Lahden neljäsluokkalaiset tekevät ohjekirjan isosiskona olemiseen, terveeseen elämään ja mielikuvituseläimille jutteluun

Kärpäsen koulun neljäsluokkalainen Janina Korte teki ohjekirjaan reseptin, jossa kerrotaan miten pysyä terveenä. "Siihen pääsee, kun liikkuu säännöllisesti ja syö terveellisesti. Ohjeissa mainitaan ulkoilma, into ja ilo. Reseptin tärkein motto on, että älä luovuta."

Chiméne Bavard

Lahden Kärpäsen koulun neljäsluokkalaiset tekevät parhaillaan ohjekirjaa, jonka resepteistä voi saada apua elämän eri tilanteisiin. Elämän reseptikirja -hankkeen tavoitteena on tarjota lapsille mahdollisuuksia pohtia hankalia asioita ja opettaa empatiaa. Taideterapeutti Taina de Carvalho yllättyi lasten rohkeudesta tarttua henkilökohtaisiin aiheisiin.

– Ideana on ollut koota reseptejä perinteisen ruokakirjan tapaan. Lapset ovat saaneet valita heille omakohtaisen ja merkityksellisen asian, jonka he ovat halunneet jakaa. He ovat käyttäneet ohjeissa omaa kieltään ja kirjan kuvitukseksi tulee heidän omia piirustuksia ja maalauksia, de Carvalho kertoo.

Ennen ohjeiden kokoamista lapset osallistuivat intensiiviseen luovaan prosessiin aiheiden löytämiseksi ja tutkimiseksi. Kirjoituksista kootaan keväällä kirja ja kirjan kuvitukset pääsevät myös julkistamistilaisuuden yhteydessä avattavaan näyttelyyn. Kuvituksen vedostuksista vastaa Painovoima ry.

Ainutlaatuista projektia tukee muun muassa Taiteen edistämiskeskus.

– Kirjan reseptit sopivat ohjeiksi ihan kaikille. Neljäsluokkalaiset ovat juuri sopivan ikäisiä reseptikirjan tekemiseen, sillä he osaavat jo ajatella luovasti ja käsittelevät vaikeitakin asioita monilla tavoilla, de Carvalho kehuu.

Elämän reseptikirja -hanke on tehnyt vaikutuksen myös Kärpäsen koululla neljäsluokkalaisia opettavaan Marja Viljaseen, joka kuvailee projektin olevan luova ja kasvattava myös luokan aikuisille.

– Reseptien lisäksi olemme harjoitelleet keskittymistä ja sosiaalisia taitoja. Mielestäni lasten itseluottamus on parantunut yhteisten hetkien avulla, Viljanen sanoo.

Elämän reseptikirja -hankkeen etenemistä voi seurata projektin omalla Facebook-sivustolla.

Senja Virtanen

Minun reseptissäni kerrotaan, miten voi lievittää ikäväänsä kuolleita läheisiään kohtaan. Kaipaamiaan ihmisiä voi muistella katselemalla valokuvia ja juttelemalla heistä. Isomummoni kuoli pari vuotta sitten jouluna, ja tulin siitä surulliseksi.

Pavel Elchishchev

Minä keksin reseptin, jossa neuvotaan miten eläimiä pitää suojella. Tykkään tosi paljon eläimistä. Meillä on kotona pieni koira. Eläimiä ei kannata pelätä vaan niitä voi mennä silittämään ja antaa vaikka jonkun herkun.

Rayniko Etelämäki

Minä kirjoitin ohjeita siitä, miten netistä voi löytää paljon tietoja. Reseptiaiheen keksiminen oli vähän vaikeaa, mutta kivaa. Tykkään itse katsoa paljon televisiota, mutta netissä on paljon opeteltavaa. Siellä on myös vääriä tietoja.

Meri Kivi

Minun reseptissäni annan vinkkejä siitä, miten voi saada yhteyden mielikuvituseläimeen. Kun minulla on tylsää, kuvittelen, että minulla on marsu, jolle luen esimerkiksi illalla kirjaa. Reseptin aineksia ovat muun muassa ilo ja suru.

Suvi Silventoinen

Minulla on kaksi pikkuveljeä, joiden ansiosta tein reseptin siitä, miten voi olla hyvä isosisko. Hyvä isosisko katsoo, etteivät nuoremmat satuta itseään tai riko mitään. Nuorempien kanssa pitää myös leikkiä. Reseptikirjan teko oli kivaa, koska tässä sai olla luova.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.