Junaliikenteen avaaminen kilpailulle etenee – liittojohtajat vaativat henkilöstön ottamista mukaan valmisteluun

Hallitus päätti rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamisesta huhtikuussa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

VR alkaa siirtää toimintojaan eri yhtiöihin jo tänä vuonna, kun junaliikenteen avaaminen kilpailulle etenee. Tavoitteena on, että kilpailutettu liikenne alkaa kesäkuussa 2022. Muutos aloitetaan Etelä-Suomen taajamajunaliikenteestä.

VR ja liikenneministeriö kertoivat päässeensä sopuun muutoksen valmistelusta. VR:n kalustoa ja kiinteistöjä siirretään liikenneministeriön alaisuuteen perustettaviin yhtiöihin, jotka pyritään saamaan toimintaan vuoden loppuun mennessä.

Kalustoyhtiöön siirretään Etelä-Suomen taajamaliikenteessä käytettäviä junia sekä kaluston varaosat. Kiinteistöyhtiöön siirretään muun muassa VR:n omistamat Helsingin varikon rakennukset.

Yhtiöt sopivat kaluston ja tilojen vuokraamisesta siirtymäkauden ajaksi. VR luopuu myöhemmin myös Helsingin asema-alueesta.

Lisäksi VR yhtiöittää koko kaluston kunnossapitotoiminnot erilliseen yhtiöön VR-konsernin sisällä. VR kehittää yhtiötä itsenäiseksi ja luopuu sen omistuksesta ennen kuin kilpailutettu liikennöinti alkaa.

– Tällä mallilla varmistetaan rautatieliikenteen sujuvuus ja kilpailukyky sekä mahdollistetaan kilpailun avaaminen vaiheistetusti, sanoi VR-Yhtymän toimitusjohtaja Rolf Jansson tiedotteessa.

"Henkilöstön asema ja työehdot turvattava"

Hallitus päätti rautateiden henkilöliikenteen kilpailun avaamisesta huhtikuussa. Rautatiealan liittojohtajat tähdentävät, että kilpailu muuttaa alaa suuresti ja tulevista työehdoista pitää sopia yhdessä henkilöstön kanssa.

– On tärkeää, että henkilöstö otetaan mukaan jatkovalmisteluun ja sovitaan pelisäännöt, joilla turvataan työntekijöiden asema sekä työehdot muutostilanteessa, sanoivat Raideammattilaiset JHL:n puheenjohtaja Teppo Järnstedt ja Veturimiesten liiton puheenjohtaja Tero Palomäki tiedotteessa.

Liittojohtajat kiittelevät sitä, että yhteisymmärrys kilpailun avaamisesta on vihdoin löytynyt ja henkilöstön ympärillä vellova epätietoisuus hälvenee. Kilpailun avaaminen vaiheittain on ammattiliittojen mielestä hyvä ratkaisu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. Padasjoella riehuu suuri maastopalo, 50 sammuttajaa taistelee liekkejä vastaan
 3. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 4. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 5. Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 6. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 7. Lahti Soccer pelataan kesäkuussa, myös Masto Cupin aikataulu edelleen voimassa
 8. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 9. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 10. Lahtelainen Kino Iiris aloittaa näytökset tarkkoja koronarajoituksia noudattaen - enintään 19 katsojaa saliin kerralla
 11. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 12. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 13. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 14. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 15. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.