Koronavirustartuntojen ehkäisy: 10 ohjetta, joita jokaisen on nyt syytä noudattaa

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä laati kymmenkohtaisen listan ohjeista koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi.

Krista Koivisto

1. Kaikkia turhia ihmiskontakteja tulee välttää, koska siten ehkäistään uusia tartuntoja. Ihmisjoukkoja, turhia käyntejä esimerkiksi kauppakeskuksissa tai kaupoissa, ravintoloissa, baareissa tai kuntosaleilla tulee välttää.

2. Mikäli on tarvetta liikkua kodin ulkopuolella, on noudatettava turvaväli-käytäntöjä. Näitä ovat kasvokkain keskustellessa kahden metrin etäisyys keskustelukumppaniin ja esimerkiksi kaupan kassajonossa vähintään yhden metrin etäisyys muihin ihmisiin.

3. Riskiryhmiin kuuluvien tulee noudattaa erityistä varovaisuutta ja pysytellä kotona. Riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat ja ne, joilla on jokin perussairaus, kuten vaikea-asteinen sydänsairaus, huonossa tasapainossa oleva keuhkosairaus, krooninen maksan tai munuaisten vajaatoiminta tai vastustuskykyä heikentävä tauti, kuten aktiivisessa hoidossa oleva lymfooma tai leukemia.

4. Käsienpesu saippualla ja lämpimällä vedellä vähintään 20-30 sekunnin ajan on ensiarvoisen tärkeää. Desinfektioainetta on käytettävä niissä tilanteissa, kun käsiä ei pääse syystä tai toisesta tarpeen kuitenkin niin vaatiessa välittömästi pesemään.

5. Käsiä tulee pestä ainakin silloin, kun tulet ulkoa sisälle, kun aloitat ruokailun, kun niistät nenän ja/tai yskit paperiin, kun olet käynyt vessassa tai kun on koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö. Käytännössä tämä tarkoittaa käsienpesua useita kymmeniä kertoja päivässä. Lisäksi kädet tulee kuivata huolellisesti pesun jälkeen.

6. Älä koskettele silmiä, nenää, suuta.

7. Jokaisella, myös lapsilla, tulee olla taskussa puhtaita nenäliinoja.

8. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä koskaan käsiisi. Laita käytetty nenäliina heti roskiin.

9. Kotona ja työpaikoilla ovien ja jääkaapin kädenkahvoja, tuolien selkänojia, wc-nuppeja, ovien automaattiavaajia, hissinappuloita, pöytien pintoja ja työvälineitä on puhdistettava ja desinfioitava säännöllisesti.

10. Ulkona liikuttaessa ja julkisissa kulkuneuvoissa tulee käyttää hanskoja ja välttää paljain käsin koskettelua oviin, korttiautomaattien nappuloihin ja muihin vastaaviin, joiden kautta koronavirus voisi levitä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 2. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 3. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 4. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 5. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle
 6. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 7. MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen
 8. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 9. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 12. Pandemia vaikuttaa myös hiihtäjien talouteen – Perttu Hyvärinen: "Edessä on iso haaste"
 13. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii
 14. Pääkirjoitus: Kaikkien aikojen lisäbudjetti, mutta sekään ei vielä riitä
 15. Suklaiset nuotiobanaanit sulavat kaikkien suussa perheen yhteisellä retkellä – eräkokki Anssi Lohvansuu valmistaa lohikeitonkin luonnon helmassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.