Runoilija ja underground-vaikuttaja Markku Into on kuollut. Hän oli 72-vuotias. Asiasta kertoi sunnuntaina Turun Sanomat.
Into kirjoitti muun muassa runokokoelmia, proosaa ja näytelmiä. Hänen beat-henkinen debyyttikokoelmansa Tuonela Rock ilmestyi vuonna 1971. Into myös käänsi beat-sukupolven kirjailijoiden kuten Allen Ginsbergin ja Lawrence Ferlinghettin tuotantoa. Hän suomensi myös muun muassa Charles Bukowskia ja Hunter S. Thompsonia.
Into oli mukana myös 1960-luvun lopun legendaarisessa underground-bändissä Suomen Talvisota 1939–1940. Yhtyeessä vaikuttivat myös muun muassa runoilija Jarkko Laine sekä muusikot M. A. Numminen ja Rauli Badding Somerjoki.
Underground-gurun titteliä Into kantoi lopun ikänsä. Hän kertoi STT:lle haastattelussa vuonna 2005, ettei ollut asiasta kovin ihastunut.
– Se on vähän korni leima, ikään kuin koko tuotantoni olisi undergroundia, ja sitähän se ei ole. Sitä paitsi u-kausi kesti vain muutaman vuoden 1960-luvun lopulla, Into kertoi.
Samalla hän kuitenkin vakuutti tunnustavansa yhä samoja arvoja kuin tuolloin.
Runoilijaksi synnytään
Into kertoi STT:lle saaneensa alkusysäyksen runoilijaksi lukiossa. Naantalin yhteiskoulussa äidinkielen opettaja antoi luettavaksi suomalaisia modernisteja, jotka innostivat eri tavalla kuin loppusoinnullinen runous.
– Huomasin, että tämähän onkin mielenkiintoista, Into muisteli.
Runoudessaan Into loi omaperäisen tyylin ja tuotti lopulta yli 20 teosta. STT:n vanhassa haastattelussa hän toisaalta kumoaa ja toisaalta vahvistaa runoilijamyyttejä.
Ensinnäkin: runoilijat eivät ole kapakoita nuohoavia ikuisia boheemeja.
– Renttu ei pysty kirjoittamaan. Selvin päin ja järjissään työ on tehtävä, hän kertoi.
Toisaalta Into uskoi, että runoilijaksi ei voi opetella, vaan sellaiseksi synnytään.
– Runoilija näkee arjessakin enemmän kuin muut.
Urallaan Into palkittiin muun muassa Eino Leino -palkinnolla vuonna 2001 ja Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinnolla vuonna 2015.