Heilutatko pehvaasi epämiellyttävästi urkuja soittaessasi, Ristinkirkon urkuri?

Miikka Kallio on toiminut viime aikoina Ristinkirkon urkurina. Kallio on Lahden alueella tunnettu muusikko myös kevyen musiikin puolella. Marjaana Kontu

Anne Honkanen

ESS:n Näppis-palstalla on viime päivinä keskusteltu Lahden Ristinkirkon uruista ja niitä soittavasta urkurista.

Keskustelun aloittaneessa näppiksessä todetaan, kuinka urkuri heiluttaa pehvaansa ja jalkojaan ihmisten silmien edessä alentavasti ja epämiellyttävästi soittaessaan. Ratkaisuksi ehdotetaan urkujen siirtämistä kirkon parvelle. Viesteissä ei mainita urkuria nimeltä, mutta Ristinkirkon urkuri Miikka Kallio on tunnistanut niistä itsensä.

Mistä tiedät, että kommentit koskevat sinua, Miikka Kallio?

– Koska olen siellä puikoissa 80-prosenttisesti.

Mitä ajattelet viesteistä?

– (Naurua) Kaikenlaista palautetta tulee. Ymmärrän kyllä pointin, josta viesti kumpuaa: kirkossa voisi olla tyhjyys edessä ja soitin takana. Käsittääkseni Ristinkirkon urut olivatkin alunperin piirretty parvelle. Itse pidän siitä, että soitin on kirkkosalin edessä, ja olisi outoa soittaa parvelta.

Tunnustatko heiluttavasi peppua ja jalkoja soittaessasi ja laulaessasi?

– En usko, että heilutan peppua. Olen kyllä aika eläväinen soittaja, ja tykkään soittaa eläväisesti. Taustani on kevyessä musiikissa, jossa fiilis on tärkeä. En usko, että edeltäjäni Kalevi Kiviniemi tai Pauli Pietiläinenkään ovat olleet kovin staattisia soittajia.

Millaista Ristinkirkon urkuja on soittaa?

– Olen tykännyt kovasti, kun olen päässyt soittamaan Suomen mittakaavassa huippuluokan soitinta. Urut ovat soitin, jota kuuluukin soittaa isoin elkein.

Kommentoit somessa, että olet urheillut aika ahkerasti tammikuussa. Olisiko mahdollista, että peppusi olisi suurentunut?

– (Naurua) Ei se ole. Olen päinvastoin harrastanut lajeja, jotka pienentävät peppua eli hiihtänyt pitkiä matkoja.

Olivatko Ristinkirkon urut alunperin suunniteltu kuoroparvelle, Lahden seurakuntayhtymän viestintäpäällikkö Markus Luukkonen?

– Kyllä näin oli eli Ristinkirkon arkkitehti Alvar Aalto piirsi urut kuoroparvelle, mutta kirkon silloinen urkuri Aimo Känkänen vaikutti keskeisesti siihen, että soittimen sijoituspaikka oli etuosassa.

Onko seurakunnassa koskaan harkittu, että urut siirrettäisiin parvelle, joissa ne kirkoissa usein ovat?

– Tiedossani ei ole, että tällaista olisi tullut esiin. Itse pidän kovasti siitä, että seurakuntalainen voi seurata urkurin soittoa. Järjestely toimii hyvin myös kirkossa järjestettävissä urkukonserteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.