Lempijuusto uppoaa salaattiin ja kakkuun

Feta-viikunasalaatti saa makua myös mintusta. Tiina Mutila

Eija Juutilainen

Suomalainen syö juustoa keskimäärin 27 kiloa vuodessa. Yhä kasvavassa määrin olemme myös innostuneita tutustumaan eri tyyppisiin juustoihin. Tuttujen juustojen rinnalle kelpaavat vahvemmatkin maut. Esimerkiksi kypsytetty cheddar ja gouda löytyvät jo monien juustoilla nautiskelevien ostoskorista. Myös luomujuuston menekki kasvaa, ja luomuna saa jo useampiakin vaihtoehtoja.

Feta–viikuna–minttusalaatti (4–6:lle)

noin 500 g fetajuustoa (ei kevytversiota)

1 dl hyvää oliiviöljyä

mustapippuria

6–8 tuoretta viikunaa

reilusti tuoreita mintunlehtiä

1. Leikkaa feta paloiksi ja aseta palat astiaan. Kumoa päälle oliiviöljy, ripottele pinnalle mustapippuria myllystä ja anna juuston marinoitua hetken.

2. Halkaise viikunat tai leikkaa ne neljään osaan. Viikunoita ei kuorita.

3. Aseta juustopalat tarjoiluvadille tai suoraan lautasille, asettele viikunat ympärille ja lisää mukaan myös tuoreita mintun lehtiä.

4. Lorauta vielä hieman hyvää oliiviöljyä kastikkeeksi.

Punajuuri-vuohenjuustosalaatti Tiina Mutila

Punajuuri–vuohenjuusto–pinjansiemensalaatti (4–6:lle)

noin 300 g punajuuria

hieman öljyä paistoa varten

mieleisiä salaatinlehtiä

noin 200 g vuohenjuustoa

100 g pinjansiemeniä

basilikaa

0,5 dl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi murskattuna

yhden sitruunan mehu

suolaa ja mustapippuria

1. Voitele kokonaiset punajuuret öljyllä ja kypsennä ne uunissa 225 asteessa lähes kypsiksi. Jäähdytä, kuori ja leikkaa kuutioksi.

2. Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, varo polttamasta.

3. Valmista kastike oliiviöljystä, sitruunamehusta, suolasta ja pippurista.

4. Asettele tarjoiluvadille tai lautasille salaatinlehtiä, asettele pinnalle punajuurikuutioita.

5. Murustele vuohenjuustoa pinnalle ja lisää vielä paahdetut pinjansiemenet. Viimeistele salaatti basilikanlehdillä.

6. Valuta pinnalle salaatinkastiketta ja nautiskele hyvän leivän kanssa.

Amerikkalainen juustokakku Tiina Mutila

Amerikkalainen juustokakku (16 palaa)

Pohja:

2,5 dl vehnäjauhoja

0,75 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

puolikkaan sitruunan raastettu kuori

125 g voita

1 muna

2 rkl kylmää vettä

Täyte:

600 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)

200 g creme fraichea

1,5 dl sokeria

4 munaa

puolikkaan sitruunan raastettu kuori

puolikkaan sitruunan mehu

0,75 dl maissitärkkelystä

1 tl vaniljasokeria

1 dl kermaa

Tarjolle:

tuoreita marjoja ja hedelmiä

pakastemansikoista soseutettua mansikkakastiketta

1. Mittaa pohjan ainekset monitoimikoneen kulhoon ja pyöräytä taikina pehmeäksi. Voit sekoittaa myös käsin nyppimällä ensin voin ja vehnäjauhot ja lisäämällä loput ainekset.

2. Levitä taikina irtopohjakakkuvuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperin päälle ja laita vuoka jääkaappiin kylmenemään.

3. Paista pohjaa 225 asteessa kymmenen minuuttia. Ota uunista ja anna hieman jäähtyä.

4. Mittaa kaikki täytteen ainekset kulhoon ja sekoita vatkaimella seos tasaiseksi. Kumoa täyte pohjan päälle ja kypsennä juustokakkua 175 asteessa tunnin verran.

5. Kakku on parhaimmillaan vasta seuraavana päivänä. Tarjoa lisänä mansikoista soseutettua kastiketta tai tuoreita marjoja ja hedelmiä.

Vinkki: Paistetun juustokakun pohjan voi valmistaa myös keksimuruista. Murskaa 200 grammaa digestivekeksejä hienoksi murskeeksi ja lisää 100 grammaa voita sulatettuna. Sekoita hyvin. Painele keksimurska irtopohjavuoan pohjalle ja osittain reunoille. Laita hetkeksi jääkaappiin kylmenemään. Tätä pohjaa ei tarvitse paistaa ennakkoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Lahtelaisen Purkupihan suurpalon syystä alustava käsitys - "Itsestään tavara ei ole syttynyt"
  2. Caravan-messuja ei järjestetä tänä vuonna Lahdessa
  3. Lahden lomautustarve supistui murto-osaan arvioidusta 1 500:sta
  4. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
  5. Näin paljon kaupunginorkesteria johtava Dalia Stasevska tienaa Lahdessa aluksi
  6. Vääksyyn avattiin pieni jäätelötehdas – Ahvenaisen pariskunta valmistaa nyt jäätelöt kahvilaansa itse
  7. Vain Tönnön koulu sai armon Orimattilan kaupunginhallituksessa – kolmen kyläkoulun lakkautus valtuustoon
  8. 2.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja yli viikkoon
  9. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
  10. Koitin-Pertunmaan Osuuspankki suunnittelee liitosta, edellinen yritys karahti kiville
  11. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
  12. Formulakausi sai uusia kilpailuaikatauluja, kalenterissa nyt kahdeksan kisaa
  13. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
  14. Seurakuntien tulos romahtanut liki 20 miljoonalla alkuvuonna: "Tässä on poikkeuksellinen tilanne käsillä"
  15. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.