Automaalari, joka ei pysty lopettamaan maalaamista – pojan pikku-Mersu, ruohonleikkuri, kuulosuojaimet, huonekalut, lähes kaikki meni uusiksi

Automaalarin syntymäpäivälahja pojalleen, kultainen Mersu. "Poika osasi peruuttaa auton talliin heti ensimmäisen ajopäivän päätteeksi", isä Niko Hautalahti kertoo. Niko Hautalahti

Saara Larkio

Ensin poika ei sanonut oikein mitään, vaikka sai lahjaksi Mercedes-Benz AMG S 63:n. Tosin sellaisen, joka on aika lailla alkuperäistä pienempi ja kulkee maksimissaan kuusi kilometriä tunnissa.

Mutta silti, se oli AMG, joka tunnetaan Mersun tehokkaampana ja suorituskyvyltään parempana versiona. Sitten pojan isä, 26-vuotias Niko Hautalahti, päätti maalata mustan pikku-Mesen merkin alkuperäisellä maalisävyllä kultaiseksi, ja johan poika innostui.

– Poika on aina puhunut kultaisesta autosta, ja lopulta hän sai sellaisen 4-vuotislahjaksi. Olemme oikeastaan bemariperhe, mutta BMW ei olisi ehtinyt pojalle syntymäpäiväksi, joten hankimme Mersun, Hautalahti kertoo.

Niko Hautalahden maalaama AMG-Mersu. Hautalahden 4-vuotias poika on ajanut sähköauton akun tyhjäksi jo kaksi kertaa, eikä ole kolaroinut autoa kertaakaan. Niko Hautalahti

Kouvolalainen Hautalahti maalaa työkseen autoja, joten voisi kuvitella, että hommasta saa tarpeekseen jo työajalla. Mutta ei Hautalahti. Hän on maalannut uusiksi paitsi perheen autoja, myös polkupyöriä, ruohonleikkurin, kuulosuojaimia ja useita kodin huonekaluja.

– Kai minulla on vain niin suuri intohimo tähän ammattiin. Ja bemareihin. Maalasin 6-vuotiaan tyttären kuulosuojaimet bemarin väreillä, ja lasten rattikelkkakin on BMW:n M-sport-väreissä. Oikeastaan kaikki, mitä olen maalannut vapaa-ajalla, olen maalannut bemarin väreillä.

Automaalarin perheessä kuulosuojaimetkin saavat uuden maalipinnan. Niko Hautalahden BMW-väritoteutuksia. Niko Hautalahti

Vaikka perheen omaisuutta on tullut maalattua uusiksi varsin paljon, riittää Hautalahdella vielä tämänkin jälkeen maalausintoa.

– Kun pitää nollata pää työasioista, menen kaverin avuksi Clockhill Customsiin Kouvolaan auttamaan pohjatöissä.

Lapsetkin ymmärtävät jo, että perhe on vähän erilainen

Eikä se ole mies eikä mikään, joka ei maalaa ruohonleikkuriaan. Niko Hautalahden leikkuri bemarin kultasävyllä maalattuna ja mattalakattuna. Niko Hautalahti

Niko Hautalahti päätti jo 14-vuotiaana haluavansa automaalariksi, ja se tie on pitänyt. Hän kouluttautui ensin automaalariksi, ja teki kaikki kesät töitä automaalausfirmoissa monen opiskelukaverin lomaillessa.

Työkokemusta on kertynyt nyt seitsemän vuoden edestä. Seuraavan parin vuoden aikana Hautalahti aikoo hakeutua automaalarin erikoisammattitutkinnon pariin.

Moni lahtelainen autoihminen on teettänyt Hautalahdella maalaustöitä, ja hänellä on maine taitavana tekijänä. Hautalahti itse ei suostu suitsuttamaan itseään.

Perheen entinen auto, BMW E38 730d, ylimaalattiin Niko Hautalahden käsissä sävyllä glasier green. Niko Hautalahti

– Teen niin hyvin kuin osaan, hän tyytyy sanomaan.

Harrastustoimintaa hidastaa hieman se, että Hautalahti hoitaa paljon lapsiaan. Mutta hekin ymmärtävät jo nuoresta iästään huolimatta, että perhe on vähän erilainen.

– Lapset tykkäävät tekemistäni maalausprojekteista. He tajuavat, että meidän tavarat näyttävät erilaisilta kuin monilla muilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.