Turvapaikan hakijamäärien uuteen äkkinousuun varauduttava, kehottaa selvitys

Maahanmuuttoviraston mukaan kirjaamiskäytäntöjä olisi yksinkertaistettava niin, että tarpeelliset tiedot hakijasta tulevat kirjatuiksi ruuhkatilanteissakin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Turvapaikanhakijoiden määrän uuteen äkkinousuun on syytä varautua, arvioi Maahanmuuttovirasto (Migri). Viraston sisäisen selvityksen mukaan on varmistettava, että turvapaikkakäsittely toimii, vaikka hakijamäärät kasvaisivat.

Vuonna 2015 Suomessa koettiin jyrkkä piikki ylöspäin turvapaikkaa hakeneiden määrässä. Tästä ei selviydytty ongelmitta tai virheittä, Migri myöntää.

– Nyt valmistuneen selvityksen mukaan virheet eivät kuitenkaan olleet (turvapaikkahakemusten) lopputulosten kannalta ratkaisevia, sanoo Migrin johtaja Hanna Helinko.

Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio puolestaan arvioi, että viime vuosina kuullut väitteet Suomen turvapaikkamenettelyn romahtamisesta ovat liioittelua.

– Migrin näkemys on, että meillä oli tässä asiassa selviä laatupuutteita, ja ne täytyy korjata.

Paineita käsittelyn nopeudessa asettaa sisäministeriö. Se odottaa, että Migri pystyy tekemään turvapaikkapäätöksen maksimissaan puolessa vuodessa.

Liian hajautettu järjestelmä?

Maahanmuuttovirasto ehdottaa selvityksessään, että turvapaikkahakemusten vireillepano voitaisiin keskittää Suomessa muutamalle poliisilaitokselle. Nämä poliisilaitokset erikoistuisivat turvapaikka-asioihin.

Turvapaikanhakijan informointia puolestaan pitäisi kehittää niin, että hakija saa kuvan siitä, mitä hänen asiassaan tapahtuu prosessin aikana. Hakijan pitää lisäksi saada tietoonsa, mitä häneltä odotetaan sekä mitkä hänen oikeutensa ja velvollisuutensa ovat.

Maahanmuuttovirastossa ei ole tulkkausten laadun ja oikeellisuuden systemaattista seurantaa. Sitä pitää selvityksen mukaan kehittää, sillä erityisesti turvapaikka-asioissa tulkkauksen laatu on kriittinen tekijä.

"Ei systemaattista virhettä"

Migri selvitti turvapaikkamenettelyn ja sen päätöksenteon laatua sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) toimeksiannosta.

– Viimeisten kolmen vuoden aikana saapuneiden yli 40 000 hakemuksen tasolla ei näytä vallitsevan systemaattista virhettä, joka tuottaisi eri päätöksiä kuin lakiin kirjatut kansainvälisen suojelun kriteerit edellyttävät, Mykkänen arvioi.

Sisäministeri sanoi Helsingin Sanomissa, että Suomen ja muiden EU-maiden tulisi kasvattaa ottamiensa kiintiöpakolaisten määrää samalla, kun EU:n ulkorajojen valvontaa tulisi tiukentaa niin, että turvapaikanhakijoiden tulo esimerkiksi Välimeren yli saataisiin vähenemään.

Lapsiperheille eritystukea

Nyt valmistuneessa selvityksessä painotetaan, että turvapaikkaa hakevat lapsiperheet tarvitsevat erityistä tukea ja että heillä on erityisiä tarpeita. Jo vastaanottovaiheessa pitää huomioida paitsi alaikäiset yksin tulleet hakijat, myös perheiden mukana olevien lasten tarpeet.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin arvosteli kesäkuun alussa, että Maahanmuuttoviraston käytäntö käännytyspäätöksissä ei turvaa lapsen oikeuksia. Sakslin kritisoi sitä, ettei virasto tee omaa päätöstä lapselle, joka on syntynyt perheen saaman käännytyspäätöksen jälkeen.

Maahanmuuttovirasto painottaa selvityksessään myös viranomaisten yhteistyön merkitystä. Maahan saapuvan informointiin pitää nivoa mukaan myös Rajavartiolaitos, poliisi, turvapaikkayksikkö ja vastaanottokeskus.

Vuosina 2015–2018 Maahanmuuttovirasto on käsitellyt ja ratkaissut runsaat 44 300 turvapaikkahakemusasiaa. Hakijat olivat kotoisin yhteensä 131 maasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 2. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 3. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 4. Yön uutiskooste: Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 5. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 6. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 7. Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla
 8. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Enää ei auta muuttaa maalle meteliä pakoon
 9. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 10. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 11. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 12. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 13. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 14. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 15. Arto Vainionpää, 52, teki vuosi sitten sellaisen tempun, joka noteerattiin yhdessä maailman legendaarisimmista urheilulehdistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.