Lahden keskustassa hieman katseilta piilossa sijaitsee ravintola, jonka omistajista olisi kivaa, jos pöytään istahtaisi vaikka Harry Potter

Vadim ja Mariia Poikalainen pyörittävät Lipterin kasvisravintolaa Lahdessa niin ekologisesti kuin mahdollista. Lautasliinatkin tehdään itse. Katja Luoma

Mervi Pasanen

Tässä taitaa olla kaupungin sympaattisin ravintola. Ja myös tiedostavin, sillä nyt ollaan tosissaan kasvisruokailun edistämisen asialla.

Inkerinsuomalaiset Mariia ja Vadim Poikalainen ovat vegaani ja kasvissyöjä, ja sen mukaista katetaan ruokapöytään. Kaikki ravintolassa tarjottava ruoka, juoma ja leivonnaiset ovat joko vegaanisia, tai niissä on mukana maitotaloustuotteita, mutta ei esimerkiksi kananmunaa.

– Teemme vegaanista ruokaa niin pitkälle kuin mahdollista ja käytämme luomua mahdollisuuksien mukaan, ravintolan omistajat kuvailevat.

Kyse on paitsi ravintolan pyörittämisestä myös aatteesta.

– Tämä oli pitkän ajan unelma. Kun avasimme, meillä ei kummallakaan ollut mitään kokemusta ravintola-alalta, Poikalaiset paljastavat.

Avajaispäivänä jännitti etenkin Mariia Poikalaista.

– En tiennyt osaanko puhua ihmisille tai osaanko käyttää kassakonetta. Mutta suomalaiset ovat asiakkaina ymmärtäväisiä ja auttavaisia.

Kasvisruokatrendin innostamat sekasyöjät yllättyivät: tämä onkin maukasta ja täyttävää. Katja Luoma

Työt eivät lopu. Ravintola on auki kuutena päivänä viikossa ja kaikki hoidetaan kahden ihmisen voimin. Viikon seitsemäs päivä eli sunnuntai on aikaa paperitöille ja seuraavan viikon valmisteluille. Niin että mikä vapaa-aika? Sitä ei ole.

– Viime kesänä pidimme kolme viikkoa lomaa. Silloin ravintolaa pyöritti omaan lukuun toinen kokki.

Lipterin kasvisravintola on toiminut Lahdessa pian kaksi vuotta, mutta edelleen on ihmisiä, jotka löytävät sen sattumalta. Lipterin onkin hieman katseilta piilossa eli Tuomitalon sisäpihalla. Yllättäen suurin osa ravintolan asiakkaista ei ole asiaan vihkiytyneitä vegaaneja, vaan sekasyöjiä.

Ravintolassa on huomattu, että kasvisruokailu trendinä on saavuttanut huipun ja alkaa itse asiassa jo hiipua. Osa kokeilijoista pitää edelleen kasvisruokapäiviä.

– Monelle heistä on tullut iloisena yllätyksenä, että kasvisruoka onkin oikeasti täyttävää ja hyvän makuista, Mariia Poikalainen sanoo.

Ruokalista vaihtelee teemoittain. Tiistaisin esimerkiksi on valkosipuliton päivä, ja keskiviikkona kaikki on gluteenitonta. Lounaslistoilla on niin intialaista kuin venäläistäkin ruokaa.

Miksi ostaa uutta, kun maailma on täynnä hyvää valmista tavaraa? Lautaset ovat kaikki eri paria, ne on näet ostettu kirpputoreilta. Katja Luoma

– Ja joka päivä ruoassa on kaikki tarvittavat ravintoaineet, kuten proteiininlähde ja hiilihydraatit, Vadim Poikalainen kertoo.

Hän on suurimmaksi osaksi kokkina.

Mariia Poikalainen kiinnittää huomiota myös tarjottavan ruoan ekologisuuteen.

– Siinäkin voi tehdä valintoja. Esimerkiksi pasta ja peruna ovat parempia valintoja kuin riisi, koska riisin viljely kuluttaa enemmän vettä ja siitä syntyy metaania, joka on kasvihuonekaasu.

– Mutta minulla on huono uutinen: Pahin kaikista on suklaa, jos ajatellaan ruoan ympäristövaikutuksia.

Jos vielä pöytään istuisi joku tuttu hahmo Sormusten herrasta tai Harry Potterista, olisi päivä täydellinen. Katja Luoma

Poikalaiset tietävät, että eivät yksin voi pelastaa maailmaa, mutta he yrittävät oman osansa ja haluavat antaa muillekin mahdollisuuden. Vaikka maailmassa moni ei välitä ympäristöasioista, vaaka pysyy tasan, jos osa välittää, ja se pelastaa maailman.

Ekoajattelu kulkee läpi ravintolan: kaikki astiat ja kalusteet on ostettu käytettyinä kirpputoreilta. Kankaiset lautasliinat ommellaan itse, samoin vessojen rullakäsipyyhkeet.

Lipterin on haltiakieltä ja tarkoittaa kastehelmeä. Haltiakieltä puhutaan J.R.R. Tolkienin luomassa maailmassa, josta kertova Taru sormusten herrasta lienee monelle tuttu.

– Haltiat ovat meille tärkeitä, ja tykkäämme myös teoksen filosofiasta, Mariia Poikalainen kertoo hymyillen.

Ravintolasta saakin 20 prosentin alennuksen, jos ruokailija on pukeutunut asianmukaisesti.

– Keskiaikainen, Sormusten herra, Star Trek, Harry Potter. Meistä olisi kivaa, jos ravintolassamme istuisi näin pukeutuneita asiakkaita.

Lipterin kasvisravintola, Hämeenkatu 10, Tuomitalon sisäpiha.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.