Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Taitaja2014

Jos et voikaan pelastaa maailmaa, pelasta edes oma uimavetesi

Ympäristöopiskelijoiden kysymyksiin vastanneiden joukosta löytyy tämän hienon Jopon uusi omistaja. Kuva: Markus Kangas

Jätteiden lajittelu tai päästöjen kyttääminen piskuisessa Suomessa ei kannata, koska USA, Kiina ja Intia saastuttavat niin paljon - totta vai tarua?

Ympäristöalan opiskelijat ja opettajat kuulevat usein epäilyn, muuttaako yhden ihmisen teko yhtään mitään.

- Filosofisesti ajatellen kaikki mitä yksi ihminen tekee elämänsä aikana on pientä, kun sen suhteuttaa koko maailmaan. Kukaan ei voi yksin pysäyttää kasvihuonepäästöjä, mutta ei myöskään aiheuttaa niitä yksin, vastaa opettaja Lauri Latva Koulutuskeskus Salpauksesta.

Jos maailman pelastaminen tuntuu ajatuksena liian musertavalta tavoitteelta, voi katseen suunnata lähemmäksi - kuten vaikkapa Vesijärveen. Oman uimaveden pitäminen puhtaana on jo konkreettisempi tavoite.

Toinen ympäristöalan opettaja Paula Salomaa samasta oppilaitoksesta kertoo, että paljon on menty eteenpäin. Vaikka viimeisimmät tiedot kertovat, että suomalaisten kierrätysinto on laantunut muihin eurooppalaisiin verrattuna, on ihmisten ympäristötietoisuus kasvanut huimasti.

- Opiskelijoiden tapahtumaan toteuttama Vihreä polku oli sekin hyvin suosittu koululaisvieraiden keskuudessa, Salomaa kertoo.

Vihreä polku sisälsi ympäristöaiheisia kysymyksiä yhdeksällä lajipisteellä, ja kysymyslomakkeen palauttaneiden kesken arvottiin Vesijärvisäätiön lahjoittama vihreä Jopo. Lajipisteillä oli myös opiskelijoiden monitoreihin koostamaa ympäristötietoutta.

Alan opiskelijat jätteen perässä

Ympäristöalan opiskelijat seurasivat tapahtuman aikana jätekierrätyksen onnistumista varsinkin valitsemissaan yhdeksässä kilpailupisteessä.

- Monesti oli eväsleivän jäänteet heitetty sekajätteisiin, vaikka ne olisi pitänyt panna biojätteisiin, havainnollistaa ensimmäisen vuoden opiskelija Maija Karjalainen Koulutuskeskus Salpauksesta.

Karjalainen lisää, etteivät ihmiset tiedotuksesta huolimatta vieläkään täysin ymmärrä, miten paljon pienet teot ratkaisevat. Esimerkiksi yhdestä roskapussista riittää sähköä ja lämpöä seitsemän minuutin lämpimään suihkuun tai sillä paistaa pullia uunissa tunnin.

Edellyttäen siis, että lajittelee jätteensä oikein.

- Lama-ajan kikat käyttöön! Karjalainen rohkaisee.

Karjalainen haluaakin valmistumisen jälkeen jatkaa jätehuollon parissa esimerkiksi ympäristöneuvojan ammatissa. Opiskelukaveri Linda Kankare on niin ikään kiinnostunut jätehuollosta.

- Olen ylipäätään luontoihminen, ja haluan pitää luonnon puhtaana. Toivottavasti pystyn edesauttamaan tätä asiaa hyödyntämällä omaa osaamistani tulevassa ammatissa, Kankare sanoo.

Kankare voisi kuvitella työskentelevänsä myös ulkomailla.

- Olisi tosi mielenkiintoista verrata alan kotimaista osaamista siihen, miten muualla maailmassa toimitaan.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Paikallismediat

Lue seuraavaksi