Lahden neljäsluokkalaiset tekevät ohjekirjan isosiskona olemiseen, terveeseen elämään ja mielikuvituseläimille jutteluun

Lahden Kärpäsen koulun neljäsluokkalaiset tekevät parhaillaan ohjekirjaa, jonka resepteistä voi saada apua elämän eri tilanteisiin. Elämän reseptikirja -hankkeen tavoitteena on tarjota lapsille mahdollisuuksia pohtia hankalia asioita ja opettaa empatiaa. Taideterapeutti Taina de Carvalho yllättyi lasten rohkeudesta tarttua henkilökohtaisiin aiheisiin.

– Ideana on ollut koota reseptejä perinteisen ruokakirjan tapaan. Lapset ovat saaneet valita heille omakohtaisen ja merkityksellisen asian, jonka he ovat halunneet jakaa. He ovat käyttäneet ohjeissa omaa kieltään ja kirjan kuvitukseksi tulee heidän omia piirustuksia ja maalauksia, de Carvalho kertoo.

Ennen ohjeiden kokoamista lapset osallistuivat intensiiviseen luovaan prosessiin aiheiden löytämiseksi ja tutkimiseksi. Kirjoituksista kootaan keväällä kirja ja kirjan kuvitukset pääsevät myös julkistamistilaisuuden yhteydessä avattavaan näyttelyyn. Kuvituksen vedostuksista vastaa Painovoima ry.

Ainutlaatuista projektia tukee muun muassa Taiteen edistämiskeskus.

– Kirjan reseptit sopivat ohjeiksi ihan kaikille. Neljäsluokkalaiset ovat juuri sopivan ikäisiä reseptikirjan tekemiseen, sillä he osaavat jo ajatella luovasti ja käsittelevät vaikeitakin asioita monilla tavoilla, de Carvalho kehuu.

Elämän reseptikirja -hanke on tehnyt vaikutuksen myös Kärpäsen koululla neljäsluokkalaisia opettavaan Marja Viljaseen, joka kuvailee projektin olevan luova ja kasvattava myös luokan aikuisille.

– Reseptien lisäksi olemme harjoitelleet keskittymistä ja sosiaalisia taitoja. Mielestäni lasten itseluottamus on parantunut yhteisten hetkien avulla, Viljanen sanoo.

Elämän reseptikirja -hankkeen etenemistä voi seurata projektin omalla Facebook-sivustolla.

Senja Virtanen

Minun reseptissäni kerrotaan, miten voi lievittää ikäväänsä kuolleita läheisiään kohtaan. Kaipaamiaan ihmisiä voi muistella katselemalla valokuvia ja juttelemalla heistä. Isomummoni kuoli pari vuotta sitten jouluna, ja tulin siitä surulliseksi.

Pavel Elchishchev

Minä keksin reseptin, jossa neuvotaan miten eläimiä pitää suojella. Tykkään tosi paljon eläimistä. Meillä on kotona pieni koira. Eläimiä ei kannata pelätä vaan niitä voi mennä silittämään ja antaa vaikka jonkun herkun.

Rayniko Etelämäki

Minä kirjoitin ohjeita siitä, miten netistä voi löytää paljon tietoja. Reseptiaiheen keksiminen oli vähän vaikeaa, mutta kivaa. Tykkään itse katsoa paljon televisiota, mutta netissä on paljon opeteltavaa. Siellä on myös vääriä tietoja.

Meri Kivi

Minun reseptissäni annan vinkkejä siitä, miten voi saada yhteyden mielikuvituseläimeen. Kun minulla on tylsää, kuvittelen, että minulla on marsu, jolle luen esimerkiksi illalla kirjaa. Reseptin aineksia ovat muun muassa ilo ja suru.

Suvi Silventoinen

Minulla on kaksi pikkuveljeä, joiden ansiosta tein reseptin siitä, miten voi olla hyvä isosisko. Hyvä isosisko katsoo, etteivät nuoremmat satuta itseään tai riko mitään. Nuorempien kanssa pitää myös leikkiä. Reseptikirjan teko oli kivaa, koska tässä sai olla luova.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut