Kilpailu kovenee virtuaalirahamarkkinoilla – vain erottautumalla pärjää

Mikään toinen kryptovaluutta ei ole saavuttanut vielä bitcoinin markkina-arvoa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kilpailu kryptovaluuttamarkkinoilla kiristyy, ja uusia kryptovaluuttoja kehitellään koko ajan lisää. Bitcoin on kryptovaluutoista ehkä tunnetuin, mutta ei suinkaan ainoa tai menestynein. Esimerkiksi kryptovaluuttamarkkinoita seuraavan Coinmarketcap-nettisivun mukaan kryptovaluuttoja on jo yli 1 500.

Mikään toinen kryptovaluutta ei ole saavuttanut vielä bitcoinin markkina-arvoa. Arvonnousussa mitattuna bitcoin ei kuitenkaan yllä edes kymmenen parhaimman joukkoon.

Kryptovaluuttamarkkinoilla arvoaan on nostanut eniten Ripple-nimellä tunnettu toimija, jonka arvo nousi viime vuonna 36 000 prosentilla. Tämän vuoden alussa Ripple saavutti sadan miljardin dollarin markkina-arvon, eli se on käytännössä samansuuruinen kuin esimerkiksi kosmetiikkajätti L'Oreal .

– Ripplen arvo lähti nousukiitoon, kun sanomalehdessä kirjoitettiin, että noin sata finanssialan instituutiota hyväksyi heidän järjestelmänsä, sanoo Alexandre Stachtchenko, yksi konsulttiyhtiö Blockchain Partnersin perustajista ja asiantuntijoista.

Ripple koostuu kahdesta erillisestä kokonaisuudesta: maksuverkosta ja siinä käytettävästä varsinaisesta virtuaalivaluutasta. Ripplen teknologian käyttäminen ei siis tarkoita samaa kuin valuutan hyväksyminen.

Kryptovaluutta ei voi olla paras kaikilla alueilla

Viimeisen puolen vuoden aikana yli miljardin euron markkina-arvon on virtuaalivaluuttamarkkinoilla saavuttanut noin 40 toimijaa, ja kilpailu on kiihtynyt.

Bitcoinin potentiaalisia haastajia ovat esimerkiksi Ethereum- ja Cardano-alustat, joilla on omat kryptovaluuttansa, Ethereumilla Ether ja Cardanolla Ada. Kilpailun kiristyessä virtuaalimarkkinoilla toimivien on kehitettävä uusia keinoja erottuakseen joukosta.

Esimerkiksi Cardano keskittyy turvallisuuteen, kryptovaluutta Monero käyttäjien anonymiteetin takaamiseen ja Litecoin siirtojen nopeuteen.

– Kryptovaluutan on mahdotonta olla paras kaikilla näillä alueilla, Stachtchenko sanoo.

"En koskaan panisi rahojani virtuaalivaluuttoihin"

Monet pankit ja finanssivalvojat suhtautuvat kryptovaluuttoihin varauksella. Esimerkiksi pankkikonserni Nordea kieltää työntekijöitään käymästä kauppaa bitcoineilla ja muilla kryptovaluutoilla. Ruotsalaisen uutistoimisto TT:n mukaan pankki on huolissaan siitä, että työntekijät joutuisivat tilanteisiin, jotka olisivat epäeettisiä tai jopa rikollisia.

Facebook puolestaan ilmoitti hiljattain estävänsä kaikki mainokset, joissa kaupataan kryptovaluuttoja tai niitä välittäviä palveluita.

Legendaarinen sijoittaja Warren Buffett on sanonut, että kryptovaluutoilla on surkea loppu eikä hän koskaan panisi rahojaan niihin. Suomessa myös viranomaiset ovat varoittaneet kansalaisia bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen riskeistä sijoituskohteena.

Finanssivalvonta (Fiva) julkaisi marraskuun lopulla tiedotteen, jossa muistutettiin, että bitcoin ja muut kryptovaluutat ovat spekulatiivisia sijoituskohteita eikä virtuaalivaluuttojen arvonmuodostuksella ole minkäänlaista kiinteää pohjaa.

– Kukaan ei maksa bitcoinille mitään varsinaista tuottoa, kuten osinkoa tai korkoa. Tuotto-odotus perustuu pelkästään odotuksiin siitä, että joku ostaa kohteen myöhemmin kalliimmalla, Fiva varoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 2. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 3. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 4. Varo: Tässä kulkee elävä hevonen – "Usein hevosen jalka on mennyt vaneripohjaisen trailerin lattian läpi"
 5. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 6. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 7. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 8. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 9. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 10. On pakko painaa pitkää päivää – elokuvantekijöillä on nyt kiire kuroa umpeen koronaepidemian sotkemia aikatauluja
 11. FC Kuusysissä pelaavat Venla ja Maija Meronen tähtäävät liigapelaajiksi – mahdollinen kohtaaminen olisi uusi kokemus aina samalla puolella pelanneille siskoksille
 12. Jussi Eerikäisen Vierailija-kolumni: Iällä on väliä – valitettavasti
 13. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 14. Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 15. Lukijalta: Omaishoitajien asemaa on välttämätöntä parantaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.