Sote sähköistää viikonlopun puoluekokouksia – kokoomuksessa sote-lämmöt nousevat heti tänään

Varsinkin kokoomuksen puoluekokouksessa sote- ja maakuntauudistuksen odotetaan herättävän tiukkaa keskustelua. Paikalle on tulossa tulikivenkatkuista kritiikkiä maakunta- ja sote-uudistukselle antanut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.). LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Viime päivien vääntö sote-uudistuksen ympärillä kuumentaa viikonlopun puoluekokouksia. Keskustan ja kokoomuksen puoluekokoukset alkavat tänään. Keskusta on koolla Sotkamossa ja kokoomus Turussa.

Varsinkin kokoomuksen puoluekokouksessa sote- ja maakuntauudistuksen odotetaan herättävän tiukkaa keskustelua. Paikalle on tulossa tulikivenkatkuista kritiikkiä maakunta- ja sote-uudistukselle antanut Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

Tiukkaa sote-keskustelua on luvassa kokoomuksen puoluekokouksessa heti tänään. Torstaina Vapaavuori kertoi twitterissä aikovansa mennä puoluekokouksen yhteydessä tänään olevaan sotettaako-erillistapahtumaan. Vapaavuori uskoi saavansa myös puheenvuoron.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi torstaina ehdottaneensa tällaisen tapahtuman järjestämistä.

– En halua, että on vähimmissäkään sellainen olo, että meidän puoluekokouksessa ei haluttaisi keskustella sotesta. Niin kuin olen ilmoittanut, minä olen valmis keskusteluja käymään, Orpo sanoi torstaina eduskunnassa.

Hän kertoi olleensa koko ajan käytettävissä keskusteluihin.

– Olemme koko ajan muun muassa Vapaavuoren Jannen kanssa näitä keskusteluja käyneet keskenämme siitä huolimatta, että meillä on erilainen näkökulma, Orpo sanoi.

Kokoomuksen puheenjohtajana jatkokaudelle menossa oleva Orpo on vankasti puolustanut sote- ja maakuntauudistusta.

Uudistuksen kaatuminen ei Vapaavuoren mielestä tarkoittaisi mitään merkittävää Orpon asemalle kokoomuksessa.

– Itse koen, että Petteri Orpo nauttii laajaa luottamusta kokoomuksen piirissä. Ei se ole riippuvaista yhdestä yksittäisestä asiasta, vaikka asia olisi isokin, Vapaavuori sanoi keskiviikkona STT:lle.

Vapaavuori ja Orpo ovat tukeneet toisiaan useissa käänteissä viime vuosina, mutta sote- ja maakuntauudistuksessa näkemykset eroavat jyrkästi. Vapaavuori luonnehtii hänen ja Orpon nykyisiä välejä ihan toimiviksi ja hyviksi.

– On totta kai selvää, että tilanne, jossa ollaan jyrkästi eri mieltä isosta uudistuksesta, ei ole koskaan otollinen kahden ihmisen välisille henkilöväleille. Mutta olemme molemmat aikuisia, sivistyneitä ihmisiä ja meillä on pitkä yhteinen historia takanamme, kyllä me pystymme tämänkin käsittelemään, Vapaavuori sanoi.

Puoluesihteerikisassa Hakala ja Pirkkalainen

Keskustan Juha Sipilä ja kokoomuksen Orpo ovat molemmat saamassa jatkoa puolueidensa johdossa, mutta pientä säpinää puoluekokouksiin tuovat muun muassa varapuheenjohtajavalinnat.

Keskustan puoluesihteerikisaan ovat ilmoittautuneet Keski-Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jirka Hakala sekä ministeri Annika Saarikon (kesk.) erityisavustaja Riikka Pirkkalainen.

Keskustassa sote-uudistus ei ole nostanut samanlaisia laineita kuin kokoomuksessa, mutta paineita tuo kokoomuksen ja SDP:n taakse jumittunut gallup-kannatus. Puolueen vähemmän maireista kannatusluvuista huolimatta pääministeri Sipilä on jatkamassa keskustan johdossa. Sipilän haastajaksi aiemmin pyrkinyt Paavo Väyrynen ilmoitti peruvansa aikeensa ja eroavansa keskustasta. Kotkalainen Vesa Levonen on ilmoittanut pyrkivänsä puheenjohtajaksi, mutta jos äänestykseen päädytään, hänen ei ennakoida saavan kuin joitakin hajaääniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti on varautunut suositukseen hankkimalla yli 100 000 maskia – "Erittäin pieni määrä, jos tulee laajoja suosituksia"
 2. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 3. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 4. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 5. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 6. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. TS: Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski hakee Raision johtoon
 11. "Tämä tulee näyttämään hakkuuaukealta" – Lahden kaupunginteatterin syksy alkaa alle puolikkaalla katsomokapasiteetilla
 12. Kylkikolari risteyksessä Kärkölässä, toinen autoista päätyi ojaan
 13. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 14. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 15. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 3. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 4. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 5. Fingerpori 10.8.2020
 6. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 7. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 8. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 9. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 10. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 11. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 12. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 13. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 14. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 15. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.