Anestesialääkärin syytetään aiheuttaneen nuoren naisen kuoleman huonolla hygienialla – oikeus antaa ratkaisunsa tänään

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa siitä, aiheutuiko kuolema anestesialääkärin laiminlyönnistä. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

STT

Nuori nainen sairastui Tampereella Dextra Koskiklinikalla tehdyn polvileikkauksen jälkeen elokuussa 2016 ja kuoli pian sen jälkeen. Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tänään ratkaisunsa siitä, aiheutuiko kuolema anestesialääkärin laiminlyönnistä. Dextra Koskiklinikan omistaa Pihlajalinna .

Polvileikkausta lukuun ottamatta perusterve 21-vuotias nainen kotiutettiin polvileikkauksesta hyväkuntoisena. Kotiuttamisen jälkeen illalla naiselle nousi kuumetta ja hän hakeutui päivystykseen. Sairaalassa nainen siirrettiin teho-osastolle, kun hänellä todettiin bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus. Nainen kuoli seuraavana päivänä.

Asiaa selvittäneen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri totesi myöhemmin samana syksynä, että kyse oli tavallisesta suussa erittyvästä bakteerista. Hänen mukaansa tartunta oli todennäköisesti tullut puudutuspiston yhteydessä esimerkiksi aivastuksen seurauksena.

Koskiklinikka antoi valvontavirasto Valviralle selvityksen siitä, miten vastaavat tapaukset estetään tulevaisuudessa. Selvitysten jälkeen myös poliisi kiinnostui asiasta ja syyttäjä nosti lääkäriä vastaan syytteen kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjä: Lääkäri ei käyttänyt suu- ja nenäsuojaa

Syyttäjän mukaan bakteeri joutui potilaan selkäytimeen puudutuksen yhteydessä, koska anestesialääkäri laiminlöi hyvästä hygieniasta huolehtimisen. Syyttäjä sanoo oikeudelle toimittamassaan haastehakemuksessa, että lääkäri oli muun muassa lisännyt puudutusainetta aiemmin avatusta ampullista ja ollut leikkauksessa ainoa, joka ei käyttänyt suu- ja nenäsuojaa. Syyttäjä vaatii lääkärille sakkorangaistusta.

Anestesialääkäri sanoo noudattaneensa puudutusta antaessaan voimassa olevia ohjeita. Lääkärin mukaan suu-nenäsuojusta ei ole tarvinnut ohjeiden mukaan käyttää selkäydinpunktiossa ja puudutusaineen ottaminen aiemmin avatusta ampullista on saman toimenpiteen aikana sallittu. Lääkäri sanoo lisäksi, ettei voida osoittaa, että potilaan aivokalvontulehduksen aiheuttanut bakteeri olisi peräisin hänen suustaan.

Hän kiistää syyllistyneensä kuolemantuottamukseen. Tuomio on määrä antaa tänään iltapäivällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Olympialaisten siirtyminen sieppasi Pauliina Poletia syvältä, mutta lahtelaiskasvatti kokosi itsensä – "Olen yrittänyt nauttia mahdollisimman paljon"
 4. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 9. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 14. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 15. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.