Mobiiliajokortti ei ole salaseurannan väline

Mobiiliajokortin ei ole määrä ainakaan lähiaikoina korvata Suomessa perinteistä, fyysistä ajokorttia. LEHTIKUVA / Aleksi Malinen

STT

Viime vuonna suomalaisia kuohutti etenkin sosiaalisessa mediassa huoli siitä, yritetäänkö maahan luoda autoilijoiden GPS-seuranta tai muita vastaavia järjestelmiä.

Tänä vuonna Suomi on tuomassa yleiseen käyttöön mobiiliajokortin eli digitaalisen ajokortin. Mobiiliajokortin sovellus ei kuitenkaan tallenna tietoa käyttäjän sijainnista. Se ei siis ole seurannan väline.

– Kuluttajille ilmainen mobiiliajokortin sovellus päästäneen lanseeraamaan loppukesästä 2018, kertoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ajo-oikeudet ja kortit -yksikön päällikkö Simo Karppinen.

Karppisen mukaan Trafi odottaa, että varsin moni suomalainen ottaa digitaalisen ajokortin heti sen julkaisun yhteydessä.

Mobiiliajokortin ei ole määrä ainakaan lähiaikoina korvata Suomessa perinteistä, fyysistä ajokorttia.

Uudenlaisen kortin asema myös näyttäisi olevan ongelmallinen. Poliisi ei kelpuuta digitaalista korttia ajo-oikeuden osoittavaksi ajokortiksi, kertoo poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta. Mobiiliajokortti voi hänen mukaansa saada virallisen aseman vain lainmuutoksella.

On tai olisi monikäyttöinen

Trafin Karppinen nimeää digitaalisen ajokortin eduksi muun muassa sen, että siihen ollaan paraikaa rakentamassa viestit-palvelua.

– Viestillä voisi saada suoraan tiedon esimerkiksi siitä, jos ajokortti on syytä uusia pian. Jo nyt testiversiossa on käytössä ajoneuvotietojen haku rekisterinumerolla. Sinne ehkä pystytään lisäämään myös tarkempaa tietoa siitä, mitä ajoneuvoja kortilla saa ajaa.

Trafi on jo saanut sovelluksen kautta sen testikäyttäjiltä runsaasti hyödyllisiä ehdotuksia digikortin ominaisuuksien kehittämisestä.

Posti on Karppisen mukaan antanut myönteistä palautetta mobiiliajokortista. Testiryhmä on käyttänyt digitaalista ajokorttia muun muassa todistaessaan henkilöllisyytensä postipaketteja noudettaessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"
 2. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 3. Tapaus McCarron: "Kaupungin eettisiä ohjeita syytä täsmentää"
 4. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 5. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 6. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 7. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 8. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 9. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 10. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 11. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 12. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 13. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 14. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 15. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.