Lahden kaupunginteatteri- ja orkesteri pistävät ovet säppiin toistaiseksi, Jukokaan ei jatka

Nunnia ja konnia -musikaalin perjantai-illan näytös olisi ollut Lahden kaupunginteatterissa lähes loppuunmyyty. Sami Kuusivirta
Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Lahden kaupunginteatteri ja Sinfonia Lahti peruvat kaikki esityksensä koronaviruksen vuoksi toistaiseksi. Näillä näkymin peruminen koskee koko loppukevättä. Kaupunginorkesteri kuitenkin tutkii mahdollisuutta järjestää osa kevään konserteista verkkolähetyksinä ilman yleisöä.

Lahden kaupungin museot pitävät ovensa auki, mutta opastettuja kierroksia ja ryhmäpedagogista toimintaa ei järjestetä.

Lahden kaupunginteatterin ohjelmistossa olisi ollut perjantaina kolme esitystä. Karnevaali 2020 -päivänäytös ehdittiin vetää läpi, mutta illan esitykset peruttiin. Niistä suuren näyttämön Nunnia ja konnia -musikaali oli myyty etukäteen lähes täyteen. Sinfonia Lahden seuraava konsertti olisi ollut Sibeliustalossa ensi torstaina.

Teatteri Vanha Juko kertoi perjantai-iltana tiedotteessaan, että kaikki sen omat esitykset ja vierailuesitykset perutaan 14.3. – 31.3. väliseltä ajalta. Tuolloin teatterissa seurataan viranomaisten tiedottamista aktiivisesti. Jatkosta tehdään päätöksiä sen mukaan. Mahdollisuutta korvaaviin esityksiin selvitetään.

– Teatterissa käydyn keskustelun jälkeen peruutuksiin kuitenkin päädyttiin. Vanha Juko haluaa kantaa vastuunsa asiakkaiden ja henkilökuntansa terveydestä sekä viruksen leviämisen estämisestä, teatteri viestittää.

Teemu Kirjosen mukaan orkesteri tutkii mahdollisuutta soittaa osa loppukevään konserteista verkkolähetyksinä. Kirjonen jättää takaportin auki myös konserteille 12.4. jälkeen. Katja Luoma

Sinfonia Lahden intendentti Teemu Kirjonen ei vielä tässä vaiheessa paljasta, minkä konserttien osalta verkkolähetysmahdollisuutta tutkitaan.

– Huhtikuun puolelle se joka tapauksessa menee, Kirjonen sanoo.

Aluehallintovirasto kielsi perjantaina kaikkien yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämisen Manner-Suomessa 12.4. asti. Teemu Kirjonen jättää pienen takaportin auki sille, että orkesteri saattaa esiintyä tuon päivämäärän jälkeen.

– Jäädytämme kuitenkin lipunmyynnin, eli loppukevään konsertteihin ei myydä uusia lippuja. Liput voi myös palauttaa halutessaan jo nyt, Kirjonen sanoo.

Kirjosen mukaan orkesterin soittajat tekevät lähiviikkoina "muuta kehitystyötä". Muusikkojen lomautuksia ei ainakaan näillä näkymin ole luvassa.

– Se on kaupunkityönantajan isompi kysymys, josta intendentti ei tee päätöstä. Mitään sensuuntaista ei ainakaan toistaiseksi ole puhuttu, Kirjonen sanoo.

"Yhteinen etu, jos tartuntavaara olemassa" - Sinfonia Lahti ei ota riskejä, ulkomaisten vierailijoiden terveys syynissä

Kirjosen mukaan on selvää, että konserttitoiminnan pysäyttäminen tuottaa kaupunginorkesterille merkittävät taloudelliset tappiot, sillä loppukevään konserttien lipunmyynti oli sujunut varsin hyvin. Maaliskuun 26. päivänä tulossa olisi ollut esimerkiksi orkesterin 70-vuotisjuhlakonsertti, jossa piti esittää Beethovenin Missa solemnis yhdessä Dominante-kuoron kanssa.

– Varmaan jossain muodossa juhlitaan myöhemmin, mutta en pysty vielä sanomaan, miten ja milloin. En oikein näe, että juhlakonserttia voitaisiin toteuttaa verkkolähetyksenä. Juhlimiseen liittyy fyysinen läsnäolo, Kirjonen sanoo.

Kirjonen sanoo tehneensä viimeiset puolitoista vuorokautta ympäripyöreää työpäivää syntyneen tilanteen selvittämisestä.

– Vaikeinta on tietysti tämä suuri epävarmuus ja se, että tilanne muuttuu jatkuvasti. Emme edes tiedä, onko tämänkokoisen orkesterikompleksin ylipäänsä mahdollista kokoontua jatkossa yhteen, Kirjonen sanoo.

Sinfonia Lahti perui Moskovan konserttinsa koronatilanteen vuoksi

Teatterinjohtaja Ilkka Laasonen ei usko, että Lahden kaupunginteatterin näyttelijät esiintyisivät enää tänä keväänä. Mirja Hussain

Lahden kaupunginteatterin johtaja Ilkka Laasonen ei usko, että teatterissa näyteltäisiin 12. huhtikuuta jälkeenkään.

– Todennäköisesti koronavirustilanne menee Suomessa lähiaikoina vain huonompaan suuntaan. Jos loppukevääksi lipun ostaneet haluavat kuitenkin jäädä odottamaan, niin se on tietysti täysin mahdollista. En kuitenkaan pysty lupaamaan, että esitystoiminta jatkuisi enää tänä keväänä, Laasonen huomauttaa.

Teatterin näyttelijät jatkavat töissä normaalisti, sillä syksyn ohjelmiston harjoittelu on täydessä käynnissä. Loppukevään ajan saatetaan kuitenkin tehdä viisipäiväistä työviikkoa, koska lauantainäytökset jäävät pois ohjelmasta.

Laasonen toivoo teatterin asiakkailta pitkämielisyyttä lippuasioiden suhteen.

– Täällä on melkoinen mylläkkä käynnissä, Laasonen luonnehtii.

Juttua muokattu kello 19.10. Päivitetty kaikki tiedot Teatteri Vanhan Jukon osalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden moottoritiellä jonoa rajatarkastuspisteelle – autoilijoita jouduttu käännyttämään aiempaa enemmän
 2. Päijät-Hämeen keskussairaalassa 32 työntekijää asetettu karanteeniin - potilaissakin altistuneita
 3. Pehmonallejen varastamisesta Lahdessa ja kovien huumeitten hallussapidosta yli vuosi linnaa
 4. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 5. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 6. Päivähoitoyrittäjät tivaavat Lahden kaupungilta tarkkoja syitä toiminnan keskeyttämiselle – "Olen kysynyt, jopa anellut"
 7. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 8. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 9. Entisen kaatopaikan ympäristövaikutuksia tutkitaan Lahdessa
 10. Poikkeustila poikinut lähes sata kantelua oikeusasiamiehelle – "Voi olla, että niitä tulee lisää"
 11. Finnairin lomautetut työntekijät auttavat Päijät-Hämeen koululaisia läksyjen teossa, chat auki kahdesti viikossa
 12. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 13. Turkka Rantanen nousemassa Hollolan hallinto- ja talousjohtajaksi
 14. Jenna Lindén on liikuttanut ja opastanut ihmisiä maailmalla – koronavirustilanne pysäytti Sveitsissä asuvan lahtelaisen arjen
 15. Bussifirma Linkkerin saneerausmenettely alkoi, yhtiö osasi odottaa myönteistä päätöstä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.