Trump uhkaa saksalaisia autofirmoja tuontitulleilla – Mercedes-Benz ja BMW valmistavat merkittävän määrän autoistaan Yhdysvalloissa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi viikonloppuna kampanjatilaisuudessa Pennsylvaniassa, että jos Eurooppa ei alenna amerikkalaistuotteilta perimiään tulleja, Yhdysvallat vastaa uusilla tulleilla saksalaisautoille. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump uhkaa asettaa uusia tuontitulleja – tällä kertaa saksalaisille autoille.

Trump sanoi viikonloppuna kampanjatilaisuudessa Pennsylvaniassa, että mikäli Eurooppa ei alenna amerikkalaistuotteilta perimiään tulleja, Yhdysvallat vastaa uusilla tulleilla saksalaisautoille.

Hän oli esittänyt samansuuntaisia uhkauksia jo aiemmin Twitterissä. Ennen virkaan astumistaan hän väläytti saksalaisautoille jopa 35 prosentin tullimaksuja.

Trumpin uusi uhkaus lisää pelkoa kauppasodasta Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin välillä. Huoli kauppasodasta on ollut suurta sen jälkeen, kun Trump viime viikolla asetti tuontitullit teräkselle ja alumiinille. EU on uhannut asettaa vastaiskuna tuontitulleja muun muassa appelsiinimehulle, bourbonviskille, Harley Davidson -moottoripyörille ja Levis-farkuille.

Ei niin yksinkertaista

Tuontitullien asettaminen saksalaisautoille olisi kuitenkin monimutkaisempaa kuin Trumpin kampanjaretoriikka antaa ymmärtää. Muun muassa CNN huomauttaa, että vaikka presidentillä on Yhdysvalloissa oikeus asettaa omavaltaisesti tulleja teräkselle ja alumiinille kansalliseen turvallisuuteen vedoten, sama perustelu ei päde autoihin.

Lisäksi olisi vaikea määritellä, mitkä autot lasketaan saksalaisiksi. Autoteollisuus on nykyään hyvin kansainvälistä, ja autojen osat ylittävät tyypillisesti useita valtionrajoja ennen kuin lopullinen tuote on valmis.

Trump mainitsi puheessaan Mercedes-Benzin ja BMW:n . Kumpikin saksalaisyritys valmistaa kuitenkin merkittävän määrä autoistaan Yhdysvalloissa. CNN kertoo, että BMW:n suurin tehdas on Pohjois-Carolinassa, ja Mercedes-Benz valmistaa Yhdysvalloissa lähes yhtä paljon autoja kuin myy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaiskoulujen etäruokailu kerää vahvasti suosiota – satoja ateriapakkauksia on silti jäänyt jakamatta
 2. 1.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Varmistettuja tartuntoja yhteensä 32 - "Sairaalahoitojaksot vaihdelleet muutamasta päivästä useampaan viikkoon"
 3. Hartolan Cafe Rantapuisto yrityssaneeraukseen
 4. Hollolan tulos ennakoitua vähemmän pakkasella
 5. Saunarakennus tulessa – pelastajat ajoivat matkalla ojaan
 6. Vierumäen Metalli konkurssiin – työntekijät lopettaneet jo vuodenvaihteessa
 7. Lahden keskustaan ilmaisparkkeja ravintoloiden noutoruoan hakijoille – "Toivotaan, että vähän edes auttaisi"
 8. Näppis: Rajat sitten kiinni myös toisinpäin. Asikkalalaiset saavat jäädä omalle puolelleen.
 9. Suomalaiset valmistavat jo korona-suojaimia – "Hengityskoneelle voi tulla tarvetta"
 10. Lahden kaupunki harkitsee lomautuksia koronatilanteen takia – "Tärkeää, että valtio kompensoi täysimääräisesti kaikki menolisäykset"
 11. ESS:n lukijat osallistuvat nallehaasteeseen – katso kuvat hauskoista pehmoleluista ikkunoissa
 12. Verenpainetutkija Teemu Niiranen, 40, on löytänyt uusia selittäviä tekijöitä kansantaudin kehittymiseen, ja se voi johtaa entistä tehokkaamman lääkkeen syntyyn – "Verenpainepuolelle ei ole tullut yhtään uutta merkittävää lääkettä sitten 1990-luvun"
 13. Hämeen poliisi etsii anastetuksi epäillyn aggregaatin omistajaa
 14. LSL siirtyy reiteillään lauantain aikatauluihin ensi viikosta lähtien – muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta
 15. Tutkimus valottaa karua totuutta alle kouluikäisten lasten liikunnan tilasta – "Tulokset saattavat kertoa siitä, että liikunta ei ole riittävän monipuolista kehittämään motorisia taitoja"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.