Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Taitaja2014

Työelämään valmentava Topkoutsi-hanke oli suksee ja jatkuu aikuispuolella

Heidi Sihvonen Koulutuskeskus Salpauksesta toivoo, että Top Coach -hanke saa jatkaa, sillä työelämävalmennusta tarvitaan. Kuva: Markus Kangas

Kuka valmentaa ja kannustaa, kun eläköityvän työntekijän tilalle tarvitaan uusi tekijä, tai työpaikkaa vaihtava saapuu rivin jatkoksi? Entä kuka ehtisi auttaa työharjoittelussa olevaa opiskelijaa alkuun?

Työelämän tarpeista ponnistanut Top Coach -hanke, eli suomalaisittain Topkoutsi, päättyy tänä vuonna onnistuneena.

Kolme ja puoli vuotta kestäneen Topkoutsin aikana on koulutettu 214 opettajaa ja noin 600 työpaikkaohjaajaa. Heidän tehtävänään oli ennen kaikkea ohjata opiskelijaa kohti ammattia, mutta myös jakaa tietotaitoaan tuleville sukupolville.

- Yrityksissä huomattiin, että työpaikkaohjaajan kouluttama työntekijä voi jatkossa kouluttaa itse uudet työntekijät. Parasta on se, että ohjaus ei sido työnantajan rahaa eikä aikaa: kouluttaja tulee työpaikalle ohjaamaan, ja koulutus on ilmaista, kertoo projektipäällikkö Heidi Sihvonen Koulutuskeskus Salpauksesta.

Hanke palveli ennen kaikkea opiskelijoita, mutta samalla työpaikoilla huomattiin tuiki tarpeellisen valmennuksen tärkeys muidenkin uusien työntekijöiden kohdalla.

Topkoutsaukselle toivotaan jatkoa

EU-rahoitteinen työelämävalmennushanke päättyy tänä vuonna, mutta Sihvonen toivoo, että koutsaus saisi jatkoa valtion tuella.

- Aikuispuolella valmennus jatkuu, sinne saimme pienen pääoman, Sihvonen kertoo.

Koulutus räätälöidään aina kunkin kohteen mukaan juuri kyseisen työpaikan kulttuuriin sopivaksi. Topkoutsihanketta pidetään hyvin onnistuneena, sillä opiskelijoiden motivaatio nousi kummasti valmennuksessa, ja nuoriin työntekijöihin satsaaminen nosti yritysten pisteitä yleisön silmissä.

Hankkeen päätösseminaarissa tunteet pinnassa

Topkoutsi-hankkeen päätösseminaari pidettiin Taitaja2014-tapahtuman yhteydessä torstaina. Luentosali oli lähes täynnä, kun muun muassa psykologi ja kirjailija Irina Rauhala puhui kuulijoille optimismista, sinnikkyydestä ja asennepääomasta osana hyvää työpaikkakulttuuria ja ammatinvalintaa.

Liikutukselta ei vältytty, kun ihmiset muistelivat, kuka heitä oli aikoinaan kannustanut valitsemaan nykyistä ammattia. Eräs kuulija kertoi, kuinka hänestä piti aikanaan tulla kirjanpitäjä, mutta opettajat näkivät hänessä potentiaalia opettajan ammattiin, ja sillä tiellä hän on edelleen. Eikä ole katunut.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi