Helle hyydytti kalahanat – heinäkuun kalakisan kärkisijat lunastettiin ahvenilla ja hauilla

Laura Gaman ahven painoi 1600 grammaa.

Matti Turpeinen

Koko heinäkuun jatkuneet helteet tekivät ison loven perinteisesti vilkkaisiin Etelä-Suomen Sanomien kalakisatilastoihin. Reilusti yli 20-asteiseksi kohonneet vesien lämpötilat eivät jaksaneet innostaa sen enempää kaloja kuin kalastajiakaan liikkeelle.

Ilmiö näkyy paitsi sisäjärvillä, myös esimerkiksi tunnetuilla lohijoilla, joilla niin kalojen nousu kuin saantikin on viettänyt hiljaiseloa.

Tavallista rantaonkijaa helteet kiusasivat siksikin, että kunnollisten onkimatojen löytäminen rutikuivasta maastosta oli sangen työlästä.

Voitto heltisi ahvenella

Ei Päijät-Hämeessä toki aivan ilman saalista jääty. Kisakalat heinäkuussa olivat haukea ja ahventa. Kuukauden kisavoiton nappasi Laura Gama, jonka verkonkokemisreissu antoi komean ahvenen. Etelä-Päijänteelle, Kalkkisten vesille viritetty verkko luovutti ahvenen, joka painoi 1 600 grammaa. Pituutta kalalla oli 42 senttiä ja ympärysmittaa 29 senttiä.

Pohjaonkijakonkari Jorma Pitkästä onnisti niin ikään mojovalla ahvensaaliilla. Vaikka Nastolan Kukkasillakin viihtynyt itä-kaakkoistuuli hieman kalojen syöntiä hillitsikin, onnistui Pitkänen nappaamaan Kukkasesta 635-grammaisen ahvenen.

– Paistinpannulla paistettuna ahven oli mainio ja kuuluukin hienoimpiin kalaruokiini, kalastaja kirjoitti.

Leinon pariskunta kisaili

Leinon pariskunnan keskinäinen kalakisa heinäkuussa päättyi tällä kertaa yllätyksellisesti Matti Leinon voittoon.

– Olemme pitäneet pieniä kalakisoja aina silloin tällöin, ja vaimo on minut kepittänyt kalakisoissa monet kerrat. Mutta nyt kävi toisin, Matti Leino kirjoitti.

Kalaonnea kokeiltiin Vähä-Äiniön vesillä, mutta haukivieheet eivät kiinnostaneet muutamaa pientä ronkkua ja yhtä hauenpuikkaria enempää.

Uistinten vaihdon jälkeen siiman päässä alkoi tapahtua ja 20 minuutin väsyttelyn jälkeen oli Matti Leinon vuoro hymyillä. Haavilla kuiville nostettu hauki näytti kaupan vaa’alla painolukemiksi 8 800 grammaa. Pituutta kalalla oli 108 senttiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 8. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.