Tarkastamattomia tietoja, huhuja ja valheita - tämä valemediasta on syytä tietää

Somessa leviävät valeuutiset puhuttelevat ihmisiä, jotka ovat syystä tai toisesta pettyneitä tiedotusvälineiden toimintaan.

Matti Siippainen

Huhuja, suoranaisia valheita, yksipuolisia väitteitä ja tarkastamatonta tietoa.

Tällainen sosiaalisessa mediassa ja internetissä helposti leviävä sisältö on leimattu valeuutisiksi, ja se leviää valemediassa.

1 Valeuutinen

Valeuutiseksi sanotaan harhautustarkoituksessa tehtyä kirjoitusta, joka matkii ulkoisesti journalismia, mutta ei ole sitä. Se voi olla myös vaikkapa video.

Valeuutisessa yhdistellään usein tosiasioita ja sepitteitä. Tekijän motiiveina on raha, aatteelliset tavoitteet tai hän voi saada tyydytyksen huijaamisesta.

Vuonna 2017 tehdyssä Tietoykkösen gallupissa 43 prosenttia vastaajista kertoi törmäävänsä verkossa viikoittain uutisiin, jotka eivät ole täysin totuudenmukaisia. 29 prosenttia oli törmännyt ”suoranaisesti valheellisiin uutisiin”. Eniten valeuutisia osui nuorten silmiin.

2 Valemedia

Valeuutisia liikkuu siellä ja täällä, mutta kun jokin väline levittää tarkoituksellisesti epäluotettavaa sisältöä, sitä kutsutaan valemediaksi. Se voi olla verkkojulkaisu, painettu lehti tai blogi.

Kun valemedia sekoittaa faktoja, epätotuuksia ja olettamuksia, sen tavoitteena on luoda täysin uudenlainen mielikuva asiasta.

Valemedioista tunnetuin on . Lokakuussa 2018 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi lehden sisällöstä vuosina vastanneen Ilja Janitskinin 22 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen muun muassa lehden loukkaavista ja rasistisista kirjoituksia.

Suomen valemedioita yhdistää maahanmuuttovastaisuus ja suvaitsemattomuus muun muassa seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

Valemedian tekijät moittivat usein perinteistä mediaa – ja haukkuvat sitä valemediaksi.

Tutkijat ovat kutsuneet valemediaa myös neutraalimmin termillä populistinen vastamedia.

3 Totuudenjälkeinen aika

Ilmaus liitetään usein valemediaan. Sana totuudenjälkeinen – post-truth – levisi julkiseen puheeseen vuonna 2016 Yhdysvaltain presidentinvaalien kommentoinnin kautta.

Totuudenjälkeisyys on aikaa, jossa valheet, puolitotuudet ja harhautukset esiintyvät tosi­asioiden ohella julkisen keskustelun tasapuolisina elementteinä. tällä tavalla kuvaa ilmiötä vuoden 2018 Kanava-palkintoehdokkaana ollut kirjassa .

Käsitteen piiriin kuuluu myös asiantuntijoiden halveksunta ja omien kokemusten pitäminen pätevinä todellisuuden tulkintoina.

4 Kupla

Yksi syy valeuutisten- ja valemedian suosioon on, että ihmiset hakeutuvat sellaisen informaation pariin, joka vahvistaa heidän maailmankuvaansa.

Valeuutisten kuluttajat liikkuvat Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa usein vain samaa mieltä olevien seurassa, viihtyvät omassa kuplassaan.

5 Trollit

Internetin trolleilla tarkoitettiin takavuosina muun muassa häirintäviestejä, joita tehtiin huvin vuoksi. Nyt trollaaminen on väärän informaation levittämistä ja propagandaa, kun pyritään ajamaan vaikkapa valtion etuja ja muokkaamaan mielipideilmastoa.

Trolliviestejä on yhtälailla Twitterissä kuin Vauva.fi-sivuilla. Ukrainan kriisin yhteydessä 2014 alettiin puhua laajasti venäläisistä trolleista, jopa trollitehtaista, jotka saattavat levittää tuhansia viestejä päivässä.

6 Faktantarkastus

Vastakeinoksi valeuutiselle on syntynyt faktantarkastuspalveluita. Muun muassa amerikkalaisten Factcheck.org-mallin mukaan Suomessa aloitti vuonna 2014 Faktabaari vahtimaan uutisten ja poliitikkojen puheiden totuudenmukaisuutta.

Faktabaarin taustalla on poliittisesti sitoutumaton yhdistys, jolle voi lähettää valheista vinkkejä kuka tahansa.

Faktabaari tarkastaa tiedot ammattihenkilöiden kanssa ja vähintään kahdesta toisistaan riippumattomasta lähteestä.

7 Journalismin omavalvonta

”Otamme jatkossakin vastuun julkaisemistamme uutisista ja niiden oikeellisuudesta, ja vastaamme myös toimitustemme tekemistä virheistä ja oikaisemme ne.”

Näin julistivat yli 20 tiedotusvälineen päätoimittajat, jotka ottivat pari vuotta sitten julkisesti kantaa luotettavan median puolesta.

Journalismin erottaa muusta nettisisällöstä se, että toimittajilta edellytetään luotettavuutta, faktojen tarkistusta ja virheiden korjaamista.

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on tiedotusvälineiden perustama elin, joka vahtii journalistin ohjeiden noudattamista. Jos Julkisen sanan neuvostoon kuuluvan tiedotusvälineen toimittaja levittää perättömiä tietoja, hän saa neuvostolta langettavan päätöksen.

8 Lukijan omavalvonta

Tarkka lukija voi paljastaa valeuutisen kielenkäytöstä.

Kirjoitusvirheet ja epäselvät väitteet kertovat paljon. Kannattaa selvittää, mihin lähteisiin tieto perustuu, onko jutussa mainittua tutkimusta edes olemassa ja johtavatko linkit luotettaville sivuille.

Valemediassa on harvoin kirjoittajien nimiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 5. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 6. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 7. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Lukijalta: Keskustan linja on hukassa ja hajaantuminen uhkaa – Nopeat käännökset karkottivat äänestäjät
 14. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 15. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.