Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä laati kymmenkohtaisen listan ohjeista koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Krista Koivisto

1. Kaikkia turhia ihmiskontakteja tulee välttää, koska siten ehkäistään uusia tartuntoja. Ihmisjoukkoja, ja turhia käyntejä esimerkiksi kaupoissa, tulee välttää.

2. Mikäli on tarvetta liikkua kodin ulkopuolella, on noudatettava turvaväli-käytäntöjä. Näitä ovat kasvokkain keskustellessa kahden metrin etäisyys keskustelukumppaniin ja esimerkiksi kaupan kassajonossa vähintään yhden metrin etäisyys muihin ihmisiin.

3. Riskiryhmiin kuuluvien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja pysytellä kotona. Riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja ne, joilla on jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus, huonossa tasapainossa oleva keuhkosairaus, krooninen maksan tai munuaisten vajaatoiminta tai vastustuskykyä heikentävä tauti, kuten aktiivisessa hoidossa oleva lymfooma tai leukemia.

4. Käsienpesu saippualla ja lämpimällä vedellä vähintään 20-30 sekunnin ajan on ensiarvoisen tärkeää. Desinfektioainetta on käytettävä niissä tilanteissa, kun käsiä ei pääse syystä tai toisesta tarpeen kuitenkin niin vaatiessa välittömästi pesemään.

5. Käsiä tulee pestä ainakin silloin, kun tulet ulkoa sisälle, kun aloitat ruokailun, kun niistät nenän ja/tai yskit paperiin, kun olet käynyt vessassa tai kun on koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö. Käytännössä tämä tarkoittaa käsienpesua useita kymmeniä kertoja päivässä. Lisäksi kädet tulee kuivata huolellisesti pesun jälkeen.

6. Älä koskettele silmiä, nenää, suuta.

7. Jokaisella, myös lapsilla, tulee olla taskussa puhtaita nenäliinoja.

8. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä koskaan käsiisi. Laita käytetty nenäliina heti roskiin.

9. Kotona ja työpaikoilla ovien ja jääkaapin kädenkahvoja, tuolien selkänojia, wc-nuppeja, ovien automaattiavaajia, hissinappuloita, pöytien pintoja ja työvälineitä on puhdistettava ja desinfioitava säännöllisesti.

10. Ulkona liikuttaessa ja julkisissa kulkuneuvoissa tulee käyttää hanskoja ja välttää paljain käsin koskettelua oviin, korttiautomaattien nappuloihin ja muihin vastaaviin, joiden kautta koronavirus voisi levitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 30.5.2020
 3. Fingerpori 28.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 6. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 12. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 13. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 14. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 15. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.