Magneettinen pohjoisnapa matkaa kohti Siperiaa – miten käy revontulten?

Geomagneettiset navat ovat liikkuneet parisataa kilometriä sadan vuoden aikana. Niiden hidas liike viittaa siihen, että Maan magneettikenttä on melko stabiili. LEHTIKUVA/AFP

STT

Magneettinen pohjoisnapa siirtyy Kanadasta Siperiaan päin noin kilometrin viikkovauhdilla. Samalla maapallon magneettikenttä on Euroopan avaruusjärjestön Esan mukaan heikentynyt 15 prosenttia 150 vuoden aikana.

Ilmatieteen laitoksen tutkija, teoreettisen fysiikan tohtori Tiera Laitinen selittää, mitä tämä tarkoittaa.

Vaikuttaako magneettisen pohjoisnavan nopea liike revontulten esiintymiseen Suomessa?

– Magneettinen napa on aika paikallinen ilmiö. Magneettisen navan liikettä on hauska seurata, mutta se ei ole kovin tärkeä asia koko maapallon mittakaavassa.

Revontulten esiintymisalueet määräytyvät geomagneettisten napojen perusteella.

Geomagneettiset navat ovat magneettisia napoja paljon olennaisempia koko maapallon kannalta, koska ne kertovat maapallon säännöllisen magneettikentän asennon. Geomagneettinen pohjoisnapa on pysynyt melko vakaana – se on liikkunut sadassa vuodessa parisataa kilometriä kohti maantieteellistä pohjoisnapaa. Jos se jatkaisi samaa reittiä, se saavuttaisi maantieteellisen pohjoisnavan noin 500 vuodessa, mutta niin pitkälle emme voi ennustaa.

Revontulet esiintyvät renkailla geomagneettisten napojen ympärillä. Kun geomagneettinen napa liikkuu, rengaskin liikkuu. Mitään havaittavaa muutosta revontulten esiintymisessä ei viimeisenä satana vuotena ole ollut.

Onko Maan magneettikentän napaisuus vaihtumassa?

– Maapallon säännöllinen magneettikenttä on heikentynyt niin kauan kuin sitä on mitattu eli viimeisen parinsadan vuoden ajan. Se, että kenttä heikkenee niinkin nopeasti kuin se nyt tekee, on jonkinlainen viite siitä, että magneettikenttä ehkä on vaihtamassa suuntansa. Sitä emme kuitenkaan vielä voi varmuudella sanoa.

Napaisuuden muutos ei olisi ainutkertaista maapallon historiassa. Tiedämme, että maapallon magneettikenttä on vaihtanut suuntaansa useita kertoja, viimeksi noin 700 000 vuotta sitten.

Suunnanvaihdos tapahtuu niin, että magneettikenttä ensin heikkenee lähes nollaan ja sitten alkaa kasvaa, vaikka vastakkaiseen suuntaan. Prosessi kestää tuhansia vuosia. Magneettikentän suunnanvaihdoksilla ei ole ollut rajuja seurauksia elämälle maapallolla.

En usko, että suunnanvaihdos, jos se tapahtuisi nyt, aiheuttaisi sen suurempia ongelmia. Avaruudesta Maahan tulevan säteilyn määrä voisi lisääntyä jonkin verran, koska magneettikenttä osaltaan toimii suojana avaruussäteilyä vastaan, mutta toisaalta ilmakehä on se tärkein ja ensisijainen suoja.

Miten magneettisten napojen liikkeet vaikuttavat erantoon?

– Eranto eli neulaluvunkorjaus kasvaa hiljalleen Suomessa, viime vuosina noin 0,2 astetta vuodessa. Erantoon vaikuttavat myös maapallon magneettikentän epäsäännöllisyydet, joita ei suoraan voi päätellä minkään magneettisen navan sijainnista.

Magneettikentän suunta pitää yksinkertaisesti mitata, jotta erannon saisi laskettua. Karttoja piirrettäessä voi mitata erannon suuruuden nyt ja ennustaa sen muutosnopeuden. Ennustus on ihan hyvä noin viisi vuotta eteenpäin.

Erannon muutos on sen verran nopea, että se pitää ottaa huomioon, jos suunnistaa esimerkiksi kymmenen vuotta vanhan kartan avulla. Kartan erantotiedot eivät välttämättä enää pidä paikkansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 2. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 3. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 4. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 5. Pelicansin Alex Lindroosin alkukesä ollut totutusta poikkeava: "Onhan se hieman outoa"
 6. Mansikkatilan kesätyösopimuksista syntyi riitaa, kun työn alkamispäivämäärä lykkääntyi: viljelijän mukaan maataloustyön luonne on vakioporukalle itsestäänselvyys
 7. Perinteiset Lahden Kalamarkkinat perutaan tältä vuodelta koronaviruspandemian vuoksi
 8. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!
 9. Lahden konserttitalon taustayhtiöiden rikostutkinta venyy syksyyn – Poliisi vaikenee täysin, mitä asiassa on selvinnyt
 10. Lukijalta: Lahti Events vastaa KymiRingistä Jorma Ratialle
 11. Mies jätti 196 euron taksikyydin maksamatta
 12. Lukijalta: Suomen mansikkasatoa pelastamassa – mikä meni pieleen?
 13. "Nyt pystyy keskittymään urheilulliseen puoleen" – viikonlopun Suur-Hollolassa ei vaellella tapaamassa tuttuja, vaan pysytään omissa katsomolohkoissa
 14. Mies pahoinpideltiin Lahdessa – uhri joutui sairaalaan
 15. Motocrossin KymiRingin MM-osakilpailu siirtyy elokuulta kesälle 2021 – "Kisat ajetaan sovitusti ensi vuonna"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.