Marjayrittäjä tuomittiin ihmiskaupasta – Oikeus: Käytti hyväkseen thaimaalaispoimijoiden turvatonta tilaa

Tuomion mukaan marjanpoimintayrittäjä (oik.) värväsi thaimaalaispoimijat Suomeen ja käytti hyväkseen heidän riippuvaista ja turvatonta asemaansa. LEHTIKUVA / HANNU RAINAMO

STT

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut marjanpoimintayrittäjän ehdolliseen vankeuteen 26 thaimaalaispoimijaan kohdistuneesta ihmiskaupasta. Tuomion mukaan Matti Sakari Hankonen värväsi vuonna 2016 thaimaalaispoimijat Suomeen ja käytti hyväkseen heidän erehdystään sekä riippuvaista ja turvatonta asemaansa. Miehen tarkoitus oli tuomion mukaan saada poimijat pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin.

Oikeuden mukaan poimijat joutuivat yöpymään ahtaissa ja epäsiisteissä tiloissa ja tekemään töitä 12–15 tuntia päivässä. He työskentelivät pääasiassa maksaakseen matkakuluista aiheutunutta velkaa, jonka Hankonen peri suoraan palkoista.

Tuomittu kiisti syytteet.

Oikeus: Erehdytti työoloista jo rekrytointivaiheessa

Oikeuden mukaan Hankonen oli erehdyttänyt poimijoita jo rekrytointivaiheessa. Hän oli esimerkiksi antanut virheellisiä ja puutteellisia tietoja ansaintamahdollisuuksista, työolosuhteista, majoituksesta ja perittävistä kuluista.

– Asianomistaja on joutunut ennen matkaa allekirjoittamaan sopimusasiakirjoja saamatta riittävää tietoa niiden sisällöstä tai omaa kappaletta asiakirjoista haltuunsa, tuomiossa todetaan.

Lisäksi yrittäjä ei opastanut poimijoita työhönsä eikä hänen ja poimijoiden välillä ollut työsopimusta. Lisäksi poimijoiden passit ja matkustusasiakirjat oli otettu pois eikä heillä ollut esimerkiksi sosiaaliturvaa Suomessa.

– Tämän vuoksi asianomistajat ovat Suomessa olleet erittäin haavoittuvassa asemassa ja alttiita hyväksikäytölle, tuomiossa todetaan.

Antamastaan ennakkotiedosta poiketen Hankonen majoitti poimijat linja-autoihin, joissa on majoittunut 18–20 miestä ja naista samassa tilassa ilman yksityisyyttä, tuomiossa kerrotaan. Tilat olivat ahtaat ja epäsiistit. Lisäksi ruokailu- ja peseytymistilat olivat epähygieeniset.

Terveys- ja pelastusviranomaiset totesivat tilat puutteellisiksi ja mahdollisesti terveydelle ja turvallisuudelle vaarallisiksi.

Määrättiin maksamaan poimijoille yli 200 000 euroa

Yrittäjä oli oikeuden mukaan lainannut poimijoille rahaa matkakustannuksiin, ja hän peri velkaa pois suoraan poimijoiden palkoista. Poimijat olivat joutuneet ottamaan lainaa matkakustannuksiin jo kotimaassaan. Poimijat saapuivat Suomeen heinäkuussa 2016.

Turvattomasta ja riippuvaisesta tilasta kertoi oikeuden mukaan muun muassa thaipoimijoiden kielitaidottomuus. Osa heistä ei myöskään osannut lukea. Suomeen saapuessaan suurella osalla poimijoista oli vain kymmeniä euroja rahaa.

Syyskuun loppuun mennessä poimijat olivat saaneet korvausta työstään vain kymmenestä eurosta muutamaan sataan euroon. Osa ei ollut saanut rahaa lainkaan.

Yrittäjä tuomittiin samalla myös jätelain rikkomisesta ja törkeästä petoksesta. Kokonaisrangaistus on vuosi ja kahdeksan kuukautta ehdollista.

Yrittäjä määrättiin myös kolmen ja puolen vuoden liiketoimintakieltoon. Lisäksi hän joutuu maksamaan uhreille yhteensä yli 200 000 euroa menetetyistä ansioista ja henkisestä kärsimyksestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.