Legendaarinen ruokabaari Jännä-Jussi supisti aukioloaan rajusti – "Pari kuukautta katsomme, josko joku haluaisi jatkaa"

Vesijärvenkatu 17:ssä vuodesta 1955 lähtien toiminut ravintola on myynnissä.

Vili Uuskallio

Perinteikäs lahtelainen ruokabaari Jännä-Jussi on jälleen myynnissä. Ravintolan aukioloa on tästä viikosta alkaen supistettu niin, että ovet ovat avoinna ainoastaan perjantaisin kello 11–18 tai sopimuksen mukaan.

Jännä-Jussi on toiminut Vesijärvenkatu 17:ssä vuodesta 1955 lähtien. Yrittäjiä on ollut vuosikymmenten saatossa kuusi. Edellisen kerran baari vaihtoi omistajaa viime keväänä, jolloin toimintaa 20 vuoden pyörittänyt Merja Ikonen myi liiketoiminnan Miska ja Salla Majaniemelle.

Torstaina ravintola oli suljettuna ja valaistus pimeänä.

– Teemme pieniä tilaustöitä. Pitsaperjantai on ollut sen verran hyvä, että pidämme sitä vielä, yrittäjä Miska Majaniemi kertoo.

"Emme kauaa odota"

Jännä-Jussin sisustuksen värimaailmaa muutettiin keväällä tehdyssä remontissa vaaleammaksi. Ikkunateippausten teksti vaihdettiin lounaskahvilasta ravintolaksi.

Baarin tavaramerkkejä ovat olleet lihapullien ja pyttipannun tapaiset kotiruoka-annokset, joiden rinnalle tuotiin muun muassa maa-artisokkakeiton ja munakoisopihvien kaltaisia lounasvaihtoehtoja.

Majaniemen mukaan ravintolalla on mennyt vaihtelevasti. Päivittäisiä syöjiä on ollut liian vähän.

– On ollut hyviä ja huonoja päiviä. Viivan alle kuitenkin jää, että palkkatöihin tästä on lähdettävä. Varmasti syitä on monia, mutta emme saaneet tarpeeksi vedettyä porukkaa sisään.

Jännä-Jussin vuokrasopimus ulottuu huhtikuuhun. Perjantain aukiolo jatkuu siihen saakka, kunnes ostaja löytyy tai vuokrasopimus päättyy.

– Emme hirveän kauaa odota. Pari kuukautta katsomme, josko joku haluaisi jatkaa. Muussa tapauksessa lyömme kamat laatikkoon odottamaan tulevaisuutta.

Jännä-Jussi on avoinna nyt vain perjantaisin tai sopimuksen mukaan. Vili Uuskallio

"Liian paljon ruokapaikkoja"

Jännä-Jussin läheisyydessä toimivan Kaihdinpalvelu Niemisen yrittäjä Mervi Nieminen on pahoillaan ravintolan tilanteesta.

– Omistajat ovat aivan ihania ihmisiä ja yrittäjähenkisiä. Ei ole mitään paikkaa, josta nuoret yrittäjät voisivat mennä hakemaan tukea, jonka avulla pääsisivät jatkamaan.

Kuuntele Miska Majaniemen haastattelu Radio Voimassa tästä

Entisaikoina Jännä-Jussi avasi ovensa jo kukonlaulun aikaan. Tarjolla oli muun muassa tukevaa aamupalaa, jota kävivät nauttimassa esimerkiksi kuljetusalan ja tehtaiden työntekijät, joita työskenteli Mallasjuoman, Rauten ja Luhdan kortteleissa yhteensä tuhatmäärin.

– Teollisuuden työpaikat ovat hävinneet. Lahdessa on nykyisin liian paljon ruokapaikkoja. Toivotaan, että perinteiselle baarille löytyisi jatkaja, Nieminen sanoo.

Kari Peitsamo omisti kappaleen

Jännä-Jussin legendaarisuudesta kertoo, että muusikko Kari Peitsamo omisti ruokabaarille vuonna 2016 kappaleen, jossa lauletaan näin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 3. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 4. Pajulahti järjestää sulkapallon nuorten EM-kilpailut – "Nostaa lajin profiilia Suomessa"
 5. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 6. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa
 7. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 8. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 9. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 10. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 11. Kreikasta siirretty Suomeen 49 pakolaislasta ilman huoltajaa
 12. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 13. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä
 14. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 15. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.