Pienet lukiot menestyivät STT:n lukiovertailussa – ykkössijalla Savukosken lukio, josta kirjoitti kaksi abiturienttia

Jaetulle kolmannelle sijalle kipusivat ruotsinkieliset Turun Katedralskolan (kuvassa) ja Uusikaarlepyyn Topeliusgymnasiet. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

STT:n lukiovertailun paras oli tänä keväänä pieni Savukosken lukio Lapissa. Savukoskelta kirjoitti tänä vuonna kaksi ylioppilasta. Viime vuonna lukio oli vertailussa sijalla 23.

Rehtori Jukka Taipale selittää onnistumista sillä, että opiskelijaa pitää aina kuunnella.

– He eivät voi tietenkään päättää kaikesta, mitä tekevät, mutta heillä on oltava tunne siitä, että heitä kuunnellaan. Se saattaa olla meidän vahvuutemme täällä, koska tällaisella pienellä kylällä tunnemme kaikki toisemme hirveän hyvin, rehtori sanoo.

– Koska ylioppilaskirjoitukset ovat vain kerran elämässä, halusin panostaa niihin. Kaikkien kurssien keskeisimmät asiat kertaamalla pääsee jo pitkälle, kun valmistautumisen aloittaa tarpeeksi ajoissa, kertoo Onni Paananen, toinen Savukoskella lakitettavista.

Rehtori Taipaleella on kannustavia terveisiä kaikille niille, joilla ylioppilaskirjoitukset ovat vielä edessä.

– Suomessa lukiot ja opettajat ovat erinomaisen hyviä ja tasalaatuisia. Viime kädessä menestys lukiossa on itsestäsi kiinni, ei siitä, missä lukiossa olet.

Ajanhallinta kantoi hedelmää

Todellisen huippukirin veti viime keväänä sijalla 272 ollut Suomen kristillisen yhteiskoulun lukio, jonka yhdeksän kirjoittajaa nostivat lukionsa nyt toiselle sijalle. Abiturientti Mikael Takamaan mukaan yksi syy menestykseen on se, että aiemmista matalista sijoista sisuuntuminen on saanut kaikki yrittämään kovemmin.

– Meidän porukallamme on tiettyä tervettä tavoitteellisuutta, mutta iso osa on ollut opettajien halulla prepata meitä myös työajan ulkopuolella. On tärkeää, että opettajat tuntevat opiskelijat ja ovat vilpittömästi kiinnostuneita heidän menestyksestään, Takamaa kertoo.

Kaarinalaislukion rehtori Leif Hongisto puolestaan kiittelee opiskelijoidensa asennetta.

– Jos opiskelijoilla itsellään ei ole intoa ja halua omaksua tietoa, opettaja saa seistä vaikka päällään eikä tuloksia tule.

Nuoremmille ikäpolville abiturientti Takamaa antaa yhden vinkin: lukusuunnitelman tekeminen on hyvä idea.

– Kannattaa ehdottomasti aikatauluttaa lukeminen, hajauttaa se pitkälle ajanjaksolle ja seurata suunnitelmaa määrätietoisesti. Silloin tietää, ettei tarvitse olla koko päivää lukemassa, vaan vapaa-aikaa jää paljon ja lukeminen on mielekästä.

Kouluviihtyvyys on tärkeää

Jaetulle kolmannelle sijalle kipusivat ruotsinkieliset Turun Katedralskolan ja Uusikaarlepyyn Topeliusgymnasiet. Molemmat olivat myös viime vuonna kymmenen parhaan joukossa. Katedralskolanissa kirjoituksiin osallistui 86 ja Topeliusgymnasietissa 24 opiskelijaa.

Katedralskolanin rehtori Marianne Pärnänen pitää erityisen tärkeänä sitä, että niin opiskelijat kuin opettajatkin viihtyvät koulussa.

– Yhteiskunnassa ja maailmassa tapahtuu niin paljon, että hyvinvointi pitäisi nostaa vielä nykyistäkin tärkeämpään osaan. Lukion tavoitehan on, että sen käyneistä opiskelijoista tulee hyviä ja hyvinvoivia ihmisiä, jotka pärjäävät yhteiskunnassa. Se on tärkeämpää kuin se, että saa laudatureita tai hyviä numeroita, Pärnänen sanoo.

STT:n vuotuisessa lukiovertailussa verrataan lukioiden ylioppilaskirjoitusten keskimääräisiä tuloksia kolme vuotta aiemmin lukiossa aloittaneiden yläkoulun päättötodistuksen keskiarvoon. Näin voidaan ottaa huomioon opiskelijoiden lähtötaso ja lukion vaikuttavuudesta saadaan selkeämpi kuva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 2. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – sammutustyöt jatkuvat yön yli
 3. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 4. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 5. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 6. Kunta-alalle saatiin neuvottelutulos uusista työehdoista
 7. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 8. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 9. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen
 10. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 11. Kesän asfalttiurakka käynnistyi Heinolassa
 12. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 13. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 14. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 15. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.