Tehy pelkää ylilyöntejä terveysalan henkilöstön rokotussuojan lisäämisessä

Tehyn työympäristöasiantuntija Anna Kukka korostaa, että rokotekattavuus on ollut tähänkin saakka todella korkea yksiköissä, joissa hoidetaan immuunipuolustukseltaan heikkoja potilaita. LEHTIKUVA / Emmi Korhonen

STT

Maaliskuun alussa voimaan tulevan potilasturvallisuutta koskevan säädöksen tavoitteena on, että terveydenhoidon piirissä työskentelevän henkilökunnan rokotussuojaa parannetaan.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestön Tehyn työympäristöasiantuntija Anna Kukka kertoo, että säädöksen tulkinnassa on ilmennyt kuitenkin ristiriitaisuuksia. Ne ovat hänen mukaansa aiheuttaneet työpaikoilla jonkin verran ylilyöntejä, joiden seurauksena ammattijärjestöön on tullut paljon kyselyjä.

– On uhkailtu jopa irtisanomisilla, jos ei ota rokotetta, Kukka sanoo.

Tulkintaristiriidat liittyvät säädöksen kohtaan, jonka mukaan työnantaja ei voi käyttää kuin erityisestä syystä työntekijää, jolla ei ole säädöksen mukaista rokotesuojaa. Kukka arvioi, että erityisen syyn tulkinta on saattanut olla liian yksioikoista, vaikka työntekijän terveydentila voidaan lain mukaan ottaa huomioon.

– Periaatteessa on mahdollista järjestää työpaikoilla niin, että tämä erityinen syy voidaan ottaa huomioon.

Kukka muistuttaa, että Tehy kannattaa rokotusten ottamista terveydenhuoltoalan henkilöstölle. Hän korostaa, että rokotekattavuus on ollut tähänkin saakka todella korkea yksiköissä, joissa hoidetaan immuunipuolustukseltaan heikkoja potilaita.

Tällaisia yksikköjä ovat muun muassa syöpäosastot, elinsiirtopotilaita hoitavat osastot, teho-osastot ja synnytysosastot.

Laki sallii poikkeukset

Kysymyksiä ovat aiheuttaneet erityisesti rokotukset influenssaa vastaan. Joillakin henkilökuntaan kuuluvilla voi olla esimerkiksi voimakas kananmuna-allergia, joka estää influenssarokotuksen oton.

Ylilääkäri Taneli Puumalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo, että työnantaja joutuu silloin pohtimaan henkilökunnan sijoittamista eri osastoille. Hänen mukaansa laki sallii kuitenkin poikkeuksia.

– Poikkeustapaukset tuskin huonontavat potilasturvallisuutta mitenkään merkittävästi, Puumalainen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 2. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 3. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 4. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 5. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 6. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 7. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 10. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 11. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 12. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 13. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 14. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä
 15. Asiantuntijat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä: parisuhteet kärsivät, kun älylaitteesta tulee kolmas pyörä – "Toinen vain somettaa, seksielämäkin hiljenee"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.