Lahti reagoi hallituksen linjauksiin välittömästi: koulut, kirjastot ja uimahallit kiinni

Vaikka lukiot sulkevat Lahdessa ovensa, ylioppilaskirjoitukset viedään kuitenkin läpi suunnitellusti. Arkistokuva. Elina Nissinen

Sohvi Auvinen

Lahden kaupunki toteuttaa välittömästi valtioneuvoston maanantaina koronavirustilanteen johdosta tekemät linjaukset.

Kaupungin lukioissa siirrytään etäopetukseen, ja lukiot sulkevat ovensa tiistaista 17. maaliskuuta lähtien. Jo aiemmin aikataulunsa puolesta tiivistetyt ylioppilaskirjoitukset viedään läpi suunnitellusti. Kaupunki järjestää karanteenissa oleville abeille mahdollisuuden suorittaa yo-kokeet.

Hallitus esitteli kovat keinot - lue 19-kohtainen lista koronaviruksen hillitsemiseksi

Kaupungin peruskoulut puolestaan siirtyvät etäopetukseen keskiviikkona 18. maaliskuuta. Opiskelu järjestetään muun muassa erilaisia digitaalisia ratkaisuja ja itsenäistä opiskelua hyödyntäen. Koulujen tilat pysyvät suljettuina 13. huhtikuuta saakka.

Päiväkodit auki

Kaupungin päiväkodit ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus puolestaan jatkavat toimintaansa normaalisti, kuten valtioneuvosto maanantaina suositteli. Kouluissa järjestetään myös 1.–3.-luokkalaisten lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Perhereissu-elokuvan ensi-ilta vaihtuu syksyyn koronaviruksen vuoksi – myös Elinan ja Sofian kirjakiertue siirtyy

Tämän lisäksi järjestetään myös erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Nämä järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18. maaliskuuta.

Kirjastot ja museot kiinni

Kaupunki sulkee lukioiden ja peruskoulujen lisäksi myös museot ja kirjastot, ja kirjastoautot lopettavat toimintansa toistaiseksi. Myös harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat sekä nuorisotilat suljetaan. Tämän lisäksi palvelukeskus Takataskun toiminta keskeytetään ja työpajat suljetaan 13. huhtikuuta saakka.

Trion palvelutorin yleisötilaisuudet on peruttu, mutta asiakaspalvelu jatkuu normaalisti.

Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: luotan opettajiin

Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timosen mukaan hallituksen linjausten toimeenpano alkoi saman tien.

- Mehän olemme olleet jo korkean valmiuden tilassa ja olemme organisoituneet tällä viikolla. Olemme jo ennakoineet monia näitä asioita, Timonen sanoo.

Hän huomauttaa kuitenkin, että nyt tulevat toimet ovat rauhanajan toimenpiteiksi poikkeuksellisia ja historiallisen voimakkaita.

Koulujen ovien sulkeutumista seuraavassa etäopetuksessa kaupunginjohtaja luottaa myös opettajiin.

- On hienoa, että on loistavia opettajia. Luotan, että he ratkovat näitä asioita.

Hänen mukaansa muutenkin olemassa on kykenevä organisaatio, joka pystyy ratkomaan asiaa, kun on siirrytty poikkeusolosuhteiden työtapaan.

Kun kiinni menevät esimerkiksi kirjastot, museot ja uimahallit, onko edessä mahdollisesti lomautuksia? Timosen mukaan sitä katsotaan myöhemmin, ja nyt otetaan asia kerrallaan.

- Kaupungin organisaatio on valmiudessa seitsemän päivää viikossa ja työskennellään tilanteen vaatimalla tavalla.

Juttua täydennetty 16.3. klo 20.33 Pekka Timosen kommenteilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.