STT:n kysely: Yhä useampi sairaanhoitaja ottaa influenssarokotuksen

Maaliskuun alusta myös laki vaatii, että sosiaali- ja terveydenhoitoalan henkilöstön tulee olla aiempaa kattavammin rokotettu muun muassa kausi-influenssaa vastaan. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Yhä isompi osa sairaanhoitohenkilökunnasta ottaa influenssarokotuksen. STT:n keräämät tiedot osoittavat, että sairaanhoitopiireissä henkilöstön rokotuskattavuus on noussut kauttaaltaan viime vuosien aikana.

Viisi vuotta sitten esimerkiksi Itä-Savon sairaanhoitopiirissä vain kolmannes työntekijöistä otti kausi-influenssarokotuksen. Nyt vastaava luku on yli 70 prosenttia.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä Siun sotessa alle puolet erikoissairaanhoidon lääkäreistä ja kymmenesosa hoitajista oli ottanut influenssarokotteen viisi vuotta sitten, kun taas viime influenssakautena vastaavat prosenttiluvut ovat reilut 90 ja 80 prosenttia. Viime vuonna koko henkilöstöstä vajaa 64 prosenttia oli rokotettu kausi-influenssaa vastaan, kun nyt osuus on reilut 80 prosenttia.

Vastaava kehitys toistuu muissakin sairaanhoitopiireissä. Influenssarokotusten merkitykseen potilasturvallisuuden parantamisessa on havahduttu jo ennen kuin lainsäätäjät ovat tarttuneet asiaan.

Maaliskuun alusta myös laki vaatii, että sosiaali- ja terveydenhoitoalan henkilöstön tulee olla aiempaa kattavammin rokotettu muun muassa kausi-influenssaa vastaan.

Uusi tartuntatautilaki määrää, että tiloissa, joissa on riskiryhmiin kuuluvia, saa vain erityistapauksissa käyttää työntekijöitä, joilla on puutteellinen rokotesuoja.

Suunenäsuojuspakko kannustaa ottamaan rokotteen

Sairaalahygienia- ja infektiontorjuntayksikön ylilääkäri Esa Rintala Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiristä kertoo, että periaatteena heillä on, että säännöllisesti potilastyössä olevilla on maaliskuun alusta alkaen oltava rokotussuoja. Sen puuttumiselle täytyy olla pätevä syy, kuten merkittävä rokoteallergia.

– Sairaanhoitopiirimme ohje siitä, että henkilön, joka ei ole ottanut influenssarokotusta, tulee käyttää suunenäsuojusta potilaan lähihoidossa, on jonkin verran voinut lisätä rokotusmyöntyvyyttä, Rintala toteaa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin sairaaloiden henkilökunnasta influenssarokotteen oli ottanut vielä neljä vuotta sitten vain alle kolmannes. Nyt näin on tehnyt jo yli 70 prosenttia. Teho-osastoilla, hematologisilla osastoilla ja syöpäosastoilla kattavuus on yli 90 prosenttia.

– On myös yksiköitä, joissa kattavuus on perinteisesti ollut hyvin korkea, 100 prosenttia. Lasten- ja nuortenklinikka on tästä hyvä esimerkki, Rintala sanoo.

Toimivaa järjestelmää yritetty vuosia

Kymenlaakson sairaanhoitopiirin Carean infektioylilääkäri Risto Pietikäinen toteaa, että hänen sairaanhoitopiiristään on vain niukasti tietoa saatavilla. Ongelmana on, että Carealta puuttuu sekä tietokoneohjelma rokotuskattavuuden seuraamiseen että sovellus ePiikki, joka on käytössä monessa muussa sairaanhoitopiirissä. ePiikki antaa reaaliaikaisen tiedon siitä, kuinka monta työntekijää on rokotettu, ilman että rokotettujen henkilötietoja paljastetaan.

– Olen vuosia yrittänyt saada meillekin jotain toimivaa järjestelmää siinä onnistumatta, Pietikäinen sanoo.

Pietikäinen arvioi, että rokotuskattavuus koko Kymenlaakson erikoissairaanhoidon piirissä on tällä hetkellä noin 60 prosenttia.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä ePiikki-sovellus on käytössä. Sen avulla kuka tahansa voi tarkistaa sairaanhoitopiirin rokotuskattavuuden. Koko henkilökunnasta tällä hetkellä 83 prosenttia on ottanut influenssarokotuksen. Infektiosairauksien ylilääkäri Jaana Leppäaho-Lakka sanoo, että sairaalahenkilöstön rokotuskattavuus viime vuonna oli huono, alle 50 prosenttia. Tietoja koko sairaanhoitopiirin tilanteesta aiempina vuosina ei ole.

Tähän mennessä kukaan ei ole keskitetysti seurannut, kuinka kattavasti sosiaali- ja sairaanhoidon henkilökunta on ottanut kausi-influenssarokotuksen. Eri sairaanhoitopiirien tilastot eivät ole olleet vertailukelpoisia.

Nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on luonut kaavan, jolla rokotuskattavuudet voidaan laskea niin, että luvut ovat yhteismitallisia. Kaava on käytössä ensi kertaa tällä kaudella, ja tiedot kerätään maaliskuun lopun jälkeen.

- - - - -

korjattu aiempaa uutista klo 12.00.

Poistettu 4. kpl, jossa Siun sote oli virheellisesti sijoitettu Itä-Savoon , vaikka kyseessä on Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 3. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 4. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 5. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 6. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 7. Otteluennakko: Reipas hakee revanssia mikkeliläisistä – katso ottelu suorana ESS.fi:ssä
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 14. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia
 15. Kuntalaiset sanovat kyselyssä kuntaliitoksille selkeästi "ei" – suopeus kuntatalouden tasapainottamistoimia kohtaan kasvussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.