Luonnonvesissä uidessa turvallisuus on kaiken a ja o – lue asiantuntijan vinkit turvalliseen avovesissä uimiseen

Luonnonvesissä uidessa rantoihin, reittiin, veteen ja veneväyliin on tutustuttava ennalta, neuvoo Suomen Uimaliiton avovesiuimarin muistilista. Colourbox

Marjaana Lahola

Saunasta järveen ja takaisin saunaan – siinäpä monelle kesämökkiläiselle rentouttava pikku iltalenkki. Luonnonvesissä uiminen voi tarkoittaa rentouttavan pulahduksen lisäksi kuitenkin ahkerampaakin kuntoilua.

Viileään veteen on yhdistetty pitkä lista terveysvaikutuksia: Suomen Uimaliiton mukaan viileässä vedessä uiminen vilkastaa verenkiertoa ja hormonitoimintaa ja kasvattaa kylmänsietokykyä. Viileä vesi on yhdistetty myös painonhallintaan, sillä se tarkoittaa uimarille suurempaa energiankulutusta.

Pyysimme vinkkejä luonnonvesissä uimiseen avovesiuinnin asiantuntijalta, uintiyrittäjä Päivi Pälvimäeltä.

Älä ui yksin

Avovesiuinti tarkoittaa nimenomaan luonnonvesissä uimista.

– Altaassa uiminen on vähän kuin tekniset lenkkarit jalassa juokseminen. Avovesiuinti on siihen verrattuna paljain jaloin menoa ja vaatii varovaisuutta, Pälvimäki kuvailee.

Pälvimäki neuvoo ottamaan luonnonvesissä huomioon kolme asiaa: sääolot, tuulensuunnan ja veden lämpötilan. Oma kunto ja uimataito pitää tiedostaa realistisesti, ja erityisesti aloittelijan nyrkkisääntö on uida aina rannan suuntaisesti. Oikeanlainen hengitys, uima-asento ja -tekniikkakin ovat tärkeitä.

– On hyvä uida jonkun kanssa. Lähistöllä voi olla joku sup-laudalla, kajakissa tai soutuveneessä. Se luo uimarille rentoutta, ja silloin on turvallisempi olla, Pälvimäki sanoo.

Turvallisuus onkin kaiken a ja o, sillä suomalaisia hukkuu uintireissuilla joka kesä.

Poiju näyttää uimarin

Pälvimäen mukaan matalassa vedessä harrastuksen aloittelijakin voi harjoitella uintitekniikkaa paremmaksi ja totutella avoveteen.

– Pidempi uinti vaatii jo kohtalaista uintitekniikkaa ja varmuutta omasta kunnosta. Kannattaa kokeilla ja harjoitella itselle sopivaa matkan pituutta eri lämpötiloissa rannan suuntaisesti tutussa uimapaikassa uimarinpoijua käyttäen, hän neuvoo.

Varusteita, kuten märkäpukuja, on myös harrastajille tarjolla. Pälvimäen mukaan uimarinpoijujen suosio on lisääntynyt viime vuosina. Poiju on vyötärölle kiinnitettävä pussi, joka ei vastaa pelastusliiviä, mutta tarvittaessa sen päällä voi kellua. Sen tarkoitus on, että uimari näkyy hyvin esimerkiksi veneilijöille.

– Sitä voi käyttää myös mökkirannassa, Pälvimäki sanoo.

"Itsensä voittamisen tunnetta"

Pälvimäellä itsellään on myös pitkä kokemus avovesiuinnista.

– Luontokokemus veden pinnan rajalta ja alta antaa perspektiiviä. Lähellä on vesilintuja ja kaloja. Avovesiuinti antaa myös itsensä voittamisen tunnetta, sillä moni pelkää vesikasvien kosketusta ja savista vettä. Se opettaa myös vastuunottoa omasta turvallisuudesta, Pälvimäki kuvailee.

Uimisen lisäksi luonnonvesissä voi harrastaa myös vesijuoksua. Siinäkin on muistettava juosta ystävän kanssa ja rannan suuntaisesti.

Kaksi kolmesta on uimataitoinen

Vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen mukaan noin joka kolmas suomalaisaikuinen ei ole uimataitoinen. Uimataito määritellään niin, että veteen putoamisen jälkeen ihminen pystyy uimaan yhtäjaksoisesti 200 metriä, 50 metriä siitä selällään.

Suomen Uimaliiton mukaan avovesiuintiharrastukseen on hyvä tutustua kurssilla tai kokeneen avovesiuimarin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.