput täyttyvät kiihtyvällä tahdilla. Mutta levy-yhtiöille hänen oma musiikkinsa on liian ”musikaalista ja vaikeaa”.

Hietanen on siis menossa kohti unelmaansa vaikeimman kautta. Se unelma on olla tosi kova musiikin ammattilainen, menestynyt muusikko, jonka tuotantoa kaikki suomalaiset haluavat kuunnella.

Kannattiko todella vaihtaa mikrofoni jalkapalloon juuri, kun ura elokuvatähtenä, tv-esiintyjänä ja muusikkona oli kovimmassa nosteessa?

Polte pallon perään syrjäytti karismaattisen esiintyjän

Konsta Hietanen ja Väinö-ilves Raimo O. Niemen ohjaamassa Poika ja Ilves -elokuvassa, joka sai ensi-iltansa vuonna 1998. Elokuva myytiin kymmeniin maihin.

Hietaselle tarjottiin useita elokuvarooleja -elokuvan (1998) jälkeen. Oli omaa tv-show’ta ja vientiä joka suuntaan. Kun katsoo Hietasen Tenavatähti-kisan voittoon johtanutta -esitystä, hänen lahjansa näkee kriittisinkin Näppis-palstan ärhentelijä. Hietasen ääni on kirkas ja kuulas, eleet luonnolliset ja viehättävät, jännitystä ei nimeksikään.

ESS vieraili Konsta Hietasen kotona vuonna 1998, kun hän oli 13-vuotias. Kuva: Katja Luoma

– Esiintymiskyky on synnynnäistä. Karisma on synnynnäistä. Huomasin jo pikkupoikana, että minun on helppo saada tila haltuun. Totta kai olen miettinyt usein, missä voisin olla nyt, jos olisin valinnut aikoinaan toisin ja kuluttanut aikani musiikin parissa. Mutta polte pallon perään oli tosi kova. Musajuttuja oli silloin 2000-luvun taitteessa niin paljon, että tuli mitta täyteen. Kyllästyin siihenkin, että minut tunnistettiin kaikkialla. Murrosiässä sellainen ei vain tuntunut hyvältä.

– Iskä, joka minua oli roudannut keikoille ja futistreeneihin, kysyi moneen kertaan, että olenko nyt ihan varma. Varma siitä, että haluan luopua musiikista. Mutta en enää halunnut lavalle, vaan treeneihin.

Se oli esiintyjälle mahdoton yhtälö. Oli pakko valita.

Konsta Hietanen Uusi-Lahden kansikuvassa 17.8.1994.

– Halusin jauhamaan shittiä jätkien kanssa ja potkimaan palloa. Ja halusin kansainvälisen tason jalkapalloilijaksi.

Kova tavoite, kun yleisessä tiedossa on, ettei Suomi ole jalkapallomaa. Hietasesta sanotaan, että hän pärjäsi pelaajana vastoin odotuksia niin hyvin kuin pärjäsi kovan ja sitkeän työnsä ansiosta.

– Useampi valmentaja sanoi minulle, etten pääse edes Veikkausliigaan, ja pääsin kuitenkin. Mutten katsele taaksepäin. Seuraan nykyään poikani pelailua kentän laidalta ja pelaan silloin tällöin itsekin.

"Onneksi elämä on paljon muutakin kuin saavutuksia"

FC Lahden Konsta Hietanen kamppailee Rakuunoiden Timo Valkeapään kanssa vuonna 2006. Kuva: Seppo Rautiovaara

Hietanen kertoo lopettaneensa futiksen, koska halusi tehdä omaa musaa.

Vai eikö Hietanen osaa päättää, mitä hän haluaa elämällään tehdä?

– Haluan olla tunnettu artisti. Tein opettajan sijaisuuksia ja pt-hommia musahommien ohessa, koska oli pakko elättää perhe. Toivoin ja toivon koko ajan, että cover-biisien esitys on vain välivaihe, ja jonain päivänä voin esittää vain omaa musiikkiani.

Hietanen sanoo olevansa putkiaivo siinä määrin, ettei häneen mahdu kuin yksi addiktio kerrallaan, ja tällä hetkellä se on musiikki. Hän sanoo luottavansa siihen, että tällä kertaa musiikki vie loppuun asti.

– Jos ajattelee, että elämä on pelkkiä saavutuksia, silloin en varmaan ole jonkun mielestä saavuttanut sitä, mitä olisin voinut. Mutta onneksi elämä on paljon muutakin kuin vain saavutuksia.

Showbisnes arkirealismin valossa - iso ja rakas perhe pitää ruokkia

Konsta Hietanen ja Krisse Salminen matkalla jäälle Luistele Pelicansin kanssa -tapahtumassa vuonna 2014. Kuva: Katja Luoma

”Tunnistaisitko tätä kuumaa muusikkoa tenavatähdeksi?” kysyi -lehti taannoin verkkosivuillaan.

Tähteydestä Hietanen ei haaveile, jos sillä tarkoitetaan julkisuutta julkisuuden itsensä takia. Hietanen vieroksuu sitä, että jostakusta leivotaan julkkis, ikään kuin julkkiksena olo olisi itseisarvo.

Rokkikukon elämä ja perässä kirkuvien naisten laumakaan ei ole se, mitä Hietanen himoitsee. Hän on ollut parisuhteessa vaimonsa Aami Hietasen kanssa 15 vuotta. Pari tutustui lukioaikoina, ja ensin he olivat toistensa parhaat kaverit. Vaikka rakkaus tuli mukaan suhteeseen varsin pian, on Konsta Hietanen yhä vaikuttunut siitä, että sama ihminen voi olla paras ystävä ja ”kaikkea muuta siihen päälle”. Hietanen ihailee suuresti vaimoaan lasten kasvattajana.

– Se, että olemme hankkineet monta lasta, ei ollut alussa tietoinen päätös, vaan samantyyppistä rohkeaa heittäytymistä, jolla hankimme ensimmäisen oman asuntommekin. Olemme molemmat tosi lapsirakkaita ihmisiä.

Hietanen sanoo, että lasten syntyminen oli käänteentekevää. Asiat asettuivat tärkeysjärjestykseen hyvin selkeästi. Showbisneskin näyttäytyi yhtäkkiä arkirealismin valossa.

– Pelkästään se, että saan perheen ruokittua, oli syy nousta lavalle. Ei suurperheen isällä ole aikaa murehtia keikkakuvioita ja suosion määrä. Perhe on yksi syy tehdä tätä työtä selvin päin. Ajamme keikkapaikalle, tarjoamme hiton hyvän show’n ja lähdemme heti keikan jälkeen pois.

Vanhemmuus on vaikeaa, ja älypuhelin huono kasvattaja

Konsta Hietanen esiintymässä Lahti-hallissa Salpausselän kisoissa 2017. Kuva: Toni Tiainen

Hietanen puhuu paljon lapsistaan, joita kasvatetaan vanhanaikaisella otteella. Perhe haluaa asua tilavasti, sillä ”meillä on talot ja pihat täynnä urheiluvälineitä, soittimia, kyniä ja paperia”, jotta lapsilla olisi mielekästä tekemistä. Vanhin lapsista, 10-vuotias, sai vasta hiljan ensimmäisen älykännykkänsä. Pelikonsoleita ja Ipadeja perheeseen ei ole hankittu.

– Minusta se on surullinen näky, kun lapset seisovat ryhmässä älypuhelimiaan tuijottaen. Ja monet vanhemmat ovat samanlaisia. En itsekään ole kovin hyvä roolimalli tässä asiassa.

Hietasten ajatuksiin vanhemmuudesta ei liity uskonnollista vakaumusta, vaan halu ruokkia lapsen mielikuvitusta myös tyhjillä hetkillä, kun ei ole mitään tekemistä.

– Vanhemmuus on hiton vaikeaa. Mutta me päätimme Aamin kanssa jo alussa, että emme anna missään periksi. Lapselle ei pidä antaa arjessa liikaa herkkuja tai uusia tavaroita, muuten käy niin, ettei mikään pieni juttu tunnu enää miltään. Tuntuu, että tosi moni vanhempi ei tänä päivänä tiedä, miten olla lapselle iskä tai äiskä.

Öisellä maantiellä oli usko loppua, mutta sitkeys kannatti

Nykyään Hietanen pystyy elättämään perheensä pelkästään keikkailemalla. Mutta oli aika, kun hän teki kolmea työtä yhtä aikaa, kaupasta hamstrattiin tarjousruokaa ja kirpputorilta vaatteita.

Niistä ajoista syntyi yksi Hietasen omista biiseistä, Tie.

Tie-videon kommenttikenttään Youtubeen on kirjoitettu näinkin: ”Oot ollut meidän open sijaisena Lotilan koulussa.”

Hietanen sanoo biisin kertovan niistä keikkamatkoista, joiden aikana hän mietti, että mitä helvettiä tässä on oikein tekemässä, ja mitä tästä tulee.

– Olin viikot päivätöissä ja viikonloppuisin keikoilla. Maantiellä tuli välillä mietittyä, että jaksanko tätä. Mutta jaksoin, ja nyt yritykseni menee ylöspäin. Keikkakysyntä on hyvä, minulla on isot verkostot Suomessa, ja pystyn käyttämään näitä monia lahjojani oikeastaan monipuolisemmin kuin nuorena poikana.

Kaikenlainen glamour muusikon työstä on karissut jo ajat sitten, jos sitä koskaan olikaan.

– Olen yhden miehen ohjelmatoimisto. Jos esimerkiksi haluan mainostaa uutta biisiäni, soitan itse lehtien toimituksiin. Totta kai joskus mietin, että olisi hienoa, kun olisi taustakoneisto, ja minun tarvitsisi vain astella lavalle ja vetää show.

Niin saattaisi jo olla, jos Hietanen olisi aikoinaan valinnut toisin...

– Olisin voinut tehdä robinit. Tai sitten saattaisin olla perheetön alkoholisti. Ei sitä voi tietää.

Otetaanpa taas sitaatti eräästä Hietasen omasta biisistä: ”Oot kai vain kasvanut vinoon / siis rikki poikki ja pinoon / ja kiinni juuresta viel oot”.

Oletko kasvanut vinoon, Konsta Hietanen?

– Sitäkin.

Konsta Hietanen määrittelee itsensä omapäiseksi, rohkeaksi ja addiktiiviseksi putkiaivoksi. Kuva: Sami Lettojärvi

Muusikko jatkaa neljää ajatusta

Aamuisin ajattelen ensimmäiseksi... Kahvia.

Tärkein oppimani asia on... Välittäminen.

Minua ihmetyttää... Se, miten paljon ihmisiä kiinnostavat muiden asiat. Se energia kannattaisi käyttää mieluummin omiin juttuihin.

Minut saa raivostumaan... laiskuus. Patalaiskat narisijat ovat pahimpia.

Kuka?

Konsta Hietanen

Syntynyt Lahdessa vuonna 1984 ja asunut kaupungissa koko ikänsä.Perheeseen kuuluu vaimo ja neljä lasta.Valittiin Tenavatähdeksi 10-vuotiaana vuonna 1994. Levytti albumin Kone, pääosassa elokuvassa Poika ja ilves (1998), oma viihdeohjelma Konstan koukkuja, lukuisia äänirooleja (mm. Toy Story, Nokkapokka, Babe - urhea possu), tv-sarja-vierailuja (mm. Kylmäverisesti sinun).Pelannut jalkapalloa seuroissa FC Kuusysi, FC Lahti, FC Kuusankoski (Kakkonen), Myllykosken Pallo. Lopetti pelaajauransa vuonna 2013.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hanhiongelma ryöstäytyi käsistä Kaivannon uimarannalla Heinolassa
 2. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 3. Oletko todellinen Päijät-Hämeen tuntija? Testaa tietosi kuvavisassa
 4. Tallimaisemissaan kisaava Knows Best ei lähde Suur-Hollolaan pullistellen – ravivalmentaja Hannu Laakkonen on virittänyt viisivuotiasta ruunaansa maltillisesti kohti huippua
 5. Heinolan kirkkoherra Janne Hatakka toivoo kirkolta suvaitsevaisuutta – "Olen surullinen, että emme mahdu samaan porukkaan, jos olemme jostain eri mieltä"
 6. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 7. Yön uutiskooste: Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän
 8. Luitko jo tämän: Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 9. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 10. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 11. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 12. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 13. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 14. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 15. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.