Oma ostostunti kerää kiitosta – Lahdessakin kaupat ovat huomioineet riskiryhmät aukioloajoissa ja hygieniaa parantamalla

Koronaviruksen leviämistä estävät toimet ovat saaneet päivittäistavarakaupat muokkaamaan palveluita oma-aloitteisesti.

Lahtelaisen K-Market Rautatienkadun kauppias Leena Nykänen kertoo, että siivousta on tehostettu, ja esimerkiksi paistopisteen irtotuotteet on pakattu asiakkaille valmiisiin pusseihin. Pyydettäessä asiakkaille voidaan kerätä ostokset valmiiksi.

Myös aukioloaikoja on pidennetty. Kauppa aukeaa toistaiseksi arkiaamuisin puolta tuntia aiemmin eli kello 6.30 ja viikonloppuisin tuntia totuttua aiemmin.

– Silloin kaupassa on rauhallisinta riskiryhmien asiointia ajatellen, Nykänen sanoo.

– Syynä asiakkaiden vähyyteen voi olla se, että ihmiset ovat ­hamstranneet ruokaa kotiinsa aiemmin ja kuluttavat nyt sitä. Toisaalta liikkumista koronan takia voidaan nyt myös pelätä.

Kaupan ovella ei tarkasteta kenenkään papereita, vaan luotto ihmisiin on luja, että riskiryhmille varattuina aikoina kauppaan ei tule muita.

Kauppias luottaa siihen, että asiakkaat käyttäytyvät tällaisissa poikkeusoloissa vastuullisesti.

Rautatienkadun lisäksi Nykänen on kauppiaana Asema-aukion ja Huovilankadun K-Marketeissa. Verkkokauppa- tai kotiinkuljetuspalveluita ei ole tarjolla, mutta pyydettäessä asiakkaille voidaan kerätä ostokset valmiiksi.

Hiivat ja jauhot ovat välillä olleet lopussa. Ihmisillä on aikaa leipoa ja tehdä ruokaa kotona, mikä on erittäin hyvä asia.

Kauppias Leena Nykänen

Kauppias luottaa siihen, että asiakkaat käyttäytyvät tällaisissa poikkeusoloissa vastuullisesti.

– Kipeänä ei pidä kauppaan tulla, se on toivottavasti jo tullut kaikille selväksi. Olen hyvillä mielin seurannut päätään nostanutta naapuriapukulttuuria, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa on tarjouduttu avuksi kaupassa käyntiin.

Positiivisiakin puolia Nykänen löytää:

– Hiivat ja jauhot ovat välillä olleet lopussa. Ihmisillä on aikaa leipoa ja tehdä ruokaa kotona, mikä on erittäin hyvä asia.

Ruokakuljetukset pystyyn parissa päivässä – Lahdessa saa nyt lounaan tilattuna kotiin tai toimistolle monesta eri paikasta

Työntekijöitä on siirretty hiljaisilta aloilta päivittäistavarakauppaan. Esimerkiksi Hämeenmaassa on muutettu toimintaa koronaepidemian vuoksi.

Riskiryhmäasiakkaita toivotaan vierailevan kaupassa aamuseitsemän ja -kahdeksan välillä.

– Nekin kaupat, jotka yleensä aukeavat vasta kahdeksalta, on ohjeistettu avaamaan ovensa aikaisemmin. Myös verkkokaupan palvelukapasiteettia on kasvatettu osuuskauppamme alueella, kertoo Hämeenmaan toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Korona on kasvattanut Hämeenmaan päivittäistavarakauppojen liiketoimintaa mutta hiljentänyt oleellisesti hotelli- ja ravintolatoimintaa.

Vormiston mukaan työntekijöitä on voitu siirtää hiljaisista toimipisteistä sinne, missä heitä tarvitaan. Tähän järjestelyyn on suhtauduttu joustavasti.

Läheisten vierailut riskiryhmiin kuuluvien hoitopaikoissa ja asumispalveluissa päättyvät kokonaan

Suomalaisia on ohjeistettu jäämään kotiin sairauslomalle matalalla kynnyksellä, mikäli on havaittavissa hengitystieinfektio-oireita. Tämä ei ole Vormiston mukaan toistaiseksi näkynyt Hämeenmaan sairauslomatilastoissa.

– Henkilöstölle on teroitettu, ettei kipeänä saa tulla töihin.

K-Citymarket Paavolassa on niin ikään laajennettu aukioloaikoja riskiryhmien palvelemiseksi.

– Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kauppamme aukeaa tuntia aiemmin aamuseitsemältä, jolloin toivotamme tervetulleiksi vain riskiryhmiin kuuluvat, kertoo Paavolan kauppias Petri Putila.

Aloite aukiolojen laajentamiseen ja riskiryhmien palvelemiseen tiettynä aikana on lähtenyt asiakkailta. Putilan mukaan järjestelyn seurauksena tullut palaute on ollut erittäin positiivista.

– Myymälänsä on lisätty kosketuspintojen siivousta, sushia myydään vain valmiissa rasioissa sekä paistopisteen tuotteita pusseissa. Ostoskärryt ja -korit desinfioidaan aina vähintään riskiryhmien asiointipäivää edeltävänä iltana kaupan sulkeuduttua.

Paavolassa on käytössä myös verkkokauppa- ja kotiinkuljetuspalvelu, jonka käyttöaste on viimeisen viikon aikana kolminkertaistunut.

– Edelleen pystymme palvelemaan asiakkaita ihan muutaman päivän varoitusajalla, Putila vakuuttaa.

Kaikkien jutussa haastateltujen ydinviesti kansalaisille on sama: ruoka ei ole Suomesta loppumassa, ja hamstrausta tulee ehdottomasti välttää.

Ruokakaupat

Riskiryhmät kauppaan ennen muita

Ruokakaupat ovat ryhtyneet järjestämään aamuihin rajattuja aukiolohetkiä asiakkaille, jotka lukeutuvat koronaviruksen riskiryhmiin.

Päivittäistavarakaupat eri puolilla maata ovat informoineet erikoisjärjestelyistä esimerkiksi Facebookissa.

Valtioneuvosto on ohjeistanut, että yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet).

Poikkeusolot kestävät näillä näkymin 13. huhtikuuta saakka.

Karanteeniin määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa. Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään.

Ulkoilla saa, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten kanssa.

Ostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi sukulaisilta tai naapureilta. Voi sopia ostosten jättämisestä asunnon ulkopuolelle.

Juttua muokattu 19.3. kello 18.40. Korjattu tiedot K-Market Rautatienkadun uusista aukioloajoista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut