Visan maksukorteissa Euroopan laajuisia ongelmia

Vielä ei tiedetä, mistä Visa-korttien vika johtuu. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

STT

Visan maksukorteissa ilmeni perjantaina alkuillasta Euroopan laajuisia ongelmia. Visa ilmoitti korjaavansa illalla maksuliikenteen ongelmaa, jonka syytä ei saatu heti selville.

Eri puolilla Eurooppaa syntyi maksupulmien vuoksi jonoja esimerkiksi kauppojen kassoille. Ongelma ilmeni myös Suomessa.

OP ilmoitti, että häiriö on vaikuttanut myös OP:n Visa-kortteihin, mutta lähimaksu ja Otto-automaattien käyttö toimivat normaalisti.

HSBC -pankki ja kortinlukulaitteita toimittava Paymentsense ilmoittivat kumpikin tahoillaan perjantaina iltakahdeksalta, että Visa-maksuja oli alkanut mennä läpi ja palvelut olivat hitaasti palaamassa toimiviksi. Visa-yhteyksissä oli silti edelleen katkoksia, jotka Paymentsensen arvion mukaan johtuvat ruuhkaksi asti jonoutuneista maksutapahtumista.

Paymentsense suositti kuluttajia käyttämään perjantai-iltana lähimaksua aina kun mahdollista.

Käteinen sittenkin korvaamatonta?

Guardianin mukaan pankkitoiminnan asiantuntija, professori Peter Hahn painotti, että jokaisella tulisi olla ostoksilla mukanaan aina kaksi erilaista maksuvälinettä, Ne voivat olla esimerkiksi kaksi erilaista pankkikorttia tai pankkikortti ja käteistä rahaa.

Which?-kuluttajavalitusjärjestön toimitusjohtaja Alex Neill puolestaan kehotti ihmisiä säilyttämään tarkasti kuitit ja muut todisteet, jos heille on syntynyt ylimääräisiä kuluja perjantaina ilmenneiden korttiongelmien vuoksi. Näin kuluttajat pystyvät vaatimaan korvauksia.

Visan maksuliikenteen ongelmat kirvoittivat myös sosiaalisessa mediassa debatin korttimaksamisen riskeistä. Monen mielestä perjantain tapahtumat todistivat, että puheet käteisestä rahasta luopumisesta on syytä lopettaa.

Visan häiriöt aiheuttivatkin jopa yllättäviä vaikeuksia. Esimerkiksi Britanniassa syntyi pitkä autojono Severn-joen yli vievälle Walesin ja Englannin rajasillalle, kun autoilijat eivät saaneet maksetuksi korteillaan rajatulleja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 2. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 3. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 4. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 5. Henkka ja Kivimutka punoivat suunnitelmiaan vajassa Kerinkalliolla – oikeanmuotoista leipää haettiin kiireellä kaupasta elokuvan kuvauksissa
 6. Näppis: Henna on kieltämättä radan varressa mutta ennen kaikkea moottoritien melussa. Nelostien jyrinä yötä päivää. Käykää kuuntelemassa.
 7. Vili Uuskallion näkökulma: Yhtymän johto onnistui, mutta sitten Lahti veti maton alta
 8. Henkilöauto suistui tieltä Kärkölässä
 9. Lukijalta: Miksi en kannata sote-yhteisyritystä?
 10. Ihmismassa täytti Lahden markkinat, turvavälit unohtuivat vilskeessä
 11. Yllättävä trendi paljastui peruskoulun ysiluokkalaisten päättötodistuksista – nyt tutkitaan, saavatko oppilaat liian hyviä numeroita
 12. Libanonissa sattuneen räjähdyksen uhriluku jatkaa kasvuaan, ainakin 135 on kuollut - lue yön uutiskooste
 13. Pääkirjoitus: Keskustan puheenjohtajakisa edelleenkin kahden kauppa
 14. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 15. Miedon makuinen kesäkurpitsa taipuu moneksi – sillä voi mehevöittää vaikka kakun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.