Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Orpo: EU-budjettiin voidaan laittaa lisärahaa Suomelle tärkeiden asioiden saavuttamiseksi

Hallitus olisi valmis kasvattamaan Suomen EU-budjettiin maksamaa osuutta, jos raha tuottaisi selkeää lisäarvoa. Näin sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) STT:lle.

Tällaisia kohteita olisivat Orpon mukaan esimerkiksi tutkimus, kehitys, innovaatio, puolustus, turvallisuus ja maahanmuuttoasiat.

– Näihin kun EU suuntaisi varoja, tekisi niitä yhdessä enemmän, se olisi Suomelle eduksi. Jos euro maksetaan, kymmenen euroa saadaan eurooppalaisena lisäarvona takaisin, Orpo kuvailee.

Hallitus linjasi EU-budjetista perjantaina, mutta moni on ihmetellyt, mitä linjaus tosiasiassa tarkoittaa ja onko se sisäisesti ristiriitainen. Toisaalta Britannian lähdön jättämää aukkoa budjetissa ei haluta täyttää, mutta toisaalta Suomi on valmis laittamaan unioniin lisärahaa.

Orpo ei näe asiassa ristiriitaa, vaan pitää luontevana, että uusiin asioihin pitää panostaa.

– Siksi unioni on olemassa. Yhdessä me olemme enemmän kuin yksittäiset valtiot.

Toki jos rahat saadaan kaivettua nykyisen kokoisen EU-budjetin sisältä vaikkapa koheesiorahoja leikkaamalla, sen parempi. Koheesiorahoilla tuetaan EU:n vähemmän kehittyneitä alueita, ja rahoista iso osa on päätynyt Itä- ja Keski-Euroopan tuoreimpiin jäsenmaihin.

Orpo katsoo, että itäisen Euroopan jäsenmaat ovat kehittyneet vauhdilla, mikä mahdollistaisi koheesiopotista nipistämisen. Lisäksi EU-rahoja jaettaessa kiistaa aiheuttaa Unkarin ja Puolan tilanne. Näissä maissa muun muassa oikeusvaltioperiaate ja lehdistön riippumattomuus ovat olleet koetuksella populistihallitusten ollessa vallassa.

– Jos on jakamassa rahoja, pitää jakaa myös arvot.

Hallitus linjasi, että Suomi tavoittelee oman koheesiorahaosuutensa suhteellista kasvattamista. Maataloustukia pyritään saamaan niin paljon kuin mahdollista.

– Meidän täytyy huolehtia ruuantuotannon edellytyksistä koko maassa, Orpo perustelee.

Yli vai alle prosentti?

Orpon tulkinnan mukaan Suomen osuutta EU-rahoituksesta voitaisiin siis kasvattaa. Tällä hetkellä EU:n budjetti on noin prosentti maiden yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta. Orpo katsoo, että budjetti voisi kasvaa noin 1,05 prosenttiin.

Kokoomuksen ja keskustan hallituskumppani sinisten puheenjohtaja Sampo Terho sanoi perjantaina STT:lle, että hänen puolueensa olisi valmis menemään jopa alle prosenttiin.

– Jokaisella puolueella on tietenkin omat tavoitteensa, ja minusta hallituksen kanta on hyvä, Orpo sanoo.

– Olisi epärehellistä väittää, että voimme samaan aikaan pitää kiinni yhdestä prosentista sekä kaikkien meille tärkeiden asioiden saamisesta.

Edessä on joka tapauksessa pitkä vääntö. Orpon mukaan seuraava EU-budjetti viimeistellään Suomen puheenjohtajuuskaudella syksyllä 2019.

– Meillä on mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen, ei vain odottaa, mitä tuleman pitää.