Kohuttu sähköpyörätuki ei etene – valmistelu keskeytettiin vastustuksen takia

Ajatus sähköpyörän hankintatuesta ehti herättää vastustusta. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Liikenne- ja viestintäministeriö keskeyttää sähköpyörän hankintatuen valmistelun esityksen saaman vastustuksen vuoksi. Ministeriön mukaan sähköpyörien hankintaan ei myönnetä tukea tällä hallituskaudella.

Tueksi oli ehdotettu 400:aa euroa, ja se olisi tullut voimaan kesällä. Hankintatuki oli alkujaan tarkoitus toteuttaa laajentamalla määräaikaista vähäpäästöisille autoille tarkoitettua hankintatukea koskemaan myös sähköpyöriä. Julkisuudessa oli esillä myös vaihtoehtoinen Ruotsin malli, jossa tuki olisi ollut kiinteän summan sijaan prosentuaalinen.

Esitys oli lausuntokierroksella maalis-huhtikuun vaihteessa.

Sähköpyörätuki aiheutti maaliskuussa pienoisen sopan hallituspuolueiden kesken. Tukea oli ajanut liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.), mutta keskustan hallituskumppanit kokoomus ja siniset kuitenkin suhtautuivat hankkeeseen nihkeästi.

Ministeriön esitys sähköpyörätuesta yllätti muun muassa valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.), joka ilmoitti saman tien, ettei tue esitystä.

Siniset näki tuen lähinnä varakkaita kaupunkilaisia hyödyttävänä. Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo piti etenkin kiinteäsummaista tukea halpatuotantoa suosivana.

Elo laskikin heti torstaina sähköpyörähankkeen kaatumisen sinisten ansioksi.

– Ministeriön ehdotus oli pahimmanlaatuista fillarikommunismia, jota me siniset emme suostuneet nielemään. Sähköpyörien hinnat olisivat nousseet samana päivänä satasia ylöspäin, ja uudistus olisi siirtänyt veronmaksajien rahoja vain kauppiaiden taskuun. Yhden liikennevälineen keinotekoinen tuki palvelee muutenkin vain varakkaita kaupunkilaisia, Elo sanoi tiedotteessa.

Berner oli puolustanut esitystä sillä, että se toisi ilmasto- ja terveyshyötyjä ja olisi hyödyksi myös pitkien etäisyyksien maaseudulla, jossa kävelyn ja pyöräilyn edistäminen on muuten hankalampaa.

Kokoomus ja siniset katsoivat, että sähköpyöräilyä olisi parempi tukea esimerkiksi verotuksen kautta kuin suoralla hankintatuella.

Valtioneuvosto julkaisi maaliskuussa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman, jossa sähköpyörien hankintatuki ei ollut mukana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolan Kiikunlähteen parkkipaikka poistetaan – paikalliset kyllästyivät jatkuvaan liikenteeseen ja roskiin, luonnosta kerätään jopa ulostepapereita
 2. Koronakevään ketutuksesta syntyi sarja kirkkovenekoruja, jotka pelastivat hollolalaisen kultasepän konkurssilta
 3. Perussuomalaisten Turtiainen tviittasi huumorikuvan poliisin tappamasta miehestä – ryhmänjohtaja Tavion mukaan käytös ei ole hyväksyttävää
 4. 3.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Epidemiatilanne edelleen rauhallinen, uusia tartuntoja ei ole todettu
 5. Korkea katto ja uusi sisäänkäynti, Lahden kaupungintalon sisäpiha halutaan avoimeksi kohtaamispaikaksi
 6. Lahdelle jää joukkoliikennetuista vain murusia
 7. Hämeen kauppakamarin kyselyn mukaan koronakriisi iski yritysten liikevaihtoon: "Konkurssiriski on noussut"
 8. Huvivenekin tarvitsee nyt päällikön, määrittää uusi vesiliikennelaki – "Soutuveneessäkin pitää jonkun ottaa vastuu"
 9. Suomen MM-rallia ei ajeta tänä vuonna – "Terveys ja hyvinvointi ovat aina etusijalla"
 10. Nelostien pullonkaula katoaa: Hartolan-Oravakivensalmen osuus sai rahoituksen hallituksen lisätalousarvioesityksessä
 11. Vääksynjoen muinainen silta saa muistomerkin
 12. Kiistelty laki hidasautoista voi vielä kaatua – "Useita muutoksia tarvitaan, jos ratkaisu yleensä löydetään"
 13. Rikoksilla oireilevia nuoria pitää auttaa jo vankilassaoloaikana – "Me emme tuomitse tai ylenkatso"
 14. Huuhkaja-kapteenilta tiukka kannanotto: "USA, mitä v*ttua?"
 15. Satu Jaatinen kirjoitti tietokirjan kuninkaallisista – "On kiehtovaa, kun joku ihminen voi tietää sukunsa tarinan tuhat vuotta taaksepäin"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.