Betonilakko voi pysäyttää työt monilla rakennustyömailla ja viivästyttää asuntojen luovutuksia – jos sopua ei löydy, lakko jatkuu huomenna

Lakko alkaa seitsemässä betoniyrityksessä ja niiden tytäryhtiöissä, joissa sovelletaan alan työehtosopimusta. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Rakennusliiton torstaina alkanut lakko voi pysäyttää työt joillakin rakennustyömailla kokonaan. Lakko koskee seitsemää betoniyritystä ja niiden tytäryhtiöitä, jotka vastaavat suuresta osasta Suomen betonintuotannosta.

Työnantajajärjestö Rakennusteollisuuden mukaan lakossa olevien yritysten tuotanto vastaa reilusti yli puolta elementtien ja lähes kahta kolmannesta valmisbetonin tuotannosta.

– Näillä yrityksillä on yhteenlaskettuna hyvin iso markkinaosuus Suomessa. Se ilman muuta vaikuttaa rakennustyömaiden toimintaan niin meillä kuin muuallakin, kertoo rakennusyhtiö Skanskan viestintäpäällikkö Liisa Salmela.

Esimerkiksi Skanskan Etelä-Suomen asuntorakentamisyksikössä on paljon työmaita, joilla lakossa olevat yritykset ovat betonintoimittajia.

– Käytännössä se tarkoittaa sitten sitä, että näinä lakkopäivinä joillakin työmailla tilanne voi olla se, että työt ovat käytännössä pysähdyksissä tämän vuoksi.

Muutto uuteen asuntoon voi viivästyä

Rakennusyhtiö YIT:n mukaan lakon vaikutukset vaihtelevat paljon riippuen työmaan vaiheesta.

– Jos työmaa on ihan siellä loppuvaiheessa, missä betonia ei hirveästi tarvita, se ei välittömästi vaikuta. Mutta jos ollaan alku- tai runkovaiheessa, niin kyllä se käytännössä pysäyttää sen työmaan, kertoi YIT:n Asuminen Suomi ja CEE -segmentin johtaja Antti Inkilä.

Inkilä sanoo, että pitkittyessään lakko voi aiheuttaa viivytyksiä hankkeiden luovutuksiin, mistä kärsivät niin kuluttaja- kuin sijoittaja-asiakkaatkin.

– Aikamoista ongelmaa voi yksittäiselle kuluttajalle tulla, jos on suunnitellut, että tiettynä päivänä pääsee muuttamaan uuteen asuntoon ja se ei sitten onnistukaan. Kiusallinen tilanne kaikin puolin. Tästä toki olemme hyvin pahoillamme.

Rakennusyhtiöt muistuttavat, että käynnissä olevan rakennusbuumin takia lakon vaikutus korostuu.

– Nythän betonitoimittajilla on rakennusalan korkeasuhdannetilanteesta johtuen hyvin pitkälti tilauskirjat täynnä ja betonitoimitukset on sovittu hyvissä ajoin ennakkoon. He eivät käytännössä pysty lisäämään kapasiteettia niin että he pystyisivät sen menetetyn ajan kuromaan kiinni, Skanskan Salmela kertoi.

Riitaa palkankorotuksista

Rakennusalan työriidan osapuolet eivät päässeet sopuun keskiviikkona, jolloin riitaa soviteltiin valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla. Osapuolet jatkoivat neuvotteluja tänään.

Rakennusteollisuuden mukaan Rakennusliitto on tähän saakka vaatinut muihin palkansaajiin verrattuna kaksinkertaisia palkankorotuksia.

– On hyvin vaikea ymmärtää, miksi kovapalkkaisille rakennusmiehille pitäisi maksaa lähes kaksi kertaa suuremmat palkankorotukset kuin muilla teollisuuden aloilla tai esimerkiksi matalamman palkkatason naisvaltaisilla aloilla, Rakennusteollisuuden työmarkkinajohtaja Tapio Kari sanoi.

Rakennusliitto taas sanoo, että työnantajat tarjoavat vain EK:n määräämää palkankorotusta. Rakennusliiton mukaan työnantajat haluavat sen hyväksyvän jälkikäteen kiky-sopimuksen heikennykset, sunnuntailisien poiston ja vuokratyön täydellisen vapauttamisen.

Jos riitaan ei löydetä sopua, lakko jatkuu perjantaina ja jälleen 23. ja 24. huhtikuuta. Lakko jatkuisi myös 3.–4. ja 7.–8. toukokuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinäkuussa on vielä hiljaista, mutta elokuussa tanssitaan jo muutamalla Päijät-Hämeen tanssilavalla – katso, missä lavatansseja järjestetään
 2. Hammashoitokäynnit vähenivät jopa alle puoleen korona-aikana – jonojen purkuun voi mennä vuosia, arvioi Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja
 3. Hykyn toimitusjohtaja Marina Erhola irtisanoutui THL:n ylijohtajan tehtävästä – "Ratkaisu tuntui oikealta"
 4. Suur-Hollola-ajo täyttää Lahden seudulla auki olevat hotellit – "Minilomille alkaa riittää kysyntää"
 5. Päijäthämäläisen Salpausselkä Geoparkin haku Unesco-verkostoon käynnistyi – statuksen voi saada aikaisintaan vuonna 2022
 6. Polttareitaan viettäneen kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin musiikkiesitys herätti huomiota Lahden torilla – "Mahtavaa olla Lahessa"
 7. Ministeri ja Kuntaliiton toimitusjohtaja vääntävät kuntien uusien tehtävien rahoituksesta julkisen talouden sukeltaessa – "Emme usko, että valtionkaan rahat riittävät"
 8. Pääkirjoitus: Kuntapäättäjillä tiukka syksy – veronkorotuspaineet jopa ennätykselliset
 9. Lauri Ilolan Esalainen: Aion päihittää Novak Djokovicin, jos se edesauttaa tapahtumakesän jatkumista
 10. Valtio jakaa kunnille 2 miljardia euroa, mutta silti jopa Helsinki tekee kymmenien miljoonien eurojen tappiot – "Veronkorotuksissa joudutaan tekemään isoja arvovalintoja", sanoo kokenut kuntakonsultti
 11. Heinolan Kailas-talon rakentaminen voi alkaa aikaisintaan ensi vuoden alussa
 12. Henkilöauto suistui tieltä Lahdessa – katkaisi valopylvään ja puun
 13. Lahden eteläisen kehätien rakennustyöt aiheuttavat uusia liikenteen poikkeusjärjestelyjä – lue tästä useita katuja koskevat muutokset
 14. Koronapelot laimentuivat – suomalaiset ryntäsivät ostamaan lomamatkoja Välimerelle
 15. Vastaa kyselyyn: Miten sinä vietät kesälomasi tänä kesänä? Kerro meille!

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.