Kuivuus korventaa Suomen peltoja – sato-odotuksista pudonnut jo viidesosa

Satonäkymiä auttaisi, jos sateita tulisi pian. LEHTIKUVA /Markku Ulander

STT

Historiallisen helteinen toukokuu iskee voimakkaasti kesän viljasatoon, asiantuntijat varoittavat.

Pro Agrian johtavan asiantuntijan Sari Peltosen mukaan kuiva, lämmin sää on lohkaissut tähän mennessä noin viidenneksen keskimääräisistä sato-odotuksista.

– Tilanne on erittäin huolestuttava nyt, varsinkin kun on ennakoitu, että ainakaan juhannukseen saakka ei ole sateita tulossa, Peltonen sanoo.

Vilja-asiamies Max Schulman Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitosta MTK:sta puolestaan arvioi, että viljasadosta on tähän mennessä voinut lähteä pois tuhatkin viljakiloa hehtaaria kohden.

– Arviointia tietysti vaikeuttaa se, että jos nyt tulisi paljon vettä, maa on lämmin ja sitä kautta hyvä kasvualusta. Siemenet voisivat aika nopeasti lähteä kasvamaan ja ottamaan menetettyä kasvua kiinni, Schulman sanoo.

Schulmanin mukaan nopeimmin kärsivät sokerijuurikkaan kaltaiset isolehtiset kasvit ja öljykasvit, kuten rypsi ja rapsi. Myös herneet ja härkäpavut kärsivät kuivasta, mutta ne on kylvetty niin syvään, että siellä on vielä kosteutta jäljellä.

– Viljoista parhaiten ovat pärjänneet rukiin kaltaiset syväjuuriset, syksyllä kylvetyt viljat, jotka ovat ehtineet jo kasvattaa vahvan juuriston, kertoo kasvinviljelyn asiantuntija Samuel Jussila Pro Agriasta. Kuivuus on kuitenkin kestänyt niin pitkään, että syvä juurikaan ei auta loputtomiin.

Toimivia keinoja on niukasti

Vilja-asiamies Schulmanin mukaan normaaleja peltokasveja on vaikea auttaa. Perunoita, porkkanoita ja kaaleja voi koettaa kastella sadettamalla, koska kustannukset ovat kohtuulliset.

– Ei kuitenkaan riitä, että haluaa vain saada sadon. Pitää aidosti laskea eurot siitä, kannattaako kastelu, Schulman sanoo.

Pro Agrian Jussilan mukaan epäonnistunut kylvö on saanut jotkut maanviljelijät yrittämään uusintakylvöjä, mutta niissä on ongelmansa.

– Kun maa on kuivaa, jyvää ei välttämättä voi piilottaa niin syvälle, että maasta löytyisi kosteutta. Ei oikein ole muita vaihtoehtoja kuin odottaa, Jussila kertoo.

– Viljelijän pussista tämä on pois, kun viljanviljelyn kannattavuus on muutenkin ollut pieni. Monelle tämä voi olla kuolinisku, jos satoa ei saadakaan korjattua, mutta on investoitu uusiin lannoitteisiin ja työhön, sanoo Schulman.

Lätäköiden puute läkähdyttää siilit ja oravat

Luonto-Liiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Greenin mukaan liiton kevätseurannassa toukokuun poikkeuksellinen hellejakso näyttää vaikuttaneen eniten kasvien, kuten esimerkiksi tuomen ja mustikan kukintaan.

– Kasvien kukinta on alkanut aikaisemmin ja edennyt ja mennyt ohi tavallista nopeammin tänä vuonna, kuin pikakelauksella. Yleensä kuumat jaksot ovat sattuneet myöhemmin kesällä, Green sanoo.

Poikkeuksellisen hellejakson aikana veden tarjoaminen pieneläimille kuten siileille ja oraville on paikallaan, Green lisää.

– Jos ei ole mitä juoda, kuten lätäköitä, eivät eläimet voi juomista löytääkään.

Vesi kannattaa tarjota matalista ja laakeista astioista, joihin pienet eläimet yltävät mutta eivät pysty hukkumaan.

Luonto-Liiton kevätseuranta alkoi maaliskuun alussa ja päättyy kesäkuun toisena viikonloppuna. Seurannan viimeisenä viikonloppuna liitto toivoo saavansa havaintoja erityisesti lepakoista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.