Seksuaalista häirintää käsitellään opettajankoulutuksessa vain vähän

Häirintäkysymyksiä käsitellään opettajankoulutuksessa sirpaleisesti ja yhteiset linjaukset puuttuvat, kertovat STT:n haastattelemat asiantuntijat. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Opettajia halutaan kouluttaa paremmin tunnistamaan ja torjumaan seksuaalista häirintää kouluissa.

Julkisuuteen on tullut useita häirintätapauksia, joista osa on uhrien mukaan saanut jatkua vuosikymmeniä. Myös kokonaisille ikäluokille tehdyt kyselyt kertovat, että jopa alakoululaiset joutuvat kohtaamaan seksuaalista häirintää.

Häirintäkysymyksiä käsitellään opettajankoulutuksessa kuitenkin sirpaleisesti ja yhteiset linjaukset puuttuvat, kertovat STT:n haastattelemat asiantuntijat.

Esimerkiksi Tampereen yliopistossa häirintäaiheet ovat esillä ensimmäisenä vuotena liikunta- ja terveystieteen opinnoissa sekä myöhemmin kahdessa muussa opintojaksossa. Kirjavuutta lisää se, että käsittelytapa riippuu opettajasta.

– On kurssin opettajan autonomian varassa, miten ja millä tavalla aihetta käsitellään, kertoo Tampereen yliopiston kasvatustieteiden professori Marita Mäkinen.

Myös Oulun yliopiston opettajankoulutuksessa häirintää käsitellään pienissä annoksissa useilla eri kursseilla.

– Lisäksi opiskelijat voivat tehdä sivuaineopintoja sukupuolentutkimuksen yksikössä, jossa väkivalta ja väkivallattomuus ovat keskeisiä teemoja. Näitä kursseja kaikki tosin eivät suorita, koska ne ovat sivuaineita, kasvatustieteiden professori Eila Estola Oulun yliopistosta kertoo.

"Haastavaa löytää tilaa"

Myöskään Turun yliopistossa ei ole opintojaksoa, joka keskittyisi pelkästään ja kohdennetusti häirintäkysymyksiin.

– Ne nousevat esiin opintojaksoissa, joissa käsitellään opetuksen etiikkaa ja moraalia. Asia on erittäin tärkeä, mutta opetussuunnitelmat ovat jo nyt niin täyteen ahdettuja, että on haastavaa löytää tilaa ajankohtaisille ja tärkeillekään aiheille, kertoo yliopiston kasvatustieteen professori Jukka Husu.

Myös Mäkinen muistuttaa, että vaikka opinnoissa käsiteltäisiinkin seksuaaliseen häirintään puuttumista ja sen ehkäisyä, kaikki opiskelijat eivät ole valmiita hyödyntämään oppimaansa työelämässä.

– Opiskelijalle on mahdollista myös torjua hankalalta tuntuvia asioita ja heittäytyä sellaisen asenteen varaan, että opettajan työ on opettaa ja nämä asiat kuuluvat psykologille tai sosiaalityöntekijälle, hän sanoo.

Husu korostaa, että nykyäänkin opettajan kuuluu puuttua asiaan, jos kollega toimii ammattietiikan vastaisesti.

– Elävästä elämästä toki tiedämme, miten haasteellisia tällaiset tilanteet ovat. Mutta lähtökohta on ihan selvä, ja se tuodaan koulutuksessa esiin, Husu sanoo.

Lisäkoulutus kiinnostaa kuntia

Opettajankoulutusta uudistava foorumi pohtii nyt, miten häirintäkysymykset voitaisiin ottaa paremmin huomioon yliopistojen tutkintovaatimuksissa. Projektipäällikkö Sanna Vahtivuori-Hänninen kertoo, että häirinnästä käyty keskustelu on vaikuttanut opettajankoulutusfoorumin työhön.

– Häirintäkysymykset ovat aina olleet olemassa, mutta viime aikojen tapahtumien takia niitä on nostettu vahvemmin esiin. Lopulta yliopistot kuitenkin itse päättävät tutkintovaatimuksistaan ja toimenpiteistään, Vahtivuori-Hänninen korostaa.

Opetusministeriö suunnittelee opettajille ja rehtoreille myös täydennyskoulutusta oppilaitosten turvallisuuden parantamiseksi. Opetusneuvos Kristiina Laitisen mukaan kunnilta on jo tullut tiedusteluja asiasta.

– Yksittäiset kunnat ovat jo nyt olleet halukkaita järjestämään omalle opetushenkilöstölleen koulutustilaisuuksia asiasta, Laitinen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 2. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 5. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 6. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 7. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 8. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 9. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 10. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 11. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 12. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 13. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 14. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan
 15. Korona-arki näkyy myös Lahden jätemäärissä – sekajätteen määrä kasvoi, energiajätteen väheni

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.