Tämä leipä aiheuttaa riippuvuutta ja voi muuttaa elämäsi sanottiin – toimittaja epäonnistui

Ensimmäinen yritys ei tuottanut näin upeaa leipää, tämän teki lahtelainen pienleipomo Limbbu. Mervi Pasanen

Mervi Pasanen

Lasipurkissa on kelmeää tahnaa, jonka pinnalla kelluu nestettä. Ei, tämä ei näytä sellaiselta elinvoimaiselta hapanjuurelta, joka tekisi vedestä, jauhoista ja suolasta leipäkokemuksen, joka muuttaa ihmisten maailmaa. Tämä ei taida järisyttää ketään, eikä nostattaa mitään.

Asiasta paremmin tietävien neuvomana ruokin juurtani muun muassa käsinjauhetulla rukiilla, lajike Reetta ja viljelijä Ilkka. Laitan purkin lämpimään paikkaan eli jääkaapin yläpuolella olevaan kaappiin. Piirrän lasipurkkiin mustalla tussilla viivan ja päivämäärän. Niistä voin seurata, miten juuri innostuu uuteen kasvuun ja...

Oikeasti voin siitä viivasta todeta, että ruokitussa juuressani ei tapahdu yhtään mitään. Olen epäonnistunut.

Kärsivällisyyttä

Sen ei tarvitse jäädä tähän, vakuuttaa alan asiantuntija, sydämensä hapanjuurelle menettänyt Eliisa Kuusela.

– Ymmärrän hyvin, että alussa into hapanjuurella leipomiseen voi lässähtää, koska juuri ei toimi. Mutta oikeasti juuren tekemiseen voi mennä parikin viikkoa. Hapanjuurileipurin tärkein ominaisuus on kärsivällisyys ja suurin ongelma on uskonpuute, hän lohduttaa.

– Juuren heräämisvaihe on haastavin osuus, ellei sitten tavalla tai toisella saa elinvoimaista juurta muualta.

Ei ihme, että ihmiset jakavat pöhiseviä, eläviä juuria toisille. Vaikka saisi ensimmäisen itse tehdyn hapanjuuren pöhisemään, odotetuista leivistä ei heti tule elämää suurempia kokemuksia. Ei leivästä pahaa tule, mutta se saattaa jäädä likilaskuiseksi ja happamaksi. Näin sanovat ne, jotka ovat onnistuneet kasvattamaan oman juurensa tyhjästä.

– Eikä niistä tule sellaisia kaunottaria, joita näkee Instagramissa, Eliisa Kuusela tiivistää, eikä puhu meikatuista mallityttösistä, vaan leivistä. Mutta makuun kuulemma jää koukkuun. Sen tunteen haluan kokea.

Elämä muuttui

Eliisa Kuusela on kirjoittanut alan best sellerin, kirjan nimeltä Leipävallankumous. Siitä on nopeasti tullut hapanjuuriyhteisön raamattu, kirja, johon viitataan ja jonka oppeja toistetaan mantran lailla.

Hapanjuurileivonta muistuttaakin uskonnollista herätystä. Näin kävi Kuuselallekin.

– Olen leiponut 30 vuotta, ja olin todella hyvä leipuri. En kuitenkaan voinut syödä hiivalla kohotettua leipää, sillä sain siitä vatsavaivoja. Kerran olin Oslossa ja maistoin leipää. Jäin kerrasta koukkuun. Se oli parasta leipää, mitä olin syönyt, jopa parempaa kuin omani. Kysyin, kenen leipomaa se oli, ja marssin leipomoon.

Leipomosta ulos tullessaan hänellä oli pahvikupillinen juurta ja uusi suunta elämälle. Eliisa Kuuselasta tuli hapanjuurilähettiläs, leivonnan saarnamies, juuriklinikan ylitohtori ja leipureiden vertaistuen Tonava.

– Koska en löytänyt kotimaista kirjallisuutta aiheesta, päätin kirjoittaa kirjan. Vedän Hapanjuurileipurit-ryhmää Facebookissa ja pidän kursseja leipureille.

Samalla kun perheen koira juoksentelee sorakuopalla, Kuusela antaa puhelimessa neuvoja juuren elvyttämiseen.

– Raasta sekaan vähän luomuomenaa kuorineen. Käytä mahdollisimman tuoreita jauhoja. Laita ruista vehnän sekaan, hän luettelee.

– Etenkin alussa tähän tarvitaan vahva motivaatio ja kärsivällisyyttä, mutta etsi lisää tietoa ja opiskele prosessia, guru kannustaa.

Näin teen. Palataan myöhemmin asiaan.

Ps. Onneksi on olemassa pienleipomoita, joissa tämä jo osataan. Kuvan täydellisen maalaisleivän teki lahtelainen leipomo Limbbu, joka leipoo hapanjuurileipää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika, korjauksen kestosta ei tietoa: "Risteilyjä saatetaan joutua perumaan"
 3. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Kimalaisten katukuolemille Lahdessa löytyi uusi selitys – "Lehmus on huijari"
 6. Suora lähetys: Lahden Reipas matkaa Kultsu FC:n vieraaksi - katso ottelu tästä
 7. Oikeustiedettä opiskeleva Henna Marttila saa kuittauksia oudosta tiirikointiharrastuksestaan: ”Minulle on joskus siteerattu rikoslain murtovälineitä koskevaa pykälää”
 8. Omenoiden ruskean muumiotaudin ehkäiseminen vaatii nöyrää selkää ja kovaa kuorta: edessä on hautaamista ja puiden ravistelua
 9. Näppis: Miten hallitus tukee korona-aikana työmarkkinatukea saavia?
 10. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 11. Ykköstähti on poissa, mutta miesten estekisasta tulee lahtelaisittain Kalevan kisojen herkkupala – "Kullasta lähden taistelemaan"
 12. Jos lapsi toivoo, Anna-Charlotta Rask,36, muuttaa kodin vaikka tietyömaaksi – hyvillä synttäreillä toteutuu kolme asiaa
 13. Pystyykö sarjajumbo horjuttamaan Reipasta? Katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 14. Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla
 15. Viiden mitalin saalis tyydyttäisi Ahkeraa Kalevan kisoista – "Erityisesti lämmittää nuorten ensikertalaisten osanotto"

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.