"Minut on tuotu Aarnion juttuun suurhuumerikollisen siskona" – Huumepoliisin ex-päällikön liigalaisina tuomittujen naisten puolustukset antoivat loppulausunnot

Malmin nainen eli Mari Romano tuomittiin käräjillä 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen törkeistä huumerikoksista Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikoskumppanina. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

STT

Helsingin hovioikeus kuuli perjantaina viimeistä kertaa ennen tuomiota puolustuksia naisilta, joita käräjäoikeus piti Helsingin huumepoliisin ex-päällikön Jari Aarnion liigalaisina.

Niin sanottu Pohjois-Savon nainen eli Seija Kortekallio-Lampi sanoi oikeudelle uskovansa, että hänet on kytketty juttuun muun muassa edesmenneen veljensä rikostaustan vuoksi.

– Minut on varmaankin tuotu tähän juttuun tällaisen suurhuumerikollisen siskona, Kortekallio-Lampi sanoi.

Aarnio tutki 1980-luvulla Kortekallio-Lammen nyt jo edesmenneen veljen Miika Kortekallion huumeliigaa. Aarnio myös kirjoitti liigasta lopputyön poliisin alipäällystökurssille vuonna 1987, jolloin hänet palkittiin vuoden poliisina.

Kortekallio-Lampea puolustava Arttu Keski-Orvola sanoi, että maatalon emäntä ei ole uskottava jäsen Aarnion ja liivijengin ex-pomon huumeliigaan. Maatalon emännällä puolustus viittaa Kortekallio-Lampeen.

– Tämä on niin tosiasioille vieras yhtälö, että sitä ei voi olla korostamatta.

Kortekallio-Lampi sai törkeistä huumerikoksista käräjillä seitsemän vuoden tuomion.

Huumeviestittely perhematkoilla riitaista

Syyttäjän mukaan Kortekallio-Lampi välitti Aarnion huumeliigan viestejä matkoilla, kun vieraili tyttärensä luona. Tästä todistaa syyttäjän mukaan esimerkiksi kirje, jonka Kortekallio-Lampi vei Hollantiin Aarnion rikoskumppanina käräjillä tuomitulta Malmin naiselta eli Mari Romanolta.

– Puolustuksen keskeinen väite on se, että Kortekallio-Lampi otti kirjeen hetken mielijohteesta Romanon antamana. Hän vei kirjeen Hollantiin ja nimenomaan Amsterdamiin tietämättä sen kirjeen sisällöstä yhtään mitään, Keski-Orvola sanoi.

Lisäksi Keski-Orvolan mukaan syyttäjä ei ole hovioikeudessa esittänyt näyttöä siitä, että Kortekallio-Lampi olisi myynyt Aarnion hasista.

Paljonko skootteripoliisi vaikutti?

Malmin naisen eli Romanon puolustus oli sitä mieltä, että keskusrikospoliisin kuulustelijan hempeä viestittely, kuulustelut Irish coffee -drinkkien jälkeen sekä rahan ja skootterin antaminen kuulusteltavalle heikentävät merkittävästi Romanon kuulustelujen arvoa näyttönä.

Kuulustelija tuomittiin virkarikoksesta, eikä osaa kuulusteluista voi hyödyntää oikeudessa. Törkeistä huumerikoksista käräjillä tuomittu Romano kytki esitutkinnassa Aarnion huumekauppaan, mutta on kiistänyt asian oikeudessa.

Puolustuksen mukaan näyttöä ei ole siitä, että Romano olisi levittänyt Aarnion tynnyrien hasista Aarnion ohjeistuksella ja tilittänyt rahaa Aarniolle.

Aarnio tuomittiin käräjillä 10 vuoden vankeuteen muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista ja kiistää syytteet.

Aarniolla on lainvoimainen kolmen vuoden tuomio seurantalaiteyhtiön haarasta. Hänellä oli kaksoisrooli Trevoc-yhtiössä ja sen laitteita ostaneessa Helsingin poliisissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 2. Uppoaisiko sinulle kilo lihaa vain minuuteissa? Lahdessa kisataan lauantaina jälleen lihamukin syönnin MM-tittelistä
 3. Sakke Hämäläisen ensimmäinen liigamaali oli Pelicansille laiha lohtu, katso ottelukooste – "Ei kiekko ainakaan takan reunalle mene"
 4. Husissa todettiin toinen koronavirustartunta, mutta useat koronavirusepäilyt Suomessa ovat osoittautuneet aiheettomiksi
 5. "Rennosti vaan", kuului isä-Jannen ohje – Mico Ahosen maailmancup-debyytti päättyi karsintaan Salppurin kisoissa
 6. Peliitat haki pisteet Imatralta
 7. Pelicansin A-nuoret joutuivat taipumaan – ottelun ratkaisu saatiin jatkoajalla
 8. Gallup: Kysyimme Lahdessa liikkuneilta, suuntaavatko he Salppurin kisoihin, vastaus oli yksiselitteinen ei – "Aiemmin kisat näkyivät Lahdessa enemmän"
 9. Katkenneen voimajohtopylvään korjaus etenee Lahden Patomäessä
 10. Korkeakoulutettu tienaa Uudellamaalla lähes 20 000 euroa enemmän kuin maakunnissa – yksi syy selittää ilmiöstä paljon
 11. Asiantuntijat kyseenalaistivat Aika jonka sain -elokuvalle myönnettyjen palkintojen arvon – Olga Temonen vastaa: "Minulla ei ole tapahtumasta mitään pahaa sanottavaa"
 12. Samae Koskinen esiintyy kesällä Villähteen uusilla festivaaleilla
 13. Pariisin keskustassa suurpalo, Gare de Lyon -rautatieasema evakuoitu
 14. Herola aloitti Salpausselällä lupaavasti – yhdistetyn varakilpailussa kolmas
 15. Isyys tuo tasapainoa lahtelaisen urheilijan Leevi Mutrun elämään

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kaksi loukkaantui lievästi ulosajossa Hollolassa, kuljettajaa epäillään vammantuottamuksesta
 2. Fingerpori 28.2.2020
 3. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman liittopalkkitilauksen
 4. Pelicans-pomo Pasi Nurminen luottaa, ettei kyseenalainen seuraennätys uusiudu
 5. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 6. Lahden Sibeliustalon tuolihankinnasta voisi tehdä hankintaoikaisun – ”Pitäisi olla jokin virhe eikä sellaista ole tehty”, toppuuttelee virkamies
 7. Koronan vaikutukset päijäthämäläisiin yrityksiin vaihtelevat - Suomeen jäänyt Oilonin Kiinan-yksikön toimitusjohtaja rytmitti päivänsä uusiksi, jotta saa palaverit hoidettua aikaerosta huolimatta
 8. Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 9. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 10. Näppis: Lahen keskusta on harjujen välissä montussa. Kun rakennatte Rantakartanon, ilma-aukko Veskulta umpeutuu ja keskustan ilma tulee olemaan huono aina! Tulee Grey city !
 11. Susi on liikkunut viikon Kouvolan alueella, tulee epätavallisen lähelle ihmisiä – "Päijät-Hämeessä panikointiin ei ole syytä"
 12. Näppis: Onko järkeä pitää Salpausselän kisat korona-viruksen aikana, lähes lumettomassa Lahdessa?
 13. Hyvinvointiyhtymän pandemia-työryhmä kokoontui: suunnitelmat valmiina koronaviruksen leviämisen varalle
 14. Fasistikommentteja Virossa lausuneen Jalosen matkakuluja maksoi nuorisojärjestön piirihallitus
 15. Millamari Uotilan Esalainen: Käytettyjen vaatteiden ostaminen pitäisi olla houkuttelevampaa, ja siihen tarvitaan myös vaatealan panosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.