Lahden valtuusto päätti pormestarin ja apulaispormestareiden palkkioista – hävinnyt esitys pohjautui lääkärin ja kätilön keskiansioihin

Lahti siirtyy vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen malliin, jossa kaupunginjohtaja korvataan valtuutettujen keskuudesta valittavalla pormestarilla. Anssi Hietamaa

Vili Uuskallio

Lahden kaupunginvaltuusto on hyväksynyt tulevaan pormestarimalliin liittyvät muutokset johtamisjärjestelmään ja luottamushenkilöiden palkkioihin. Kevään 2021 kuntavaalien jälkeen valittavalle pormestarille maksetaan 9 500 euroa kuukaudessa.

Kahdelle apulaispormestarille maksetaan 6 000 euron kuukausipalkkio. Pormestaristolle ei makseta erillisiä kokouspalkkioita.

Palkkioista äänestettiin, sillä Seppo Korhonen (vas.) esitti pormestarin kuukausipalkkioksi 7 500 euroa ja apulaispormestareiden palkkioksi 4 500 euroa. Korhosen totesi, että hänen esittämänsä palkkiot vastaavat terveyskeskuslääkärin ja kätilön keskimääräisiä ansioita. Pertti Arvajan (kd.) kannattama ehdotus kaatui äänestyksessä lukemin 50–8, yksi tyhjä.

Lahdessa pormestarin palkkio on pienempi kuin Tampereella tai Helsingissä, mutta suurempi kuin Pirkkalassa tai Tuusulassa.

Helsingissä pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) kuukausipalkka on 14 000 euroa. Sen päälle tulevat kokouspalkkiot. Tampereella pormestari Lauri Lylylle (sd.) maksetaan 14 625 euroa kuussa.

Noin 39 000 asukkaan Tuusulassa pormestarin kuukausipalkkio on 7 500 euroa kuukaudessa. Kärkölässä pormestari Markku Koskisen (Kärkölä-ryhmä) palkkio on 3 000 euroa kuussa.

Apulaispormestareilla kaksoisrooli

Myös kaupungin hallintosäännön muuttamisesta äänestettiin. Elisa Lientola (vas.) esitti, että apulaispormestarit eivät toimisi kaupunginhallituksen varapuheenjohtajina samalla, kun he toimivat puheenjohtajina myös lautakunnissa. Lientolan mielestä apulaispormestareilla pitäisi olla hallituksessa vain puhe- ja läsnäolo-oikeus.

– Haluamme, että säilyy tasapaino, jossa korkeammalla oleva toimielin voi korjata toisen päätöksiä. On ongelmallinen tilanne, jos ihminen vahtii itseään.

Lientolan esitys hävisi äänestyksessä lukemin 51–8.

Johtamisjärjestelmätoimikuntaa vetänyt Pekka Komu (sd.) huomautti, että apulaispormestari eivät esittele asioita lautakunnissa tai hallituksessa.

– Pormestari ja apulaispormestari toimivat kollegiona. Toivottavaa on, että heillä olisi toimiva kemia keskenään.

Kesäkuun 2021 alussa käyttöön otettavassa järjestelmässä kaupunginjohtaja korvataan valtuutettujen keskuudesta valittavalla pormestarilla. Kaupunginjohtajasta tulee kansliapäällikkö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.