Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Runoilija Markku Into on kuollut – underground-liikkeen avainhahmo vaikutti Turussa

Runoilija ja underground-vaikuttaja Markku Into on kuollut. Hän oli 72-vuotias. Asiasta kertoi sunnuntaina Turun Sanomat.

Into kirjoitti muun muassa runokokoelmia, proosaa ja näytelmiä. Hänen beat-henkinen debyyttikokoelmansa Tuonela Rock ilmestyi vuonna 1971. Into myös käänsi beat-sukupolven kirjailijoiden kuten Allen Ginsbergin ja Lawrence Ferlinghettin tuotantoa. Hän suomensi myös muun muassa Charles Bukowskia ja Hunter S. Thompsonia.

Into oli mukana myös 1960-luvun lopun legendaarisessa underground-bändissä Suomen Talvisota 1939–1940. Yhtyeessä vaikuttivat myös muun muassa runoilija Jarkko Laine sekä muusikot M. A. Numminen ja Rauli Badding Somerjoki.

Underground-gurun titteliä Into kantoi lopun ikänsä. Hän kertoi STT:lle haastattelussa vuonna 2005, ettei ollut asiasta kovin ihastunut.

– Se on vähän korni leima, ikään kuin koko tuotantoni olisi undergroundia, ja sitähän se ei ole. Sitä paitsi u-kausi kesti vain muutaman vuoden 1960-luvun lopulla, Into kertoi.

Samalla hän kuitenkin vakuutti tunnustavansa yhä samoja arvoja kuin tuolloin.

Runoilijaksi synnytään

Into kertoi STT:lle saaneensa alkusysäyksen runoilijaksi lukiossa. Naantalin yhteiskoulussa äidinkielen opettaja antoi luettavaksi suomalaisia modernisteja, jotka innostivat eri tavalla kuin loppusoinnullinen runous.

– Huomasin, että tämähän onkin mielenkiintoista, Into muisteli.

Runoudessaan Into loi omaperäisen tyylin ja tuotti lopulta yli 20 teosta. STT:n vanhassa haastattelussa hän toisaalta kumoaa ja toisaalta vahvistaa runoilijamyyttejä.

Ensinnäkin: runoilijat eivät ole kapakoita nuohoavia ikuisia boheemeja.

– Renttu ei pysty kirjoittamaan. Selvin päin ja järjissään työ on tehtävä, hän kertoi.

Toisaalta Into uskoi, että runoilijaksi ei voi opetella, vaan sellaiseksi synnytään.

– Runoilija näkee arjessakin enemmän kuin muut.

Urallaan Into palkittiin muun muassa Eino Leino -palkinnolla vuonna 2001 ja Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnolla vuonna 2015.