Lahden kaupunki antoi kouluille poikkeusoloja koskevat ohjeet – "Pystymme toimimaan sähköisillä oppimisalustoilla"

Jotta etätyöskentely onnistuu, oppilaalla pitäisi olla käytössään vähintään älypuhelin. Kaupunki varautuu lainaamaan laitteita niitä tarvitseville.

Koulunkäynti tapahtuu lähiviikkoina suurelta osin sähköisesti. Sami Lettojärvi
Vili Uuskallio

Vili Uuskallio

Kodin ja koulun yhteydenpitoon tarkoitettu Wilma-järjestelmä ja sähköiset oppimisalustat ovat tärkeimmät työkalut, kun pääosa koululaisista siirtyy keskiviikkona etäopetukseen.

– Pyrimme siihen, että oppilaat pystyvät tekemään mahdollisimman paljon töitä sähköisesti, Lahden kaupungin opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen sanoo.

Jotta etätyöskentely onnistuu, oppilaalla pitäisi olla käytössään vähintään älypuhelin.

– Jonkun verran on oppilaita, joilla ei ole omia päätelaitteita. Meillä on ohjeet siitä, miten kaupungin koneita ja laitteita annetaan oppilaille käyttöön.

Saako lapsesi yhä käydä koulua? Katso tästä lista yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisistä aloista

Kaupunki antoi tiistaina kouluille ohjeet siitä, kuinka opetus järjestetään koronavirusepidemian takia määrättyjen poikkeusolojen aikana. Etäopetus jatkuu ainakin 13. huhtikuuta saakka.

1.–3. luokkien lähiopetusta järjestetään tarvittaessa lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Sama koskee kaikkia erityisen tuen päätöksen saaneita oppilaita, jos heidän hoitoaan ei pystytä järjestämään kotona.

Lahdessa kaupungin ylläpitämissä peruskouluissa on noin 10 300 oppilasta. Heistä ainakin muutamille sadoille järjestetään poikkeustilanteessakin lähiopetusta. Lähiopetusta tarvitsevien määrää selvitetään tiistain kuluessa tehtävällä kyselyllä.

– Erityisen tuen päätöksellä on noin tuhat oppilasta, mutta oletus on, että lähiopetuksessa oppilaita on paljon vähemmän.

– Pienten (1.–3. luokkien) osalta olettaisin, että Lahdessa puhutaan sadoista oppilaista, Kilponen ennakoi.

Lahti selvittää lähiopetusta tarvitsevien oppilaiden määrän – tarpeesta pyydetään ilmoittamaan tiistain aikana

Lahden kaupunki on valmistautunut opetuksen poikkeusjärjestelyihin maaliskuun alkupäivistä lähtien.

– Osa hallituksen toimenpideohjelmaan sisältyneistä asioista oli sellaisia, joihin ei ollut etukäteen varauduttu opetus- ja kulttuuriministeriössä tai Opetushallituksessa, Kilponen toteaa.

Kaupunki on odottanut linjausta muun muassa opettajien etätyöskentelystä.

– Tämä on iso kysymys. Opettajat kyselevät, ollaanko etätöissä vai kouluissa.

Lahden opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen luottaa siihen, että opetus sujuu etämenetelmillä. Mirja Hussain

Wilmaan tulee opettajille tukiaineistoa etäopetuksen järjestämiseen. Tutoropettajat valmistavat poikkeusviikkojen aikana materiaalia ja vinkkejä etäopetukseen.

– Vuosi sitten aloimme kouluttaa opettajia sähköisten alustojen käyttöön. Osaaminen on mennyt sitä kautta tosi paljon eteenpäin. Opettajat ovat vastuuntuntoisia ja tosi paljon keskustelevat, miten tilannetta hoidetaan.

Koulujen käytössä on muassa ryhmätyöskentelyn mahdollistava ohjelmisto sekä pilvipalveluita.

– Jos vain tekniikka toimii ja kotona on päätelaitteet ja nettiyhteys, pystymme toimimaan sähköisillä oppimisalustoilla.

Koulupäivien kulku noudattelee normaalia lukujärjestystä. Opettajat antavat tuntien aikana ohjeita.

Kilponen luottaa siihen, että opetus sujuu etämenetelmillä.

– Rehtoreista aika moni on kommentoinut, että pienet oppilaat ovat tunnollisia. He tekevät annetut tehtävät. Pienten lasten kohdalla on varmasti tarvetta, että vanhemmat ovat mukana hommassa, jos he ovat kotioloissa.

– Yläkoululaisilla on teknologian käyttöön tosi hyvät valmiudet. Kysymys on siitä, että oppimisympäristöt riittävät ja viestit kulkevat.

Päijät-Hämeessä oli jo ennakoitu koulujen kiinni menemistä – Lahden sivistysjohtaja: "Luotan opettajien ammattitaitoon, siinä on rautainen ammattilaisryhmä"

Nastolan kirkonkylän koulun rehtori Hanna Alava sanoo, että jo älykännykälläkin pääsee etäkoulunkäynnissä pitkälle.

– Tämä on kriittinen tilanne koko Suomessa, mutta myös mahdollisuus kehittää etäopetusta ja tieto- ja viestintätekniikan käyttöä.

Jalkarannan koulun rehtorin Anu Kauppi sen mukaan moni asia ratkeaa lähipäivinä, kun etäkoulunkäynti pääsee vauhtiin.

– Wilma on tärkein viestintäkanavamme. WhatsApp-ryhmiä on myös käytössä. Tilanne elää ja harjoitellaan sen mukaan.

Lahden kaupungin ohjeita kouluille

Opettajat työssä kouluilla, ohje voi myöhemmin muuttua

Etäopetuksessa oppilaat opiskelevat työjärjestyksensä mukaisesti. Oppilaat voivat tarvittaessa kysyä neuvoa kunkin tunnin opettajalta.

Oppilaat käyttävät poikkeustilanteen aikana kotona olevaa omaa tietokonetta, tablettia tai älypuhelinta etäopetukseen.

Jos oppilaalla ei ole kotona käytössä laitetta, koulu voi resurssien puitteissa lainata laitteen. Laitteen lainaamisesta sovitaan oppilaan kanssa kirjallisesti.

Koulupäivän aikana opettajat ja koulunkäyntiavustajat työskentelevät koululla. Ohjetta tarkennetaan, jos valtakunnalliset ohjeet tarkentuvat.

Koulukuljetus kulkee normaalisti siihen saakka, kunnes saadaan kattava tieto kuljetustarpeesta.

1.–3. luokkien lähiopetusta järjestetään tarvittaessa lapsille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Kouluun tulevat oppilaat opiskelevat ensisijaisesti oman luokka-asteensa opettajien kanssa.

Opettajat sopivat, ketkä ovat lähiopetuksessa, ketkä huolehtivat päivittäisestä ohjeistuksesta ja etäyhteyksistä kotona opiskeleviin oppilaisiin.

Erityisen tuen oppilaat saavat opetusta koulussa suunnitellusti.

Kaikki koulunkäyntiavustajat tulevat kouluun. Avustajat avustavat lähiopetuksessa olevia oppilaita sekä erityisen tuen oppilaita ja toimivat apuna etäohjeita antaville opettajille.

Opettajat voivat pitää ennalta sovitut palkattomat opintovapaat ym. vapaat. Uusia lomia ei poikkeustilanteessa voida myöntää.

Koulujen ruokalapalvelut ovat lähiopetuksessa olevien oppilaiden käytössä.

Keskiviikkona 18. maaliskuuta ruokailu tarjolla kaikille oppilaille, jotka sen haluavat tulla syömään. Valmiuslain hyväksymisen jälkeen asiaa ohjeistetaan uudestaan.

Päijät-Hämeen laitoshuoltopalvelut ohjeistetaan toimimaan kouluissa tilanteen edellyttämällä tavalla päivittäisen hygienian ja puhtauden takaamiseksi.

Kevään tet-jaksot on peruttu.

Poikkeuksellinen tilanne voi herättää lapsissa, nuorissa ja aikuisissakin monenlaisia tunteita ja keskustelun tarvetta. Koulujen henkilöstö ja lapset, nuoret ja perheet voivat tarvittaessa olla yhteydessä oman koulunsa terveydenhoitajiin, kuraattoreihin ja psykologeihin Wilman välityksellä tai puhelimitse myös etäopiskelujakson aikana. Keskustelut hoidetaan joko puhelimitse, etäyhteyden avulla tai muutoin sopimuksen ja tarpeen mukaan.

Lapset, nuoret ja perheet voivat saada apua myös seuraavissa palveluissa:

Onks tää normaalia? -chatpalvelu joka on tarkoitettu päijäthämäläisille lapsille ja nuorille. Viikon 12 teemana on korona-ahdistuksen lievittäminen. Palvelussa on katsottavissa teemaan liittyviä videoita ja mahdollisuus keskustella chatissa ammattilaisten kanssa.

MLL.fi:n vanhempainpuhelin ja chat, lasten ja nuorten puhelin ja chat, Mieli ry:n verkkokriisikeskus Tukinet, Sekasin-chat.

Iltapäivätoimintaan otetuille oppilaille, jotka saavat lähiopetusta poikkeustilan aikana, tarjotaan myös iltapäivätoimintaa. Koulukuljetuksissa huomioidaan iltapäivätoimintaan osallistuminen.

Koulujen kerhotoiminta keskeytetään poikkeustilan ajaksi. Alle kouluikäisten kerhotoimintaa voidaan järjestää lapselle, jonka huoltaja on töissä yhteiskunnan kannalta kriittisellä ammattialalla.

Valmistava opetus järjestetään etäopetuksena. Oppimateriaalia voidaan antaa monisteina. Vieraskielisille oppilaille ja heidän vanhemmilleen voi perustaa WhatsApp-ryhmiä, jonka avulla voi antaa tehtäviä myös suullisesti.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut