Presidentti Niinistö: Suomen menestyksen perusta rakennettiin sisällissodan jälkeisillä valinnoilla

Sovinnonpuheen juhla alkoi seppeleenlaskulla Nivalan kirkkomaalla. LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN

STT

Presidentti Sauli Niinistön mielestä talvisodan ihme ei syntynyt syksyllä 1939, vaan se synnytettiin suomalaisten omilla valinnoilla sisällissotaa seuranneiden kahden vuosikymmenen aikana.

Niinistö piti puheen Sovinnonpuheen juhlassa Nivalassa Pohjois-Pohjanmaalla, jossa muisteltiin senaattori Kyösti Kallion toukokuussa 1918 Nivalan kirkossa pitämää puhetta. Kallio korosti sisällissodan loppuhetkillä pitämässään puheessa yhtenäisyyttä, eheyttä ja sovintoa. Niinistön mukaan Kallion puhe viitoitti suomalaisille tietä sodasta sovintoon.

Niinistö sanoi puheessaan, että osallisuuden kansallistunne juurrutettiin Suomeen itsenäisyyden alkuvuosikymmeninä ja että se on ollut kaiken menestyksemme perusta. Presidentti kuitenkin korosti, ettei siirtyminen sisällissodasta osallisuuden tunnetta ruokkivaan politiikkaan sujunut ongelmattomasti ja suoraviivaisesti.

– Mutta joka tapauksessa tärkeitä askeleita siihen suuntaan otettiin. Eräs keskeinen ensiaskel oli juuri Kyösti Kallion Sovinnon puhe, Niinistö sanoi.

– Vaatimus siitä, että oli ryhdyttävä rakentamaan Suomea, jossa "ei ole punaisia ja valkoisia, vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka kaikki tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä", on edelleen tenhoava.

"Tarvitaan viisautta ja malttia"

Presidentti muistutti, että tie sodasta sopuun on vaikea eikä se aina onnistukaan.

– Tarvitaan viisautta ja malttia, halua sovitella ja sopia.

Niinistö totesi, että sovintoa edistävät valinnat auttoivat Suomea säilymään itsenäisenä ja kansanvaltaisena läpi myrskyisten 1930- ja 40-lukujen.

– On historian symmetriaa, että talvisodan aikana Kyösti Kallio oli jälleen keskeisellä paikalla, tällä kertaa tasavallan presidenttinä luotsaamassa omalta osaltaan kansakuntaa läpi vaikean ajanjakson.

Konkreettisina yhteenkuuluvuutta edistävinä toimina Niinistö mainitsi Kallion valmisteleman torpparilain, yleisen oppivelvollisuuden ja asevelvollisuuden sekä Lex Kallion.

Niinistö nosti jälleen esiin sen, kuinka vuoden 1918 tapahtumista voidaan ammentaa oppeja nykyaikaan. Hän korosti sitä, kuinka tärkeää on ymmärtää myös eri tavalla ajattelevia ihmisiä.

– Vuoden 1918 opetus on, että kaikkein tärkein tehtävä kansakunnalle on huolehtia omasta eheydestään ja vakaudestaan.

Sipilä peräänkuulutti erilaisuuden kunnioittamista

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) korosti erilaisuuden hyväksymistä ja yhteiskunnan vastuuta puhuessaan Sovinnonpuheen juhlassa.

Sipilä totesi hallituksen tärkeimmän tehtävän olevan kansallisen eheyden ja vakauden turvaamisen. Osana sitä Sipilä peräänkuulutti ihmisten välistä kunnioittamista. Hän viittasi muun muassa sosiaaliseen mediaan, jossa vastakkainasettelu kärjistyy.

– Sen vuoksi meidän päättäjien on taisteltava sen puolesta, että erilaisista arvopohjista huolimatta voimme säilyttää yhdessä päättämiskyvyn kaikissa tilanteissa.

Sipilä huomautti niin ikään, että kansalaisten osallisuuden tunne syntyy yhteiskunnan oikeudenmukaisuudesta ja kansanvaltaisuudesta sekä vaikutusmahdollisuuksista.

– Suomalaisilla on oikeus odottaa, että kun täyttää tunnollisesti yhteiskunnalliset velvollisuutensa, hänellä on oikeus saada yhteiskunnalta oikeudenmukaista kohtelua, myös turvaa etenkin hädän ja voimattomuuden hetkellä, Sipilä sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 2. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 5. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 6. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 7. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 8. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 9. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 10. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 11. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 12. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 13. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 14. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen
 15. Niinistön isännöimissä Kultaranta-keskusteluissa framilla oli EU – Marinin mukaan jokaisen jäsenmaan on kyettävä tulemaan vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.