Lahdessa viisivuotiaiden päivähoitomaksut ovat poistumassa - Lahti on pääsemässä mukaan valtion tukemaan varhaiskasvatuskokeiluun

Varhaiskasvatuskokeilussa maksuttomuuden piiriin pääsee valtakunnallisesti noin 18 600 viisivuotiasta lasta. Yksikään Päijät-Hämeen kunta ei ole ollut aiemmin mukana kokeilussa. Lehtikuva / Linda Manner

Millamari Uotila

Lahti on pääsemässä mukaan viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeiluun, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriö.

Kokeilun toiselle kierrokselle haki yhteensä 26 kuntaa. Lisäksi mukana on 14 kuntaa, jotka valittiin jo ensimmäisellä kierroksella. Päijät-Hämeen kuntia ei ole aiemmin ollut mukana kokeilussa.

Kokeilua varten varattu viiden miljoonan euron määräraha on mahdollistamassa sen, että kaikki hakeneet kunnat voidaan valita mukaan.

Kokeilun jatkokaudella valtion kunnille suuntaama rahoitusosuus kaksinkertaistuu. Maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilussa kunnat, jotka päättävät jättää maksut perimättä 5-vuotiaiden varhaiskasvatuksesta 20 tunnin osalta, saavat valtiolta avustusta. Avustuksella kompensoidaan asiakasmaksutulojen vähenemistä.

ESS uutisoi aiemmin, että Lahdessa varhaiskasvatuksen kokeilusta aiheutuvat lisäkulut katetaan myöhemmin lisätalousarviolla toteutuneiden kustannusten mukaan. Lisämäärärahan tarve tälle vuodelle on arvioitu 545 000 euron suuruiseksi.

"Perheille taloudellinen helpotus"

Valtakunnallisesti maksuttomuuden piiriin pääsee noin 18 600 viisivuotiasta lasta. Määrä vastaa 31 prosenttia kaikista viisivuotiaista.

Viimeksi kokeilussa oli mukana noin 12 400 viisivuotiasta.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on tyytyväinen siihen, että entistä useampi lapsi pääsee varhaiskasvatukseen maksutta.

- Arvelen, että syntyvyyden lasku on lisännyt kiinnostusta kokeilla maksutonta varhaiskasvatusta. Kunnat voivat maksuttoman varhaiskasvatuksen avulla profiloitua lapsiystävällisiksi, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

- Tämä on monelle perheelle myös taloudellinen helpotus, kun maksut 5-vuotiailta poistuvat, opetusministeri sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Lahtelainen kuvataiteilija Matti Koskela on kuollut
 3. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 8. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 9. Näppis: Miten turisti osaa tulla Lahden keskustaan?
 10. Kreikasta siirretty Suomeen 49 pakolaislasta ilman huoltajaa
 11. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 12. Oletko kokenut taloudellista väkivaltaa? Kerro kokemuksistasi verkkokyselyssä
 13. Ei tullutkaan peruspuujalka, vaan kolme leikkausta ja pysäyttäviä uutisia lääkäriltä, nyt Mikko Viitikko suitsuttaa fyssaria: "Saan olla kiitollinen, että hän otti asian vakavasti"
 14. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 15. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.